Dinsdag 14/07/2020

Delphine Boël

Advocaat Albert: “Niet zeker of koning Albert DNA-test zal ondergaan”

Koning Albert II (r.).Beeld BELGA

Koning Albert II moet dan toch een DNA-staal inleveren om aan te tonen of hij al dan niet de vader is van Delphine Boël (50). Dat heeft het Hof van Beroep in Brussel beslist. De koning krijgt daar drie maanden de tijd voor. De advocaat van koning Albert laat weten dat het nog niet zeker is dat de koning de test zal ondergaan en of de koning in beroep gaat.

Koning Albert II zal eerst advies vragen aan een advocaat bij het Hof van Cassatie alvorens te beslissen of hij al dan niet cassatieberoep zal aantekenen. Dat heeft zijn raadsman, meester Alain Berenboom gezegd aan persagentschap Belga.

Eerder op de dag hadden de advocaten van Delphine Boël bekendgemaakt dat het Brusselse hof van beroep vastgesteld had dat Jacques Boël niet de wettelijke of biologische vader van Delphine Boël is. Dat hij niet de biologische vader was, had een test al in 2013 aangetoond. Het hof heeft koning Albert II bovendien bevolen om in de komende drie maanden een DNA-test te ondergaan.

De beslissing van het Brusselse hof van beroep vond volgens de advocaten van Delphine Boël plaats op 25 oktober. “De rechtbank heeft vooreerst vastgesteld dat Albert II niet kan tussenkomen in de betwisting van het vaderschap van Jacques Boël, die door mijn cliënt gevraagd wordt”, aldus Boëls advocaat Marc Uyttendaele. “Vervolgens stelde ze vast dat zelfs als er sprake is van bezit van staat, dat wil zeggen dat er een vader-dochterrelatie was tussen Jacques en Delphine Boel, haar vraag moet worden onderzocht. Vervolgens stelde ze vast dat Jacques Boël in rechte noch in feite de vader van Delphine is”, legde de advocaat uit.

“Zo zal Delphine Boel ten laatste binnen drie maanden niet meer de dochter van Jacques Boël zijn in de registers van de burgerlijke stand. En in dezelfde periode zal Albert II zich moeten onderwerpen aan een DNA-test”, zei hij.

Reactie Albert

“We willen eraan herinneren dat het hof het tegenovergestelde zegt van wat de rechtbank zei, maar dat het nog altijd slechts het eerste luik van het dossier betreft”, reageert meester Berenboom nu namens Albert. “We herinneren er ook aan dat hoewel het hof een andere beslissing neemt dan de eerste rechter, zij niettemin bevestigt dat er sprake is van bezit van staat tussen Jacques Boël en Delphine Boël.”

“Bovendien is het arrest van het hof van beroep pas definitief indien er geen cassatieberoep komt, of indien dat wel het geval is, wanneer het Hof van Cassatie dat arrest bevestigt. Maar vooraleer een beslissing te nemen over een mogelijk cassatieberoep, moet er een advocaat van het Hof van Cassatie worden geraadpleegd. Het is dus nog te vroeg om het daarover te hebben. Ik denk dat mijn cliënt zal wachten tot hij van zo’n raadsman een advies heeft betreffende eventuele gronden voor cassatie alvorens een beslissing te nemen”, luidt het tot slot.

Delphine Boël.Beeld Photo News

Berenboom kan ook nog niet zeggen of Albert een DNA-test zal ondergaan. Dat meldde VRT Nieuws eerder. “Stel dat het proces moet worden overgedaan, vervalt de vraag tot DNA-test”, klinkt het. 

Vader-dochterrelatie

Een definitieve uitspraak over de vraag om koning Albert een DNA-staal te laten afstaan, werd in juni van dit jaar uitgesteld. In een tussenarrest werd toen bepaald dat eerst het vaderschap van Jacques Boël geannuleerd moest worden. 

Delphine Boël wil via de rechtbank aantonen dat het voormalige staatshoofd haar biologische vader is. De kunstenares beweert al jaren dat zij een dochter van Albert II is. Sinds 2013 eist ze dat hij DNA-test ondergaat.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234