Maandag 16/05/2022

ADHD

De aandachtige lezer zal in het artikel 'ADHD-medicijnen bieden geen antwoord op lange termijn' (DM 13/11) herkend hebben waar het de psychofarmaceutische industrie om te doen is. Zoals voor tal van psychofarmaceutische medicijnen hebben de onderzoekers ook nu weer "in de eerste studie de voordelige impact van de medicatie overdreven". De wetenschappers zullen over een jaar of tien misschien zelfs concluderen dat de middelen meer kwaad dan goed hebben gedaan. Ondertussen blijft ADHD, voor zover we het begrepen hebben, een zoveelste door de psychiatrische en farmaceutische industrie uitgevonden ziekte. Als sommige kinderen en hun omgeving kortstondig of langdurig door ADHD-medicijnen geholpen zouden worden, dan juichen we dat toe. Maar als de risico's op zelfmoord of psychosen en opname in de psychiatrie zelfs maar voor één tiende van de gebruikers onnoemelijk hoog zijn, dan zou men veel voorzichtiger moeten omspringen met het voorschrijven ervan en nadenken over een andere aanpak. Onze Sarah Beweging (onafhankelijke beweging voor psychosociaal welzijn, red.) heeft uitgebreide documentatie voor mensen met kinderen met dergelijke problemen, maar wij doen niet mee aan het diagnosticeren of stigmatiseren van kinderen.

Jan Vanhaelen, woordvoerder Sarah Beweging, Dilbeek

B-H-V-monster

Waar zijn de partijen die het Monster van B-H-V gecreëerd hebben en van het Grondwettelijk Hof vier jaar geleden de opdracht kregen om het weer te doen verdwijnen? Nu stellen dat het tijdens een regeringsformatie in enkele maanden opgelost had moeten worden is al te makkelijk. Zij die het veroorzaakten en het niet konden oplossen zouden rood van schaamte moeten zwijgen en meewerken.

Guido De Schrijver, Gent

Splijtzwam

Men moet geen 'belgicist' (zoals men tegenwoordig een gewone Belg noemt) of een ouderwetse monarchist zijn om ernstige bedenkingen te hebben, zoniet geschokt te zijn bij het lezen van het artikel van Bart Maddens (DM 13/11). Het is eerst en vooral niet juist dat de Walen alleen uit eigenbelang voor de koning zouden zijn. Er zijn ook zeer veel Vlamingen die met een koning kunnen leven in een land zoals België, juist omdat zij België willen vrijwaren van nutteloze splitsingen. Het is theoretisch juist dat een monarchie een voorbijgestreefde staatsvorm is, maar het is gebleken dat een politiek neutrale persoon zonder echte politieke macht een bindmiddel kan zijn. Zeker in een land waar slecht geïnspireerde politiekers, die het luidst roepen omdat zij een kleine minderheid zijn, de burgers van twee gemeenschappen tegen elkaar opjutten met verkeerde en slecht bedoelde argumenten. Hoe ouderwets en belgicistisch dit ook moge klinken: we moeten vooral hopen dat we niet opgezadeld worden met een te verkiezen staatshoofd, en met wansmakelijke en dure verkiezingscampagnes, hoe democratisch die ook mogen blijken. Waarbij uiteindelijk niemand voordeel heeft, tenzij de zogezegde winnende partij, die voor korte tijd de scepter zwaait, met alle politiek getouwtrek en gemanipuleer vandien. Het woord 'splijtzwam' lijkt me dus best te passen bij Bart Maddens. Zijn bedenkelijke en separatistische betoog dat hij voorstelt onder het mom van een zogezegd politologisch geschrift is een academicus onwaardig.

Marc Vermeulen, Lochristi

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234