Zaterdag 03/12/2022

Adriaen Brouwer Bierfeesten

Schuddebollen: de peuters, ouders en moekes onder jullie hebben het vast al onder de knie. Dat heb je aan Sarah Vangeel te danken. Momenteel toert ze als Kaatje langs de cultuurcentra met Speelvogel. "Kinderen in het theater krijgen: ik vind dat een schone missie."

De naam doet misschien iets anders vermoeden, maar verwacht je niet aan een Beiers drinkgelag: hier kom je naartoe om een stevig potje te feesten! Op de affiche van deze Oudenaardse driedaagse vind je mooie namen als Bart Peeters, Frank Boeijen en Leven 42, maar ook gewoon simpele sfeerbeesten als Get Ready, Willy Sommers en Milk Inc. Eén ding hebben ze allemaal gemeen: ze hebben bewezen dat ze er staan voor een uitzinnig publiek. En het mooiste van al? Behalve de schitterende locatie is dat de toegangsprijs. Die bedraagt namelijk de ronde som van... nul euro.

24, 25 en 26 juni, Grote Markt, 9700 Oudenaarde. www.bierfeesten.be.

Maar weinig woorden verwarmen ons hart zo als 'Copacabana'. Strand! Salsa! Cocktails! De perfecte vlag dus voor een festival dat vooral de zomer naar Gent wil brengen. Héél groot zijn de namen op de affiche niet - al is Isolde et les Bens wel helemaal naar onze tand - maar dat kan de pret niet drukken! Afspraak het laatste weekend van juni voor een stevige dosis summer in the city!

24, 25 en 26 juni, Rozenbroekenslag, 9050 Sint-Amandsberg. www.copacobana.be

3x BENEN LOS

RetroRonde van Vlaanderen

In lang vervlogen dagen, toen doping nog gewoon koninginnebrij was en helmen werden gemaakt van worsten, werd de Ronde van Vlaanderen al gereden. Elk jaar weer worden wieler- en retrofans teruggeflitst naar die pionierstijden tijdens de RetroRonde. Op 12 juni haal je je oldtimerfiets boven voor een tocht van 40, 75 of 100 kilometer door het prachtige Vlaamse Ardennenlandschap. Smaakvolle bevoorradingen met streekproducten versterken de innerlijke mens, en een dagje eerder, op 11 juni, kan je al in de sfeer komen tijdens een grote ruilbeurs én een swingend Retro Bal Populaire!

12 juni, 9700 Oudenaarde. www.retroronde.be.

Midzomernachtrun

Nu is Gent nooit echt van de lelijksten, maar echt magisch wordt het toch pas als de zon haar schoonheidsslaapje doet en duizenden lichtjes de stad in een zachte gloed hullen. Dat weten ook de grote kuddes lopers die elk jaar aantreden voor de Gentse Midzomernachtrun. En geef ze eens ongelijk: die 10 of 15 kilometer die je aflegt, zijn pure romantiek.

18 juni, Topsporthal Vlaanderen, Zuiderhal 14, 9000 Gent. www.gentloopt.be.

Meetjeslandse Gordel

Op vijf juni is het Meetjesland de grote ster, want tijdens de plaatselijke Gordel ontdek je al fietsend de mooiste plekjes van de streek. Daarbij heb je keuze uit zes routes tussen 20 en 50 kilometer, met maar liefst tien infopunten waar van alles te beleven valt. Specialleke dit jaar is de bioroute, die je kan combineren met een bezoekje aan de bioboerderijen Zwaluw (zuivel) en Netelvuur (kruiden). Bovendien kan je ook genieten van een picknick met lekkers uit eigen streek, zoals een aardbeiensmoothie die je met behulp van een sappentrapper helemaal zelf klaarmaakt.

5 juni, verschillende startplaatsen. www.meetjeslandsegordel.be.

Ambachtendag

De oude ambachten zijn nog lang niet dood en vergeten. Integendeel, zelfs: handgemaakte spullen zijn hipper dan ooit. Ben je benieuwd hoe bakkers brood bakken? Wat kuipers doen om een ton te krijgen? Of heb je misschien altijd al willen weten hoe een viool wordt gebouwd? Je ontdekt het tijdens de ambachtendag in de Huysmanshoeve in Eeklo. De bakkers zorgen voor proevertjes, terwijl andere ambachtslui hun kunstjes demonstreren én verkopen op de markt.

19 juni, Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve, Bus 1, 9900 Eeklo.

Nonsens, de musical

De begrafenis van 52 vergiftigde zusters financieren lijkt het scenario van een godsgruwelijke nachtmerrie, maar voor de nonnen in komedie Nonsens is het de harde realiteit. Een benefietshow waarin de kloosterlingen zelf de hoofdrol spelen lijkt de enige oplossing, maar die verloopt uiteraard niet zoals gepland. Samengevat: zingende nonnen die over het podium dartelen en Anne Mie Gils als Moeder Overste, halleluja!

3, 4 en 5 juni, Cultuurcentrum, Weststraat 31, 9940 Evergem. www.sherpa.be.

Augustijnfeesten

Een klapke, goeie muziek en heel veel sfeer: meer heeft een mens niet nodig om zijn luie zondag op te leuken. Laat het nu net dat zijn wat je op de Augustijnfeesten in Kluizen vindt: een curieuzeneuze ambachtenmarkt, brocante, wat optredens. Voor het hoogtepunt van de dag sta je om 20 uur paraat: een optreden van Partie Party, een coverband die zelfs de houterigste klaas aan het swingen krijgt.

26 juni, Kluizendorp, 9940 Kluizen. www.augustijnfeesten.be.

Ola!Peloezza

Kindertjes te lande, blokkeer nu 11 juni in je agenda! Die dag kunnen jullie naar Ola!Peloezza, een bruisend doefestival met kunsten en kunstjes voor kinderen van 4 tot 12. Mama's, papa's, opa's, meters en dergelijke meer zijn ook toegestaan. Bereid je voor op een dag die veel te snel voorbij zal zijn, met onder meer een zeepkistenrace in omgebouwde bommakasten, een Wild West-draaimolen, een reusachtig bellenkanon en een karaokecaravan. Wie nog niet moegespeeld is, kan nog meedoen aan theaterworkshops ook. Dat worden fijne dromen, die nacht!

11 juni, De Warande, Warandelaan 14B, 9230 Wetteren. www.jeugdwetteren.be.

"Eigelijk ben ik zelf nog een klein kind"

KINDERPLEZIER HIER

Popeiland en Your'in

Wie het schooljaar met een knaller wil afsluiten, trekt op 29 juni naar Puyenbroeck. Daar verzamelen idolen als Regi, Laura Tesoro en Ian Thomas zich voor een spectaculair feestje, en dan hebben we het nog niet over de randanimatie gehad. Wie eens ervaring wil opdoen met bungeejumpen, een death ride of archery games, weze gewaarschuwd: je neemt maar beter een reservebroek mee!

29 juni, provinciaal domein Puyenbroeck, Puyenbrug 1a, 9185 Wachtebeke. www.puyenbroeck.be.

Nog zo'n tienervriendelijk festival is Your'in, dat dit jaar op 28 juni wordt ingezet. Zoals het een pop- en dancefestival betaamt, vind je er muziek (Boycode, The MC's en Sulk Mi zijn geen onbekenden ), héél veel animatie en - ouders willen ook wat - corners waar je leert over onder meer gehoorschade en gezond eten.

Popeiland, Your'in, Stadspark Aalst, Erembodegemstraat, 9300 Aalst. www.yourin.be.

Ben je zelf een speelvogel? Sarah Vangeel (35): "Absoluut. En mijn tegenspelers ook. We hebben de naam van de voorstelling ook samen gekozen. Die dekt de lading volledig. Het verhaal speelt zich af op de zolder van Kaatje waar ze een ei met een vogel in vinden. Maar de naam beschrijft ook de sfeer tijdens de voorstelling. Het is allemaal best ludiek en fragmentarisch, we zoomen constant in op zijverhaaltjes en wisselen die af met livemuziek. We creëren een bijzondere sfeer op de scène, een speeltuin waar het plezant vertoeven is."

Dat klinkt best vermoeiend.

"Dat is het ook. Na de voorstelling komen er regelmatig kindjes mee het podium op, maar dat hoort er bij. Soms spelen we twee shows op een dag en dan volgt daarna nog een meet en greet waar we, nat van het zweet, toch het beste van onszelf moeten geven. Je bent een tv-figuurtje dat ze dagelijks op Ketnet zien en als ze je dan in het echt kunnen ontmoeten, is dat voor sommigen echt een cadeau. Je kan iets betekenen in hun leventjes."

Kinderachtig

Nog meer dan op tv?

"We wilden die personages het koste wat het kost naar het theater brengen om er op die manier voor te zorgen dat kinderen die nooit naar theater gaan, er nu toch kennis mee maken. Ik vind dat een schone missie."

Lijk je eigenlijk hard op Kaatje?

"Ontzettend hard! Anders hou je deze rol geen acht jaar vol. Ze hebben me waarschijnlijk ook wel voor een bepaalde reden uitgekozen op de auditiedag. Ik denk: omdat ik het personage niet kinderachtig breng maar eerder kinderlijk... Allez, zeer kinderlijk. Eigelijk ben ik zelf nog een klein kind, dus ik begrijp het personage goed." (lacht)

Had je verwacht dat Kaatje zo lang zou meegaan?

"Neen, het was echt een verassing dat het zo goed aansloeg. Ik had gelukkig wel heel duidelijke afspraken gemaakt met de VRT. Ze weten dat, hoe succesvol Kaatje ook mag worden, ik het altijd wil blijven combineren met mijn theaterwerk bij Compagnie Barbarie. Ik vind het een verrijking voor mezelf dat ik ze allebei kan doen. Bij Barbarie maak ik voorstellingen voor ervaren theaterkijkers, als Kaatje moet ik net een heel breed publiek aanspreken en de kinderen iets bijbrengen. Ik geloof dat je alle onderwerpen kan aankaarten bij kinderen, zolang je het maar eerlijk brengt. Zelfs in een commercieel concept als Kaatje."

Maar dat commerciële aspect zorgt er wel voor dat je hoofd op allerhande merchandising staat.

"Ja, dat was wel even wennen. Maar ook daar had ik afspraken over gemaakt. Ik wil niet in de beenhouwer met mijn hoofd op een plak worst liggen. (lacht) Maar een brooddoos of een knuffel kan dan weer wel voor mij. Zolang die producten maar eerlijk, ethisch en kwalitatief gemaakt zijn. Ja, ik heb wel enkele dozen liggen thuis." (Arne Adriaenssens)

5 juni in CC Jan Tervaert, Kaaiplein 34, 9220 Hamme. www.kaatjetheater.be.

Koekenaap

Een hele middag genieten voor kinderen en hun (groot)ouders, dat is wat Koekenaap belooft. Moet lukken, met zo'n programma: alles staat in het teken van magie. In een klein tentje kan je door Theater Tieret je dromen laten fileren. Kalleke Step maakte dan weer speciaal voor dit festival de voorstelling De Grootste Tovenaar. En dan hebben we het nog niet gehad over De Zeepbellencompagnie, waarin het verhaal wordt gebracht van Francesco, die de ideale locatie zoekt om één grote reuzenzeepbel van wel vijf meter lang te toveren. Nog niet verzadigd? Volg dan een van de magische workshops, of leer een lesje in circustechnieken. Pief poef paf, hier met die toverstaf!

19 juni, Freinetschool De Appelbloesem, Heirstraat 61, 9200 Appels. www.appelbloesem.be.

De vraag op ieders lippen: hoe komen jullie op het podium van Ennio Morricone terecht? Edwig Abrath (48): "Het begon in 2012. Toen had zijn entourage ons gevraagd voor zijn liveconcert in het Sportpaleis. Ze vroegen ons nadien om mee met hem op tournée te gaan door Frankrijk en Luxemburg, maar vlak voor die tour werd hij ziek en werd alles op het laatste moment afgelast. Nu hij opnieuw naar ons land kwam, had zijn productiehuis ons gevraagd om de twee Gentse optredens mee te begeleiden. We hebben geen seconde getwijfeld. Ennio Morricone is een monument, dus het is een eer om hieraan mee te mogen werken."

Wat maakt jullie koor zo bijzonder?

"Wat ons onderscheidt, is dat we leveren op maat van de klant. We hebben een vaste ploeg van veertig à vijftig leden die zo goed als altijd meezingen, maar als men ons vraagt om een koor van twintig of zelfs honderd artiesten samen te stellen, is dat ook geen probleem. We hebben een grote groep muzikanten geselecteerd en gecoacht. Zo kunnen we ook grotere opdrachten probleemloos aan."

"Daarnaast pinnen we ons ook niet vast op één genre. De mensen kennen ons vooral van de pop- en rocknummers die we op Night of the Proms brengen, maar we doen ook klassieke stukken, filmmuziek,..."

In het zweet

Is Ennio Moricone voor jou als dirigent een idool?

"Idool is veel gezegd, maar hij maakt wel heel knappe muziek. Je merkt dat de man heel intens met muziek bezig is. Dat zit echt in elke vezel van zijn lichaam.

"Filmmuziek wordt vaak zuiver gemaakt om op te nemen. Als het dan live wordt gebracht, werkt het toch niet zo goed als je zou verwachten. Bij Morricone is dat niet het geval. Hij weet erg goed wat hij doet en zijn muziek komt perfect over in de zaal. Maar technisch is het wel een uitdaging. Hij zoekt met de damesstemmen extreme hoogten en laagtes op. Dat is fysiek heel zwaar voor de zangeressen, maar je weet dat die inspanning loont als je het eindresultaat hoort. Je staat je niet in het zweet te werken voor niets."

Alles voor Morricone dus, dat is duidelijk. Ken je de man eigelijk persoonlijk?

"In 2012 heb ik hem gesproken. Hij is echt geen intimiderend persoon, integendeel zelfs: het was een erg vlot en vriendschappelijk gesprek. Ik ben wel niet zelf naar hem toe gegaan, daarvoor gun ik hem zijn privacy te hard. Maar zijn vaste koordirigent wou mij absoluut aan hem voorstellen en dan zeg je geen nee natuurlijk. Met die dirigent heb ik een hele goede band. Natuurlijk zou ik het spektakel zelf graag dirigeren, maar dat is niet aan de orde. Wij zijn een onderdeel van de show van Morricone, niet omgekeerd."(Arne Adriaenssens)

25 & 26 juni, Sint-Pietersplein, 9000 Gent,

www.enniomorriconegent.be.

Levende legendes, ze worden steeds schaarser. Maar Ennio Morricone is nog een rasecht exemplaar. Op 25 en 26 juni palmt de componist van menig spaghettiwestern het Gentse Sint-Pietersplein in, omringd door een symfonisch orkest en het Night of the Proms-koor Fine Fleur, dat wordt klaargestoomd door Edwig Abrath.

"Wij zijn maar een radartje in de show van ennio moricone"

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234