Dinsdag 21/05/2019

ACW beloofde 1,1 miljard bij Belfius te parkeren

Toplui van Belfius (links) en ACW (rechts) tijdens de hoorzitting in de Commissie Financiën rond de deal tussen Belfius en ACW. Beeld PHOTO_NEWS

Als het ACW een extra rente van 1,5 procent wilde krijgen op zijn lening aan Belfius, moest het samen met andere organisaties uit de zuil 1,1 miljard euro bij de bank in beheer en bewaring geven. Dat blijkt uit het - ondertussen opgezegde - contract dat enkele parlementsleden mochten inkijken.

Een aantal leden van de Kamercommissie Financiën kon gisteren een vijftal contracten tussen de christelijke arbeidersbeweging en de overheidsbank inkijken. Die hebben betrekking op de verkoop door het ACW van zijn winstbewijzen in Belfius. Ze leverden de arbeidersbeweging in totaal 110 miljoen euro op. 72 miljoen daarvan werd geherinvesteerd in Belfius. Daarop betaalt de overheidsbank een rente van 6,25 procent.

Uiteindelijk bleek er naast het gecommuniceerde contract nog een andere, geheime overeenkomst te bestaan. Volgens die commerciële deal kreeg het ACW een bijkomende bonus van 1,5 procent op de lening. Dat extraatje van ruim 900.000 euro per jaar was wel aan een aantal financiële voorwaarden verbonden.

Het ACW en de met het ACW verbonden organisaties moesten bijvoorbeeld niet alleen een pakket verzekeringen afsluiten bij Belfius Insurance voor in totaal 17 miljoen euro premies per jaar. Daarnaast moest de arbeidersbeweging een bij de bank in beheer en bewaring gegeven vermogen van minstens 1,1 miljard euro aanhouden.

Hoe dat bedrag verdeeld zou worden tussen het ACW en de verschillende delen van de beweging, zoals de Christelijke Mutualiteit of de vakbond ACV, is niet bekend. Evenmin wat de verdeling is tussen de middelen waarvan de beweging echt eigenaar is en het geld dat ze voor rekening van derden beheert.

Belfius liet weten niet in te willen gaan op "gegevens die zijn gebaseerd op indiscreties van parlementsleden, terwijl er uitdrukkelijk discretie was gevraagd". Het ACW gaf geen commentaar.

Na het uitlekken van het contract en de heisa die erop volgde, zegden het ACW en Belfius het contract op. "Gelet op de ruime aandacht die ze in de pers kregen en de schade die dat aan onze instellingen aanbrengt, hebben de contractanten besloten om de overeenkomst tot commerciële samenwerking te annuleren. Ook al ging het over een correcte en courante praktijk", klonk het.

De Kamerleden konden ook een ander contract inkijken. Het regelt de betaling van 4 miljoen euro door Belfius aan het ACW gedurende tien jaar. In ruil voor die gespreide betaling van een deel van de 110 miljoen moet het ACW positief of minstens neutraal communiceren over Belfius. Wordt er één keer negatief gecommuniceerd, dan krijgt het ACW slechts 90 procent van dat bedrag. Bij twee negatieve communicaties wordt dat 75 procent.

Het kunnen inkijken van de contracten veranderde overigens niet veel aan de standpunten van de verschillende partijen. De oppositie blijft bij haar eis om een onderzoekscommissie op te richten. De sleutel daarvoor ligt in handen van Open Vld. Volgens het liberale Kamerlid Luk Van Biesen is het te vroeg om uitspraken te doen. Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten zei in 'Terzake' (Canvas) echter dat Van Biesen haar in eer en geweten had laten weten niets gezien te hebben dat de oprichting van zo'n commissie zou rechtvaardigen.

Systeemcrisis
De bijna 800.000 Arco-coöperanten weten over enkele weken of hun overheidswaarborg - goed voor in totaal 1,5 miljard euro - standhoudt. Dat bleek gisteren toen de kamervoorzitter van de Raad van State liet weten tegen het begin van de paasvakantie een arrest te willen vellen over die garanties.

De advocaten van Arco benadrukten in hun pleidooien dat er een risico bestaat op een systeemcrisis als de overheidsgarantie wordt vernietigd. De coöperanten zouden dan immers hun geld bij de bank kunnen terugtrekken. "Aandeelhouders zijn speculanten. Coöperanten participeren, die speculeren niet. Historisch en sociaal gezien is dat altijd zo geweest", merkte Bob Martens van DLA Piper op. Dat advocatenkantoor nam het dossier vorige week over van Eubelius, waar Koen Geens vennoot was vooraleer hij minister van Financiën werd.

De auditeur van de Raad van State bleef bij zijn eerder advies dat de waarborg vernietigd moest worden. De procedure werd niet correct gevolgd, er was geen sprake van een risico op een systeemcrisis en het toekennen van de waarborg kon niet door een regering in lopende zaken gebeuren. Een standpunt dat gedeeld werd door Koen Geelen van het kantoor Monard-D'Hulst, de raadsman van de Vlaamse Federatie van Beleggers.

 
Er is niets dat de oprichting van een onderzoekscommissie zou rechtvaardigen
Gwendolyn Rutten, Open Vld-voorzitter
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.