Donderdag 20/01/2022

Aanvullend pensioen

ACV: "Voor werkgevers is men meegaand, voor werknemers is het 'no pasaran'"

Marc Leemans. Beeld BELGA
Marc Leemans.Beeld BELGA

De sociale partners -vakbonden en werkgevers- geven zichzelf een maand de tijd om consensus te vinden in twee belangrijke dossiers: het rendement van het aanvullend pensioen en de inkomensgarantieuitkering (IGU). De regering wil het sociaal overleg respecteren, op voorwaarde dat het budget en het regeerakkoord gerespecteerd worden. Dat bleek na overleg tussen de regeringstop en de sociale partners.

De vakbonden reageerden vanochtend ontstemd op een bericht uit de krant Le Soir als zou de regering een akkoord hebben over de aanvullende pensioenen, waarbij er een variabele rente wordt ingevoerd. ABVV-voorman Rudy De Leeuw liet voor het overleg verstaan dat er nog geen akkoord is en sneerde dat de regering contractbreuk pleegt door "zowel het rendement als de leeftijd om het pensioen op te nemen, in vraag te stellen".

Volgens minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) is van contractbreuk echter geen sprake. Hij pleit wel voor een aanpassing die rekening houdt met de realiteit. De lage rentes maken de wettelijk verplichte rendementsgaranties (3,25 procent voor de werkgeversbijdragen, 3,75 procent voor de werknemersbijdragen) onhoudbaar. Naar eigen zeggen rekent de minister op het sociaal overleg om een goed systeem te vinden.

Akkoord

De sociale partners geven zichzelf daar nu dus nog een maand de tijd voor, zo maakte voorzitster van de Groep van Tien Michèle Sioen bekend na het overleg in de ambtswoning van de premier. "We hebben zelf een agenda opgelegd", verduidelijkt VBO-topman Pieter Timmermans. "Het probleem bestaat al drie à vier jaar en er zijn in die tijd al drie ministers van Pensioenen geweest. Het zou goed zijn mochten we nu een akkoord vinden."

Vraag is nu hoeveel ruimte dat sociaal overleg krijgt van de regering. Premier Charles Michel benadrukte tijdens een korte toespraak dat de regering het sociaal overleg belangrijk vindt, maar vroeg respect voor twee "belangrijke beginselen". Ten eerste moet het budget onder controle gehouden worden, en ten tweede moet het regeerakkoord gerespecteerd worden.

Dat laatste hadden de vicepremiers voor aanvang van de vergadering ook al onderstreept. Zo gaf CD&V-vicepremier Kris Peeters aan dat het de bedoeling van de regering is de akkoorden van de sociale partners te respecteren, "zeker als die geen budgettaire impact hebben". "Als dat wel zo is, is het een andere zaak", zei hij.

Wisselwerking

Alexander De Croo (Open Vld) sprak dan weer van een wisselwerking. "De sociale partners kunnen niet met iets naar voor komen dat diametraal zou staan op het regeerakkoord, anders moet je geen verkiezingen meer organiseren", zei hij. "Ik luister naar hen, maar het regeerakkoord moet ook gerespecteerd worden."

De vakbonden blijven dan ook op hun hoede. "Het was een eigenaardige vergadering in een rare sfeer", zegt ACV-topman Marc Leemans. Ondanks het feit dat de vicepremiers en de minister van Pensioenen aanwezig waren, was de premier volgens Leemans de enige die het woord heeft genomen. De bijeenkomst duurde ook amper 45 minuten.

De premier zei dat hij het overleg wil respecteren, maar Leemans wil dat die uitspraak ook in daden wordt omgezet. "In woorden geloven we niet meer. Het zal uit de daden moeten blijken", dixit de ACV-voorzitter. Leemans vindt ook dat de regering twee maten en twee gewichten hanteert als het over het respecteren van het budget en het regeerakkoord gaat. "Voor de werkgevers is men zeer meegaand, maar voor de werknemerseisen is het 'no pasaran'." Leemans verwijst naar de tweede maand gewaarborgd loon bij ziekte, een maatregel uit het regeerakkoord die er uiteindelijk toch niet zal komen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234