Dinsdag 26/01/2021

Adoptie-tv-show: binnenkort ook in Vlaanderen?

'Koppen' over het omstreden BBC-programma 'A Family of My Own'

De dagelijkse 'adoptieshow' A Family of My Own met Sally Magnusson op BBC 1 zorgt in binnen- en buitenland voor beroering. Het televisieprogramma, waarin onder meer een aantal korte reportages getoond worden over kinderen die een adoptiegezin zoeken, kan voor velen niet door de beugel omdat kinderen er als 'koopwaar' zouden aangeboden worden. Björn Soenens ging voor het TV 1-magazine Koppen kijken bij een Vlaams gezin dat net twee kinderen geadopteerd heeft om te weten te komen hoe het er in ons land op het gebied van adopties aan toe gaat en of het Britse tv-programma voor Vlaanderen een voorbeeld is om na te volgen.

"In tegenstelling tot wat er in het BBC-programma gebeurt, kunnen adoptiegezinnen in Vlaanderen de te adopteren kinderen zelf niet kiezen", weet Soenens. "In ons land zoeken de erkende adoptiebureaus een geschikt ouderpaar voor een te adopteren kind, terwijl in A Family of My Own de keuzemogelijkheid aan de potentiële adoptieouders gegeven wordt. Het klinkt natuurlijk een beetje raar dat kinderen in filmpjes als het ware 'aangeboden' worden, maar het programma wordt gelukkig volgens de beste BBC-traditie met de nodige duiding omkaderd. Wie een informatiepakket aangevraagd heeft en zich kandidaat stelt, wordt ook net als iedereen aan een grondige selectieprocedure onderworpen. De programmamakers van de BBC willen voornamelijk, gezien het grote aanbod aan adoptiekinderen in Groot-Brittannië, de vraag bij adoptieouders aanzwengelen en gebruiken daarvoor een moderne communicatietechniek", zegt Soenens.

Het Vlaamse adoptiegezin dat in Koppen aan bod komt, kon pas na een zware procedure een eerste kind en onlangs een tweede adopteren. Pas twee weken voor de kinderen opgehaald mochten worden, kregen de adoptieouders een foto van hen te zien. De bevoegde Vlaamse minister Mieke Vogels wordt als 'Kopstuk' in de studio aan de tand gevoeld over het verschil tussen deze Britse adoptiemethode en hoe het er in ons land aan toe gaat. Koppen-reporter Elly Vervloet bracht dan weer drie nachten door op en rond de luchthaven. Na het ministeriële besluit van verkeesminister Isabelle Durant (Ecolo) over een verbod op nachtvluchten op Zaventem deed Vervloet rond de luchthaven zelf enkele geluidsmetingen en filmde de huidige nachtelijke activiteit in de lucht. Ze ging ook praten met actiecomités en met een gezin dat verhuisde van Kampenhout naar Huldenberg, 22 km van Zaventem, maar nog steeds geplaagd wordt door de geluidsoverlast van de nachtvluchten.

Naar aanleiding van de diefstal van 36 kweekduiven van Frans Rondags uit het Limburgse Riemst ging Inge Becks praten met enkele duivenmakelaars over het duivenmelken, dat naast een liefhebberij tevens een miljoenenbusiness is. Bob Vermeir ten slotte ging, met het Autosalon in het vooruitzicht, op zoek naar eigenaars van peperdure auto's zoals Porsches, Wiesmanns en Bentleys. (KDM)

Ook reportages over nachtvluchten op Zaventem, de duivensport en peperdure auto's

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234