Maandag 25/05/2020

Asiel en migratie

Advocaat Armeens gezin: “Voor Dienst Vreemdelingenzaken is het vervelend dat ze nog in België zijn”

Bruno Soenen.Beeld thomas sweertvaegher

Bruno Soenen, de advocaat van de Armeense Anna-Maria en haar ouders die ons land moeten verlaten, hekelt de procedureslag waarin zij zijn beland. “Het is bijna niet te vermijden. De Dienst Vreemdelingenzaken start zelf procedure na procedure, als advocaat kan je niet anders dan daarin meegaan.”

De familie van de achtjarige Anna-Maria Khmoyan is maandag naar een open terugkeerwoning overgebracht. Afgelopen weekend zou het gezin met het vliegtuig gerepatrieerd worden naar Armenië. Dat plan werd in laatste instantie afgeblazen omdat een nieuwe procedure de repatriëring voorlopig tegenhield. Het gezin kan dus voorlopig in ons land blijven.

De Khmoyans verblijven al tien jaar in ons land, maar moesten in 2014 al het land verlaten na een afgewezen asielaanvraag. Het gezin sloeg toen op de vlucht en kon jarenlang in Borgerhout blijven wonen. Vorig jaar vingen ze bot bij een nieuwe asielaanvraag. Net geen maand terug werd de familie overgebracht naar het gesloten centrum in Steenokkerzeel. Daar moeten ze nu weer weg, omdat de maximale termijn van 28 dagen overschreden is.

Hun lot lijkt nu gevangen in een web van juridische procedures. Dat levert het beeld op dat steeds terugkeert in asielzaken: advocaten die alle mogelijke rechtsmiddelen uitputten om een zaak juridisch volledig te blokkeren. “Het vreemdelingenrecht is jammer genoeg zodanig complex dat enkel nog specialisten het kunnen beoefenen”, zegt Soenen. “De ene procedure beïnvloedt de voortgang van de andere. Maar wat ons verweten wordt, is net wat de Dienst Vreemdelingenzaken zelf doet: bepaalde strategieën uitdenken om ervoor te zorgen dat vreemdelingen hun rechten niet meer kunnen uitoefenen.”

De ontwikkelingen van vorige week zijn daar een illustratie van, klinkt het. De raadkamer van Antwerpen moest zich buigen over de vraag of het gezin al dan niet onwettig werd vastgehouden. Ze had daarvoor vijf werkdagen, en in de tussentijd zette de Dienst Vreemdelingenzaken een repatriëringsvlucht op poten. De reden? “Door zo’n vlucht op te zetten, volgt er automatisch een nieuwe beslissing van opsluiting. De raadkamer kan dan alleen maar vaststellen dat ze niet meer kan oordelen of het gezin vrijgelaten moet worden, omdat er nu een nieuwe beslissing is om hen op te sluiten.”

Zorgvuldigheidsprincipe

Die procedures gaan lang niet meer naar de grond van de zaak. Feit is dat de advocaat niet zomaar clementie probeert te krijgen voor een gezin dat een uitwijzingsbevel naast zich neergelegd heeft. Volgens Soenen zijn er wel degelijk gegronde redenen om de regularisatieaanvraag te herbekijken. “Sommige elementen uit het dossier zijn simpelweg niet beoordeeld in de regularisatieprocedure. Dat is een ernstig argument om de regularisatieweigering te vernietigen. In dit dossier zijn bepaalde zaken niet goed gelopen, zonder dat de familie daar schuld aan heeft. Was er een ambtenaar van de Dienst Vreemdelingenzaken met de familie in gesprek gegaan, dan was er misschien anders beslist over hun aanvraag.” De zaak ligt nu voor bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen, maar het is onzeker wanneer die zich over het dossier buigt.

De achtjarige Anna-Maria.Beeld De Reuzenpoort

“Uit ervaring weet ik dat de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen het moeilijk heeft met een overheid die zich niet over alle elementen in een dossier buigt. De Raad zegt dan bijna steeds dat het zorgvuldigheidsprincipe niet gerespecteerd is, waardoor de weigering tot regularisatie vernietigd wordt. Als dat gebeurt, zakt het kaartenhuisje in elkaar, en moet de Dienst Vreemdelingenzaken de aanvraag van het gezin helemaal opnieuw beoordelen.”

Het is voor de Dienst Vreemdelingenzaken dan ook zaak om het gezin het land uit te krijgen voor de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen ten gronde een uitspraak doet, zegt de advocaat. “Voor de Dienst Vreemdelingenzaken is het heel vervelend dat het gezin nog in België is, dat kunnen we niet ontkennen. Want wie hier niet meer is, kan geen gelijk meer krijgen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234