Zaterdag 25/09/2021
Advocaat Marc Uyttendaele (l.) en Delphine Boël.

Interview

Advocaat Delphine Boël: ‘Het einde van de tunnel komt in zicht’

Advocaat Marc Uyttendaele (l.) en Delphine Boël.Beeld BELGA

Het staat nu vast: Jaques Boël is niet de vader van Delphine Boël. Na een jarenlange procedureslag heeft het hoogste rechtscollege van het land daarover een oordeel geveld. ‘Het einde van de tunnel komt in zicht’, zegt haar advocaat Marc Uyttendaele. Zo goed als zeker zal binnen afzienbare tijd het DNA van koning Albert II vergeleken worden met dat van Delphine Boël.

Koning Albert II leed vrijdag een belangrijke juridische nederlaag. Op vraag van zijn advocaten moest het Hof van Cassatie zich uitspreken over de band tussen de Waalse industrieel Jacques Boël en Delphine Boël. In 2013 was met een DNA-test al aangetoond dat er geen biologische verwantschap was tussen beiden.

Het hof van beroep had bovendien al geoordeeld dat Jacques Boël ook wettelijk gezien haar vader niet was, maar de advocaten van koning Albert hadden daartegen hoger beroep aangetekend. Op die manier hoopten ze een einde te maken aan de poging van Delphine Boël om een verwantschap met de koning aan te tonen. Zolang ze officieel een vader heeft, kan ze niet iemand anders als vader laten erkennen.

Maar het Hof van Cassatie verwees het hoger beroep naar de prullenmand. Daarmee ligt de weg open voor een cruciale volgende stap: een vergelijking van het DNA van de koning en zijn vermeende buitenechtelijke dochter. “De rechtbank bevestigt over de hele lijn wat het hof van beroep al eerder beslist had. Jacques Boël is niet langer de vader van Delphine”, zegt haar advocaat Marc Uyttendaele.

Hoe reageerde Delphine Boël op de uitspraak? Tevreden wellicht?

Uyttendaele: “Delphine is sereen, maar ook erg opgelucht. Het einde van de tunnel komt in zicht. Het is heel zwaar geweest, maar nu geeft de hoogste rechtbank van ons land haar gelijk. Jacques Boël is niet haar vader, zoals ze altijd gezegd heeft.”

Een lagere rechtbank oordeelde nochtans dat er door de jaren heen een wettelijke band tussen hen was ontstaan, het zogenaamde ‘bezit van staat’.

“Precies, en het Hof van Cassatie verwerpt dat. Die beslissing is helemaal in overeenstemming met de realiteit. Doorheen hun hele leven was er geen affectieve band tussen Jacques en Delphine Boël. Zij zag hem niet als haar vader, en hij zag haar niet als zijn dochter. Het recht beent de realiteit bij.”

De zaak gaat nu terug naar het hof van beroep. Wat is de volgende stap?

“De koning heeft al een DNA-staal laten afnemen – dat was hem opgelegd door het hof van beroep. Maandag gaan we het hof aanschrijven en vragen dat een wetenschappelijk expert zijn analyse en conclusies over die test neerlegt. De rechtbank zal daarover moeten beslissen. Daarna zullen we in de rechtbank nog moeten debatteren over die DNA-test.”

Krijgen we dan snel duidelijkheid over de verwantschap van koning Albert?

“De uitspraken door het hof van beroep en het Hof van Cassatie zorgen er alleszins voor dat alles in een stroomversnelling komt. Maar in het recht gaat de tijd nooit heel snel. Ik hoop dat we spoedig een datum kunnen vinden voor een nieuwe zitting. Redelijkerwijs hoop ik dat we een definitieve uitspraak kunnen krijgen – althans voor het hof van beroep – in de loop van 2020.”

Staat de koning nu met zijn rug tegen de muur?

“Het is niet aan mij om daarover te oordelen. Ik stel enkel vast dat er toch wat eigenaardigheden zijn geweest. De koning probeerde tussen te komen in een juridische procedure tussen Jacques en Delphine Boël. Dat is bijzonder. Hij verzette zich ook tegen een DNA-test, en claimde dat die onrechtmatig was. Hij heeft ongelijk gekregen, en de test is afgenomen. Voor de rest is het niet aan mij om me uit te spreken over zijn verdediging.”

Is het niet vreemd dat de koning zegt haar vader niet te zijn, maar tegelijk niet wil dat het resultaat van de DNA-test publiek gemaakt wordt?

“Daar legt u de vinger op de meest formidabele contradictie in dit hele dossier. Waarom verzet hij zich tegen een DNA-test als hij de vader niet is? Dan zou hij meteen gelijk krijgen en deze slepende zaak winnen? In plaats daarvan weigerde hij eerst een test te ondergaan en wil hij nu dat de resultaten niet openbaar gemaakt worden. Dat moet zonder twijfel iets betekenen.”

Advocaat Albert: ‘De zaak moet nog beginnen’

Alain Berenboom, advocaat van koning Albert, geeft zich niet gewonnen na de uitspraak van het Hof van Cassatie. ‘De zaak van Delphine Boël tegen koning Albert moet nog beginnen.’

Tot nu toe moest de koning noodgedwongen van de zijlijn toekijken, maar nu zal hij ook effectief zijn zaak kunnen bepleiten. Zo vat Alain Berenboom, advocaat van Albert II, het vonnis van vrijdag samen. “Zowel in beroep als in Cassatie oordeelt de rechtbank dat de koning niet het recht heeft om tussen te komen. In feite zeggen zij: Delphine Boël heeft u meegesleurd in deze zaak, maar u moet uw mond houden tot het probleem tussen Delphine en Jacques Boël is uitgeklaard. Pas nu dat gebeurd is, kan de koning dus zijn argumenten laten horen.”

De koning zal blijven bestrijden dat hij de vader van Delphine Boël is. “De zoektocht naar een biologische vader en een wettelijke vader zijn niet altijd hetzelfde”, zegt Berenboom. Maar ontkent Albert ook de biologische vader te zijn? “Dat heeft hij nooit gezegd. De vraag is hem simpelweg niet gesteld.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234