Woensdag 29/09/2021

Coronamaatregelen

Advies evaluatiecel: ‘Beperk niet-essentiële verplaatsingen in gemeenten met veel besmettingen’

Bijna verlaten winkelstraten en toeristische locaties in de binnenstad van Antwerpen.  Beeld ANP
Bijna verlaten winkelstraten en toeristische locaties in de binnenstad van Antwerpen.Beeld ANP

Lokale besturen van gemeenten met 100 of meer nieuwe coronabesmettingen per 100.000 inwoners per week, zouden bewoners maximaal moeten sensibiliseren om hun niet-essentiële verplaatsingen binnen België zoveel mogelijk te beperken. Dat staat in het advies van de federale expertengroep Celeval, op basis waarvan de Nationale Veiligheidsraad gisteren nieuwe coronamaatregelen trof.

De coronacijfers gaan nu al weken de verkeerde kant uit, en dus moest de Nationale Veiligheidsraad gisteren voor de tweede keer in een week tijd ingrijpen. Op basis van een advies van de federale expertengroep Celeval van afgelopen weekend werd onder meer beslist om de sociale bubbel drastisch te verkleinen en terug te grijpen naar striktere regels voor wie gaat winkelen. De mondmaskerverplichting was vorige week al fors uitgebreid.

Volgens Celeval laten “de epidemiologische modellen zien dat in het geval van een ongewijzigd beleid we op 7 augustus 750 nieuwe gevallen per dag zullen hebben”. Momenteel ligt het gemiddelde op 311. Daarom raadden de experts “ter voorkoming van een lockdown” effectief aan de bubbel te verkleinen naar vijf vaste contacten de komende vier weken.

Niet-essentiële verplaatsingen beperken

Voor de steden en gemeenten raadt Celeval de lokale besturen van zwaar getroffen plaatsen aan om de bevolking “maximaal te sensibiliseren” om niet-essentiële verplaatsingen binnen België zoveel mogelijk te beperken. Concreet gaat het dan om gemeenten die per week 100 of meer nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners tellen, als die besmettingen niet terug te voeren zijn tot een beperkt aantal welomschreven clusters. Momenteel zitten vier gemeenten boven die drempel: Antwerpen en de randgemeenten Ranst, Lint en Borsbeek.

Dat advies is dus niet op die manier gevolgd in Antwerpen. Een verbod op niet-essentiële verplaatsingen voor de inwoners van de provincie is er niet, al riep gouverneur Cathy Berx de inwoners wel op om nu niet in andere regio’s de bloemetjes buiten te gaan zetten. Antwerpenaren mogen bijvoorbeeld ook nog altijd naar het buitenland reizen, volgens dezelfde regels als de inwoners van andere provincies.

De provincie Antwerpen nam gisterenavond laat wel bijkomende eigen strenge maatregelen na een hele middag van crisisoverleg. Het gaat onder meer om een avondklok, verplicht telewerk en een mondmaskerplicht op het volledige publieke domein in heel de provincie. Over de avondklok en een algemene mondmaskerplicht zegt het Celeval-advies echter niets.

Mondmaskerzones

Celeval beveelt daarnaast aan om “mondmaskerzones af te bakenen met duidelijke borden of pictogrammen met inbegrip van een aanduiding van de uren wanneer deze maatregel van kracht is, m.a.w. de uren van de drukke momenten of waarin een hoog risico is op transmissie, liefst op een uniforme manier aangeduid”. Dit advies is niet opgevolgd.

Celeval raadt verder ook aan om fitnesscentra in het hele land te sluiten en zaalsporten die nauw contact vereisen terug stop te zetten. Voorlopig moeten enkel de fitnesscentra in de zwaarst getroffen gebieden van de provincie Antwerpen de deuren sluiten, al moeten ze in het hele land vanaf woensdag wel contactinformatie vragen aan klanten. Dat advies van Celeval is wel gevolgd. In de hele provincie Antwerpen zijn contactsporten ook verboden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234