Donderdag 13/05/2021

Adoptieprocedure krijgt bedroevend slecht rapport

De helft van de mensen die de afgelopen vier jaar bij Kind & Gezin geregistreerd stonden als kandidaat-ouder voor een buitenlands adoptiekindje beoordeelt de hele adoptieprocedure als vrij tot uiterst negatief. Dat blijkt uit een grondige doorlichting van de 'interlandelijke adoptieprocedure'. Vlaams minister van Welzijn Mieke Vogels (Agalev), opdrachtgever van de doorlichting, kondigt stevige hervormingen aan.

Brussel

Eigen berichtgeving

Peter Goris

De huidige wetgeving omtrent zogenaamde 'interlandelijke adoptie', het adopteren van buitenlandse kinderen, mag amper vier jaar oud zijn, de afgelopen jaren stapelden de klachten van ontevreden kandidaat-adoptieouders zich razendsnel op. Reden genoeg voor Vlaams welzijnsminister Vogels om de hele procedure en de verschillende adoptiediensten grondig te evalueren. Die evaluatie was tweeledig: enerzijds door een ondervraging van de kandidaat-adoptanten van de afgelopen vier jaar, anderzijds door een doorlichting van de vijf adoptiediensten die zich bezighielden met de praktische afwerking van elke adoptie in het buitenland.

Voor de enquête reageerden 540 van de 914 geregistreerde kandidaat-adoptieouders of ruim 60 procent. Hun beoordeling is weinig opbeurend. Exact de helft van alle respondenten geeft de hele adoptieprocedure een tevredenheidscijfer tussen 0 en 6 op 10 of volgens de onderzoekers 'vrij tot uiterst negatief'. Vrijwel alle fases van de procedure, van registratie over voorbereiding tot bemiddeling, delen in de malaise, maar vooral de 'gezinsevaluatie' krijgt slechte cijfers.

In die fase krijgen de kandidaat-adoptieouders een medewerker van een Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) over de vloer die de leden van het gezin ondervraagt over de gewenste adoptie. Een derde van de respondenten ervaart het gesprek als uiterst negatief, twee derde als negatief. Weinig relevant, beledigend, vernederend, beperkte vaardigheid en kennis van de interviewers... De lijst van bezwaren is lang. "Zo is er het voorbeeld van het koppel van respectievelijk 36 en 43 jaar dat als eerste vraag te horen kreeg waarom ze nog wilden adopteren terwijl ze eigenlijk 'al grootouders hadden moeten zijn'", zegt onderzoeker Johan Schockaert. "In andere gevallen werden de kandidaat-adoptanten letterlijk gevraagd hoe vaak ze seks met elkaar hadden per week of wie van beiden op wie verliefd was geworden."

Andere punten van kritiek liggen in de hoge kostprijs en bedenkelijke snelheid van de hele procedure; net als het beperkte begrip en inlevingsvermogen van de verschillende betrokkenen. Ook de centrale rol die Kind & Gezin in de hele procedure krijgt toebedeeld, krijgt de volle lading. Ruim de helft van alle respondenten is over de algemene werking van de instelling niet tot minder tevreden. Zo wordt de onpartijdigheid in twijfel getrokken, krijgt de klachtenbehandeling een sterk negatieve beoordeling en klagen kandidaat-adoptieouders over de onduidelijke functie van Kind & Gezin in het hele proces. Ook de vijf adoptiediensten die zich bezighouden met de praktische uitwerking in het land, blijken allerminst uit te blinken: weinig transparant, professioneel en efficiënt, te ingewikkeld, onmachtig in de herkomstlanden, lange wachttijden, hoge prijskaartjes enz.

Minister Vogels reageert stevig. "Een summiere bijsturing heeft hier duidelijk geen zin, enkel een grondige hervorming die moet resulteren in een gloednieuw Vlaams decreet." Zo moeten volgens haar kostprijs en snelheid herbekeken worden, net als de centrale rol en het optreden van Kind & Gezin. Bovendien kondigt ze een grondige hervorming van de fase 'gezinsevaluatie' aan en wil ze de adoptiebemiddeling steviger uitbouwen. Op korte termijn wil ze alvast de initiële kost van 15.000 frank per adoptieaanvraag afschaffen en zal ze voor 15 april een advies inwinnen van twee universiteiten om een betere werkwijze voor de gezinsevaluatie af te lijnen.

Zowel Kind & Gezin als het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk reageren alvast opgetogen over de voorstellen van de minister.

Welzijnsminister Vogels kondigt grondige hervormingen van adoptieprocedure aan

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234