Zondag 19/05/2019

Arco

ACW heeft nog miljoenen tegoed van Arco

Doordat de lening aan Beweging.net eerst vereffend zal moeten worden, is de kans dat ook de Arco-coöperanten iets van hun geld terugzien weer een stukje kleiner. Beeld BELGA

Arco, de voormalige grootaandeelhouder van Dexia, staat voor 45 miljoen euro in de schuld bij Beweging.net - het vroegere ACW - en een reeks andere organisaties die daarbij aansluiten. Omdat die schuld eerst zal moeten worden afgelost, is de kans dat de gedupeerde coöperanten nog iets van hun geld terugzien weer een stukje kleiner Dat meldt De Tijd.

Door de val van Dexia is de financiële arm van Beweging.net grotendeels in de vereffening. Toch blijft de vraag of ook de ruim 700.000 particuliere coöperanten, die samen nog meer dan 1 miljard euro tegoed hebben van Arco, hun geld ooit zullen terugzien. Ten eerste staat de staatswaarborg voor hun inbreng sterk ter discussie en ten tweede zal het geld van de vereffening eerst naar de bancaire schuldeisers gaan.

Nu blijkt dat ook Beweging.net en een vijftiental andere partijen die daarbij aansluiten tot die schuldeisers behoren. In 2008 zouden de bewegingen Arcopar - het belangrijkste Arco-onderdeel - zo'n 45,4 miljoen euro hebben toegeschoven om de eerste redding van Dexia te financieren. Die lening bleef echter jarenlang onder de radar en is nog steeds niet terugbetaald.

Vooraleer er iets aan de 700.000 particuliere coöperanten kan worden terugbetaald, moet die openstaande lening in principe dan ook volledig worden afgelost. Naast Beweging.net en co hebben ook Belfius en de Belgische staat voorrang op de coöperanten. Paradoxaal genoeg zijn dat net de partijen die volgens Deminor - het adviesbureau dat de investeerders helpt bij het terugvorderen van hun verliezen - de misleiding van de coöperanten veroorzaakten of er toch zeker toe hebben bijgedragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.