Woensdag 08/12/2021

Adoptie

Ik ben als kandidaat-adoptievader zeer verontwaardigd over de reactie van Inge Vervotte (DM 10/4) op de opiniebijdrage van een anonieme aspirant-adoptieouder (DM 9/4). Het Europees verdrag van Den Haag is inderdaad een mijlpaal en de manier waarop België dit verdrag heeft omgezet is een mooi voorbeeld van hoe het niet moet. En dat is mede het werk van Vervotte. Ik ben het grondig beu om steeds als excuus te horen te krijgen dat de rechten van het kind het belangrijkste zijn. Ik gebruik graag datzelfde argument, mevrouw Vervotte.

Als u (adoptie)kinderen echt belangrijk vindt, waarom hebt u dan een wet ondersteund en mee uitgewerkt die in de praktijk dode letter is? Waarom hebt u onvoldoende budget voorzien voor de Vlaamse Centrale Autoriteit Adoptie (Kind en Gezin)? Waarom hebben de CAW's te weinig middelen gekregen? Waarom hebt u bij justitie niet aangedrongen op het naleven van de wet?

Misschien kunt u in plaats van de tijd te nemen om op een lezersbrief te reageren eerst de verslagen van de ombudsdiensten eens lezen. Zowel de coördinator van de klachtendienst van Kind en Gezin als de Vlaamse ombudsdienst hebben al mijn klachten aanvaard en terecht bevonden. Ik citeer graag: "De VCA heeft het probleem gesignaleerd bij de minister", "voorstellen zullen voorgelegd worden aan de minister", "volgens de klachtendienst klopt deze redenering en had de VCA meer vooruit kunnen denken", "De VCA zal dit als knelpunt signaleren aan de federale overheid en rekent op een eventuele bijsturing", "De klachtendienst besluit dat uw klachten gegrond waren. U kreeg niet wat bij wet beloofd werd", "naar mijn mening werd de ombudsnorm 'efficiënte coördinatie' geschonden", enzovoort.

Verder merk ik graag op dat er helemaal geen sprake van een adoptieboom in ons land. Voor de nieuwe wetgeving wist men niet hoeveel (vrije) adopties er juist gebeurden in België. Zeggen dat de aantallen verdubbeld zijn, klopt dus niet met de realiteit. Het volledige cijfer van voor de nieuwe adoptiewet kent men niet. Vergelijken is dus niet mogelijk.

Ik deel volledig de ervaring van de anonieme aspirant-ouder dat het hier om de trein der traagheid gaat. Een modern land onwaardig. En België is inderdaad een bananenrepubliek.

Koen Goemans, via e-mail

Olifantenjacht

Sinds WWF in België werd opgericht, heb ik altijd mijn steun betuigd. Ik kan het niet geloven dat deze organisatie reizen promoot naar streken waar wilde dieren - waar ik zo dikwijls voor gesponsord heb - zomaar worden afgeschoten (DM 10/4). Ik ben zwaar teleurgesteld. Vroeger gingen wij naar Congo en kwamen we met een hele hoop ivoor terug. Toen was het protest tegen het slachten van wilde dieren heel groot en nu gaan wij stropen in landen waar wij zelf het verbod hebben ingesteld. Van mij krijgt WWF geen centen meer om wilde dieren te redden maar toch te laten neerschieten.

Marc De Laet, Heverlee

Temse

Toen enkele maanden geleden de Nederlands-Marokkaanse dichter Hafid Bouazza het verbod kreeg om in de Brusselse Beursschouwburg een nogal expliciet erotisch gedicht ook in het Arabisch voor te dragen, kraaide er geen haan. Ook niet als de organisator zegt dat dit te herleiden is tot een discussie over de grens tussen erotiek en pornografie. Maar als in Temse de try-out van Vitalski's Mijn leven met Leterme inderdaad onterecht verboden wordt, staat progressief Vlaanderen in rep en roer. Selectieve verontwaardiging, voornamelijk omdat het in Temse om een verbod door katholieke dorpelingen gaat? Of niet?

Bart Verheyen, Turnhout

CD&V

Le nouveau CD&V? In De zevende dag lichtte de toekomstige voorzitter Marianne Thyssen haar kandidatuur toe. Opvallend was dat één vraag uitdrukkelijk niet gesteld werd. Hoe zal Thyssen de jobs van partijvoorzitter, schepen en 'actief' europarlementslid combineren? De cumul lijkt weer helemaal terug van weggeweest. CD&V toont zich de laatste tijd trouwens van zijn betere kant. Tentoonstellingen worden verboden, theater- en filmvoorstellingen worden gecensureerd. De politiek zegt opnieuw 'wat goed is voor de mensen'. Le nouveau CD&V est arrivé? L'ancien CVP est retourné!

Johan Peeters, Antwerpen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234