Zaterdag 15/05/2021

Adressen

Westfield Shopping CentRE

metrohalte Shepherd's Bush, 0044-20/33.71.23.00, www.westfield.com/london

Verde & Co.

40 Brushfield Street, Spitalfields, 0044-20/72.47.19.24, www.verde-and-company-ltd.co.uk

Queens

111b Commercial Street, Old Spitalfields market, 0044-20/74.26.00.17, queenseast1@aol.com

Taylor Taylor

137 Commercial Street, 0044-20/73.77.27.37, www.taylortaylorlondon.com

Junky Styling

12 Dray Walk, The Old Truman Brewery, 0044-20/72.47.18.83, www.junkystyling.co.uk

Absolute Vintage

15 Hanbury Street, 0044-20/72.47.38.83, www.absolutevintage.co.uk

Blondie

114-118 Commercial Street, 0044-20/72.47.00.50, www.absolutevintage.co.uk

The Laden Showroom

103 Brick Lane, 0044-20/72.47.24.31, www.ladenshowroom.co.uk

Coco de Mer

23 Monmouth Street, 0044-20/78.36.88.82, www.coco-de-mer.com

London on a budget: exclusiviteit hoeft niet duur te zijn

Chic Cheap

Eén: het Britse pond staat historisch laag. Twee: de angst voor koopkrachtdaling doet de grote ketens goochelen met weggeefkortingen. Drie: met het Westfield Centre heeft Londen haar shoppingoppervlak bijna verdubbeld. Vier: het Easterndistrict pakt uit met hippe designerboetieks. Reden nummer vijf om nu naar Londen te vertrekken: DMM wijst de weg naar de beste koopjes in de Britse hoofdstad.

Door An Bogaerts

De tabloids kondigden een maand geleden met de nodige ironie 'het Britse antwoord op de recessie' aan. Dat antwoord is Westfield Shopping Centre, het grootste stedelijke winkelparadijs van Europa. En het lijkt de Londenaars aardig te lukken. Want een maand na de opening eind oktober heeft de mall nu al meer dan een miljoen bezoekers ontvangen. Toch blijft het spannend afwachten of de gehoopte target van 20 miljoen shoppers tijdens het eerste jaar wordt gehaald. Alles wordt dan ook ingezet op een druk eindejaar.

The Village

Het Westfield Shopping Centre ligt op twee minuten wandelen van de metrohalte Shepherd's Bush ten westen van de binnenstad. Bij gebrek aan een duidelijke bewegwijzering komt het eropaan de stroom tieners te volgen om zo bij één van de vele ingangen terecht te komen. Een tip: vertrek niet met honger naar Westfield, iedereen wordt immers eerst strategisch voorbij het restaurantgedeelte van het complex geleid, waar geuren van pizza, verse croissants en Thaise noedels elkaar afwisselen, zelfs al is het negen uur 's morgens. De kortste weg naar de shops ligt naast het oer-Britse warenhuis House of Fraser. En ook hier heeft de commerciële dienst over nagedacht, want laat dit nu net de meest luxueuze hoek van het 150.000 vierkante meter grote centre zijn. Deze met Swarovski-kristallen overladen ruimte werd 'The Village' gedoopt. Rolexhorloges liggen er te blinken naast handtassen van Gucci en mantelpakjes van Prada. Hier wordt vooral naar de vitrines gekeken, de twee securitymannen in elke winkel staan binnen wat met mekaar te kletsen bij gebrek aan kopende klanten. Tijdens de koopjesperiode, die in Londen officieel start op Boxing Day (26 december), zal dat ongetwijfeld veranderen. Wie zweert bij de klassieke luxueuze merken, doet hier betere zaken dan bij de identieke boetieks op Bond Street. Nu al worden kortingen tot 50 procent aangekondigd, terwijl in de chique Bond Street de vitrines in alle talen zwijgen.

Rose Hughes van de Britse dienst voor toerisme woont op vijf minuten van het nieuwe shoppingpaleis. "I think it's absolutely marvellous", zegt ze enthousiast. "Ik heb nu al een kleedje en een paar schoenen in gedachte die ik over twee weken ga oppikken met een fikse korting." Rose komt elke week wel een keer in Westfield langs. Dat is immers de enige manier om je weg te vinden tussen de 265 winkels. Een goede raad voor wie zich voor het eerst naar dit shoppingwalhalla begeeft: ga niet op zoek naar één specifieke boetiek, dat is onbegonnen werk. Wandel rustig rond en na een viertal uur ben je de meeste vitrines wel gepasseerd. Just go with the flow.

Echt verrassen doet het gigantische complex niet. Ketens als Topshop, Debenhams en H&M trekken de meeste (jonge) klanten aan en op het middaguur is het dringen tussen de restaurantjes in 'The Balcony' voor fish & chips of een portie Vietnamese loempia's. De open architectuur voorzien van glanzend beige tegels en digitale informatieborden doet het geheel verdacht veel op een luchthaven lijken. Jonge gezinnen worden verleid met zogenaamde 'family rooms', waar een voorraad pampers en speeltjes de kleintjes moeten stilhouden. Westfield zal nooit kunnen opboksen tegen de charme van Soho of een Carnaby Street. Maar in de regenachtige Britse hoofdstad biedt het natuurlijk wel alle grote namen binnen droog handbereik. En vooral dit jaar doen de luxemerken van The Village met hun kortingen een extra inspanning. Voor een kleine handtas van Gucci betaal je hier na kerst zowat 400 Britse pond.

Warme choco

Wie toch liever in openlucht winkelt, wat dankzij de creatieve kerstverlichting dezer dagen ook zo zijn charme heeft, kan in Londen ook exclusiviteit op de kop tikken zonder de Chanels en Prada's aan te doen. De Capital of Cool situeert zich sinds kort immers in het oosten van Londen. Deze buurt is volledig vrij van toeristische trekpleisters en net dát is op zich dan weer een enorme trekpleister voor 'the funky and cool'. Hier vierden Madonna en Elton John de laatste jaren hun verjaardag, hier openen jonge designers een eigen boetiek en hier zijn dure prijskaartjes geen waardemeter voor kwaliteit. Ook op culinair gebied trouwens. Verwarm de innerlijke mens zeker even bij Verde & Co., waar Harvey Cabiness garant staat voor de betere kop warme chocolademelk, homemade met Pierre Marcolini-chocolade voor 3,75 pond per kop. Cabiness was in een vorig leven architect in New York, tot hij besloot zijn leven wat meer schwung te geven in Londen. Het resultaat is een piepklein kruidenierswinkeltje waar werknemers van mediabedrijven uit de buurt staan aan te schuiven voor een broodje of een kop verse soep. Cabiness verdeelt exclusief de 'Taste of history'-collectie, een lijn typisch Engelse gerechten in een potje, samengesteld door een amateurkokkin/historica. Verde & Co. is met andere woorden the place to be voor 'sweet mustard pickle' en 'lemon and apple jam', met vier pond per potje het ideale eindejaarsgeschenk voor foodies.

Kerstkitsch

Aan de overkant van de straat ligt de overdekte markt van Spitalfields, tot een paar jaar geleden nog een doordeweekse groentemarkt, nu afhankelijk van de dag een goudmijn aan designerkleding, oude vinylplaten of vintage design. De toekenning van de Olympische Spelen van 2012 aan Londen, en meer bepaald de ontwikkeling van een olympisch dorp hier in het oosten, heeft ervoor gezorgd dat de werken in Spitalfields sneller dan verwacht worden afgewerkt. Op elke hoek van de straat staat wel een kraan klaar om nieuwe gebouwen op te trekken of de oude authentieke huisjes in hun oorspronkelijke staat te renoveren. Als je hier één winkel bezoekt, laat het dan alsjeblief Queens zijn. De eigenaars van Queens zijn ... tja, echte queens: een Australisch homokoppel dat vroeger al dansend en poserend aan de bak kwam. De specialiteit van het huis is best te omschrijven als het toppunt van kerstkitsch. Alles wat enigszins blinkt of pluimen heeft, krijgt hier een plaats. De bestseller zijn visjes met enorme lippen voor in de kerstboom, vanaf 12,95 euro per stuk een must-have binnen de celebrityscene. "Posh Spice kwam er hier met haar zus naar zoeken", vertelt Gary Ash, één van de twee queens die naar eigen zeggen ooit nog samen met Cyndi Lauper op tournee trok. Queens staat in voor de decoratie van heel wat Londense boetieks. Het nieuwe Thaise restaurant Roses om de hoek bijvoorbeeld maar ook het witte hert op de cocktailbar van kapsalon Taylor Taylor is hun ontwerp. "Mijn achternaam klinkt gewoon beter als je hem twee keer na mekaar uitspreekt", vertelt Bradley Taylor, eigenaar en bedenker van Taylor Taylor, die jaren geleden coupes stylede bij de Brusselse Toni & Guy. Laat hier je haar wassen in de decadente Golden Room, vol kaarsjes en boeddhabeelden, om vervolgens geknipt te worden door één van de hippe stylisten. Dat alles al vanaf 39 pond voor de heren en 49 pond voor dames. Sluit de kappersbeurt af met een champagnecocktail aan de bar. "Want", zo zegt Taylor, die zichzelf graag een 'boutique hairdresser' noemt, "naar de kapper gaan moet een feest zijn, het moet iets zijn dat gevierd mag worden." Taylor pakt dit voorjaar uit met een eigen lijn haarverzorgingsproducten, om daarna hopelijk over te gaan naar accessoires en misschien zelfs kleding. "Wij zijn een soort trendy Hermès, alleen gaan wij omgekeerd te werk. Eerst de kleine accessoires, daarna de grote kledinglijn."

Kledingchirurgie

Vriendelijk zijn voor de portemonnee is één ding, daarbovenop ook vriendelijk zijn voor het milieu, dat wordt al moeilijker. Maar niet onmogelijk. Bij Junky Styling, net om de hoek van Brick Lane, doet men namelijk aan wardrobe surgery. Gebruikte kledingstukken, met een lichte voorkeur voor mannenpakken, worden hier verknipt en opnieuw aan mekaar genaaid tot creatieve ontwerpen. Een rok uit dassen, een sjaal van mouwen of een bustier van hemden, niks is gek genoeg voor de vier ontwerpers van Junky Styling. Al vanaf 50 pond kan je hier een ecologisch verantwoord ontwerp mee naar huis nemen. Wat het concept nog interessanter maakt, is dat je zelf met een oud kostuum van een overleden grootvader of - waarom niet - een vorig lief naar de shop kan gaan om er dan iets totaal nieuws van te laten maken.

Voor tweedehandskleding zonder knip- en plakwerk is Absolute Vintage de uitgelezen plek. Let wel op, de schoenen van Manolo Blahnik staan hier louter voor de show, als pronkstukken voor alle schattenjagers die de winkel bezoeken. De volgepropte rekken en stapels schoenen kunnen verlammend werken op de gemiddelde shopper. Zusterwinkel Blondie net op de hoek is een perfect alternatief. Kleinschaliger, mooier en een beter verzorgde presentatie van de tweedehandskleren en -accessoires. Een merkloos kleedje in perfecte staat kost je hier zowat 30 pond, een handtas van Chanel begint bij 300 pond.

Jonge designers

Een laatste budgetstop in het Easterndistrict is The Laden Showroom in Brick Lane, een schatkamer aan designerkleren voor een zachte prijs. Verwacht geen Stella McCartney of Burberry, het aanbod is net iets experimenteler. Barry Laden, de oprichter van de showroom, licht toe: "Ik ben eigenlijk een boekhouder van opleiding. Ik zag hoe mijn zus als modeontwerpster moest ploeteren om haar kleren verkocht te krijgen en de commerciële aspecten in de hand te houden. Ik heb toen beslist om jonge ontwerpers een stuk van een winkel te laten huren, waarbij ze niks anders moeten doen dan ontwerpen en aanleveren. En dat is precies de grote kracht van deze boetiek. De ontwerpers hangen hun kleren hier, en ik zorg ervoor dat ze wekelijks de winst op hun bankrekening gestort krijgen. Zij hoeven zich van de zakelijke kant niks aan te trekken." De Laden Showroom is ingedeeld in een veertigtal hokjes, elk met ontwerpen van een ander jong talent. Maar ook gevestigde waarden als Orion, een merk dat je ook bij Urban Outfitters vindt, hangen nog in de rekken hier. Wat verderop de meer gedurfde kleedjes van Adèle Landen, zus van de ondernemende eigenaar. Ook bij Laden kwam Victoria Beckham al in de rekken snuisteren, maar ook grotere mode-iconen als John Galliano en Vivienne Westwood kwamen hier al bekijken waar de Londense fashionscene mee bezig is. Schoenen of een riem heb je hier al vanaf 10 pond, voor een designerjurk betaal je minimum 30 pond. Belachelijk weinig als je de kwaliteit van de verkochte stukken in acht neemt.

Centraal Londen

Hou er tijdens de eindejaarsperiode rekening mee dat duizenden toeristen zullen samentroepen in Oxford Street en Covent Garden. Hier bieden weggeefkortingen zeker perspectieven, vooral de mannenpakken worden er nu al vanaf 90 pond verkocht. Voor een exclusief cadeau is het echter geen slecht idee van Covent Garden weg te wandelen richting Seven Dials, de buurt bestaande uit zeven straten rondom de wegwijzer in Mercer Street. Een bagboy om je tassen te dragen, kan gratis besteld worden via www.sevendials.co.uk/bagboys. Leuk om te weten: de bagboys, die een uur lang tassen dragen en de weg wijzen, zijn parttime fotomodellen. Loop met zo'n boy bijvoorbeeld eens binnen bij Coco de Mer: een stijlvolle seksshop opgericht door Sam Roddick. Sam is de dochter van de legendarische Anita Roddick, oprichtster van The Body Shop. Dochterlief deelt de passie voor het lichaam, zij het op een iets meer kinky manier. Zwepen, dildo's en schunnige boeken worden hier prachtig verpakt voor de feestdagen. Wie iets goed te maken heeft bij zijn vrouw, maakt met de vintage zijden lingerie sowieso een goede beurt. Let wel op: in de lingerie-afdeling worden de regels van het budgetshoppen verwaarloosd. Een zijden retrosetje kost er al snel 200 pond. Maar er zijn nu eenmaal van die dingen waar je beter niet op bespaart. n

n Bond Street

n Kapsalon Taylor Taylor

n Verde & Co.

n Queens

n Junky Styling

n Coco de Mer

n het gigantische Westfield shoppingwalhalla

De bouw van een olympisch dorp in East London zorgt ervoor dat deze hippe buurt zich sneller dan verwacht ontwikkelt

Westfield zal nooit kunnen opboksen tegen de charme van Soho of Carnaby Street, maar het biedt wel alle grote namen binnen droog handbereik

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234