Zondag 05/12/2021

ACV zal "alle nodige acties" ondernemen om beslissing regering tegen te houden

Archiefbeeld van een demonstratie vanuit gemeenschappelijk vakbondsfront tegen de regering-Michel. Beeld belga
Archiefbeeld van een demonstratie vanuit gemeenschappelijk vakbondsfront tegen de regering-Michel.Beeld belga

De socialistische vakbond ABVV reageert vernietigend op het begrotingsakkoord van de federale regering. De liberale vakbond ACLVB is teleurgesteld. ACV Openbare Diensten vindt dan weer dat de minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput (N-VA) er niet in slaagt om een geloofwaardig beleid te voeren tegenover zijn personeel. De vakbond zal vanaf begin september "alle nodige acties" ondernemen om de regeringsbeslissing tegen te houden.

Het ABVV reageert in een eerste reactie vernietigend op het zomerakkoord van de federale regering. "Een zomerakkoord met een winters randje voor de werknemers", aldus de socialistische vakbond, die het akkoord "onevenwichtig, oneerlijk en een schandvlek voor de regering" noemt.

Volgens het ABVV is er in deze begroting nog steeds geen sprake van structurele maatregelen die moeten zorgen voor een eerlijke fiscaliteit. "De fiscale cadeaus die de grote vermogens en de ondernemingen ontvangen, blijken nog altijd de eerste prioriteit te zijn voor de ploeg van Michel. In plaats van een billijke hervorming van de belasting op bedrijfswinsten, lijkt er sprake te zijn van een pure verlaging van de vennootschapsbelasting. Dat is onbegrijpelijk, temeer omdat er daardoor minder bijdragen zullen zijn aan de openbare financiën."

Aan werknemers wordt volgens het ABVV daarentegen nog meer flexibiliteit opgelegd. "Het gaat niet op om telkens opnieuw de middelen te halen bij de bevolking, terwijl van de bedrijven en de rijken geen enkele inspanning wordt gevraagd", hekelt de vakbond.

"Geen fiscale rechtvaardigheid"

"In lijn met haar eerder beleid voert de regering geen fiscale rechtvaardigheid in, en via lastenverlagingen en flexibiliteit toont ze zich vooral opnieuw gul voor de werkgevers", aldus de liberale vakbond ACLVB.

Voor de ACLVB mist de regering "haar ultieme kans om de krijtlijnen voor een redelijke en rechtvaardige vermogensfiscaliteit uit te stippelen". Een vlakke taks op effectenrekeningen die 254 miljoen euro moet opleveren, is "niet meer dan een budgettaire pleister op een houten been". "De maatregel mist rechtvaardigheid wegens een gebrek aan progressiviteit."

Voor de vakbond blijft de regering "een te bemoeizuchtige partner in sociale dossiers". "Het onderhandelingsevenwicht tussen sociale partners wordt al op voorhand gehypothekeerd. De bereikte akkoorden binnen de regering inzake proefperiode en startersbanen zijn exemplarisch voor het belang van het sociaal overleg. De ACLVB betreurt nu des te meer dat er in juni geen consensus gevonden kon worden tussen de sociale partners: die akkoorden waren evenwichtiger", luidt het.

De regering zet volgens de vakbond in op "joblegalisatie in plaats van jobcreatie". De ACLVB is van oordeel dat de regering "hardleers is inzake rechtvaardige fiscaliteit en bemoeizuchtig in de socio-economische dossiers, met een te eenzijdige nadruk op flexibiliteit en deregulering".

ACV overweegt acties

De minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput (N-VA) slaagt er niet in om een geloofwaardig beleid te voeren tegenover zijn personeel. Dat zegt ACV Openbare Diensten. De vakbond zal vanaf begin september "alle nodige acties" ondernemen om de regeringsbeslissing tegen te houden.

Tijdens haar begrotingsconclaaf heeft de regering beslist om komaf te maken met de vaste benoemingen bij de federale overheid en enkel nog ambtenaren te benoemen in zogenaamde gezagsfuncties. "Die beslissing is in strijd met het regeerakkoord. Daarin wordt namelijk net voorzien dat de mogelijkheid om contractuelen tewerk te stellen beperkt zou worden", zegt Luc Hamelinck, voorzitter van ACV Openbare Diensten.

ACV Openbare Diensten begrijpt niet dat de minister van Ambtenarenzaken er niet in slaagt om negatieve maatregelen tegenover het personeel tegen te houden, zeker aangezien ze in strijd zijn met het regeerakkoord. "Heeft hij zijn personeel niet verdedigd? Laat het hem koud, is hij onverschillig? We zijn ook boos dat het kabinet van de minister ons verkeerd heeft ingelicht. Of gaat het om een symbooldossier waarbij N-VA meer greep probeert te krijgen op het openbaar ambt?", vraagt Hamelinck zich af.

De vakbond overweegt acties in september. Welke acties dat zijn, bekijkt de vakbond na de zomervakantie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234