Woensdag 26/06/2019

Burn-out

Administratieve rompslomp put academici uit

De VUB gaat samen met andere universiteiten de ‘planlast’ aanpakken. Meer dan concurrentie en publicatiedruk, putten de vele verplichte rapportages, controles en vergaderingen hen uit, zegt de Brusselse rector die de werkbelasting van de profs nu zal verlichten.

Caroline Pauwels, rector van de VUB, wil met het plan vooral burn-outs voorkomen. Beeld Photo News

“Wantrouwen nekt academici meer dan de beruchte concurrentie en publicatiedruk”, zegt VUB-socioloog Ignace Glorieux. “Het idee leeft sterk dat iemand wellicht niet goed bezig is als je niet veelvuldig tussentijds controleert. Daarom zijn er de laatste jaren steeds meer verplichte rapportages en controles voor onderzoekers, zowel intern als extern.”

Samen met andere universiteiten wil rector Caroline Pauwels iets ondernemen tegen die toegenomen planlast. “Een deel hangt wel af van de buitenwereld”, zegt Pauwels. “Zo eisen organisaties die onderzoek betalen steeds vaker allemaal andere soorten rapportages.”

Dat is ook niet enkel negatief. Pauwels: “Alles meer in cijfers gieten en controleren zorgt voor meer kwaliteit. Maar zowel extern als intern zijn we daar wat in beginnen overdrijven.”

Uit nieuw tijdsbestedingsonderzoek bij zelfstandig academisch personeel aan de VUB blijkt bijvoorbeeld dat ruim een derde (35 procent) van de tijd niet naar onderzoek of onderwijs gaat, maar naar dienstbetoon, vergaderingen en ‘overige activiteiten’, zoals mails versturen.

Burn-outs voorkomen

Daarom wil Pauwels met haar collega’s de planlast terugdringen. “Hoe precies is nog niet duidelijk. In eerste instantie moeten we het idee counteren dat concurrentie en publicatiedruk het grootste probleem zijn.”

Intern gaat de VUB de werkbelasting nu verlichten met onder andere meer ondersteuning, meer duidelijkheid over taken, functies en verwachtingen voor promoties, richtlijnen voor mailverkeer en tevredenheids- en tijdsbestedingsonderzoek. “We mikken op 'evidenced based' hr-beleid dat burn-outs voorkomt”, zegt Pauwels.

Op zich hebben professoren daar minder last van dan gemiddeld en ruim driekwart is tevreden tot zeer tevreden over de job. Maar uit het onderzoek blijkt wel dat de academici gemiddeld bijna zeventien uur per week meer werken dan de voltijds werkende Vlaming en dat ze veel vaker 's avonds en in het weekend werken. Een grote meerderheid voelt dat de tijds- en werkdruk de laatste vijf jaar zijn toegenomen. Daarnaast speelt onduidelijkheid over taken en energie, terwijl autonomie en steun van collega’s een buffer zijn. Die buffers versterken staat daarom eveneens in de nieuwe plannen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden