Vrijdag 26/02/2021

Adolescenten van werkende moeders niet ongelukkiger

Brussel.

Eigen berichtgeving

Moeders van adolescenten kunnen met een gerust hart buitenshuis werken. Hun professionele activiteit heeft nagenoeg geen effect op het welbevinden van hun dochter of zoon. Dat blijkt uit een onderzoek van sociologe Mieke Van Houtte (UG).

Nieuw bij dit onderzoek is dat het werd uitgevoerd in Vlaanderen en bij adolescenten. "Dit soort onderzoeken wordt bijna altijd gevoerd bij jonge kinderen", zegt Van Houtte. "Misschien omdat er van adolescenten wordt gedacht dat ze sowieso meer buitenshuis zijn en daarom minder de invloed van buitenshuis werkende moeders kunnen voelen." Niet het effect op de schoolresultaten - wat doorgaans wel het geval is - werd gemeten, maar de invloed op het welbevinden.

De controverse rond het effect dat het buitenshuis werken van moeders op hun kinderen heeft, is groot. "Vroeger toonden verscheidene onderzoeken aan dat dat effect negatief was. Ze konden beter thuisblijven om voor hun kroost te zorgen. De laatste tijd blijkt steeds meer uit onderzoeken dat er geen effect is of dat de invloed van een werkende moeders zelfs positief is. Dat toont ook mijn onderzoek aan."

Van Houtte onderzocht voor deze studie bij 7.431 leerlingen uit het derde leerjaar algemeen secundair onderwijs van 89 Vlaamse scholen hun stress, hun zelfwaardering en hun omgevingsbeheersing. Dat zijn de drie factoren die het welbevinden bepalen. De 15-jarige adolescenten kregen vragen als: 'Gebeurt het vaak dat je moeilijk in slaap geraakt?' en 'Wat je overkomt, is dat je eigen schuld?'

Er werd een opdeling gemaakt naar geslacht en sociaal-economische status (SES) van het gezin. Dat laatste is belangrijk omdat hierin de verplichting om te gaan werken, de zwaarte van de job en de culturele aspecten terug te vinden zijn. "Mensen met een hoog SES kunnen bijvoorbeeld een hulp inhuren als de moeder buitenshuis gaat werken", meent Van Houtte. "De tijd die ze daarmee uitspaart kan ze dan besteden aan haar kinderen." Van Houtte onderscheidde ook drie categorieën: de moeder die momenteel niet werkt, de deeltijds werkende moeder en de voltijds werkende moeder.

De resultaten zijn vrij duidelijk: het feit dat een moeder buitenshuis werkt, heeft niet of nauwelijks invloed op het welbevinden van adolescenten. Als er al een effect waar te nemen is, is dat bijna verwaarloosbaar. Zo hebben meisjes uit arbeidersgezinnen van wie de moeder deeltijds werkt, lichtjes minder zelfwaardering dan die meisjes van wie de moeder voltijds werkt. Maar een significant verschil tussen voltijds en niet-werkende moeders werd niet vastgesteld. Jongens van wie de moeder voltijds werkt, hebben dan weer minder zelfwaardering dan die van wie de moeder niet buitenshuis werkt. Maar dat is enkel zo in het lagere middenkader, en dan gaat het nog om een heel licht verschil.

Wat stress betreft, is er wel een verschil bij de jongens. Zo hebben 15-jarige jongens uit het lagere middenkader iets meer stress als ze een voltijds werkende moeder hebben dan bij een deeltijds of een niet-werkende moeder. "Een verklaring geven hiervoor is niet gemakkelijk", zegt Van Houtte. "Jongens van die leeftijd hebben blijkbaar meer aandacht nodig." (AE)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234