Maandag 08/08/2022

ACW vreest voor commercialisering van de politiek

Brussel

Eigen berichtgeving

Terwijl premier Guy Verhofstadt (VLD) de laatste hand probeerde te leggen aan zijn hervorming van de kieswet, zette het ACW in haar hoofdkwartier haar niet geringe bezwaren daartegen op een rijtje. "Elk aspect van deze hervorming komt neer op het stimuleren van de evolutie van een politicus naar een electoraal verkoopbaar product", vreest ACW-voorzitter Theo Rombouts. Vooral de rechtstreekse verkiezing van de burgemeester vindt de christelijke arbeidersbeweging een "dwaas idee".

Het ACW loopt niet echt hoog op met de diverse plannen om het kiesstelsel te hervormen. Sommige ideeën steunt de beweging wel. Een cumulverbod tussen een parlementair en een uitvoerend gemeentelijk mandaat ziet het ACW bijvoorbeeld wél zitten. Net zoals de SP.A wil ze daaraan evenwel een decumul koppelen voor een parlementair mandaat en een functie in de privé-sector.

Heel wat minder te spreken is het ACW over de plannen om provinciale kieskringen in te voeren. Voorzitter Rombouts ziet er een bewijs in van de "vermarkting van de politiek." Rombouts: "Het programma wordt ondergeschikt gemaakt aan de electorale winstgevendheid. Grotere kieskringen met minder kandidaten maken het gemakkelijker om politiek te marketen vanuit de partijhoofdkwartieren." Helemaal te gek voor woorden vindt het ACW het voorstel van de Vlaamse regering om de burgemeester rechtstreeks te laten verkiezen. Rombouts vreest dat ook daardoor de personencultus in de politiek zal primeren op de inhoud. Nog erger vindt hij dat een rechtstreeks verkozen burgemeester op sommige plaatsen - "en heus niet alleen in Antwerpen" - zal leiden tot een gedwongen doorbreken van het cordon sanitaire. Ook het vooruitzicht van 'cohabitaties' tussen een burgemeester en een meerderheid van een andere kleur staat het ACW tegen. "In plaats van behoorlijk bestuur installeert men de onbestuurbaarheid."

Maar waarom wil een sociale beweging zich eigenlijk mengen in een strikt politieke discussie zoals die over het kiesstelsel? "Omdat de onderstroom van de hervorming een poging is om het middenveld te weren uit het beleid en de burger als individu aan te spreken", legt Theo Rombouts uit. Het ACW komt dus op voor haar eigenbelang, zal een criticus zeggen. "Als het verwijt is dat wij opkomen voor de rol van de georganiseerde burger in het besluitvormingsproces, dan wil ik die kritiek best aanvaarden", repliceert Rombouts. Dat het ACW vooral beducht is om haar rol bij de lijstvorming niet te verliezen, ontkent Rombouts. "Wij zullen altijd mensen blijven zoeken om ons programma in de politiek te vertolken. Mensen met een groot sociaal kapitaal zullen ook altijd welkom zijn in het politieke bedrijf." (BE)

Theo Rombouts: 'In plaats van behoorlijk bestuur installeert men onbestuurbaarheid'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234