Zondag 16/05/2021

rerum novarum

ACV: "Taxshift is nodig, want hebben de mensen voor dit regeringsbeleid gekozen?"

ACV-voorzitter Marc Leemans. Beeld BELGA
ACV-voorzitter Marc Leemans.Beeld BELGA

Aan de vooravond van Rerum Novarum, het feest van de christelijke werknemersbeweging, heeft het ACV nogmaals regeringsmaatregelen als de indexsprong, pensioen vanaf 67 of lagere minimumlonen voor jongeren op de korrel genomen. Indien dit in de verkiezingsprogramma's stond, "zou men dan vandaag kunnen zeggen dat de mensen met ruime meerderheid voor dit beleid kozen?", vraagt voorzitter Marc Leemans zich af. Hij pleit daarom voor de - veelbesproken - taxshift.

Leemans wil een taxshift "met één simpel principe, dat een euro een euro is". "Waarbij men elke verdiende euro naar draagkracht gelijk belast", zowel voor werknemers als beleggers als vermogenden of verhuurders. "Met hoogstens afwijzingen als het echt moet, zoals voor de sociale uitkeringen."

"Wat als een regering beseft dat je met overleg beter opschiet dan zonder overleg? Omdat je geen kant uit kan met een onrechtvaardig verhaal van eenzijdige inleveringen voor gewone mensen, dat de rijksten ontziet en de werkgevers in een zetel plaatst", aldus de voorzitter van de christelijke vakbond.

De taxshift moet de druk op de werknemer verlichten, "omdat die vandaag een te groot deel financiert van de collectieve voorzieningen en sociale beschermingen". De druk op arbeid moet verschuiven naar een faire bijdrage van de vermogenden, heet dat. En voor Leemans mogen de opbrengsten van die verschuiving niet onmiddellijk naar een algemene lastenverlaging voor de bedrijven gaan, maar moet bijvoorbeeld ook de koopkracht beschermd worden.

De bond betreurt op het fiscale terrein echter een gebrek aan daadkracht, waar het voor de indexsprong of pensioenleeftijd niet snel genoeg kon gaan, klinkt het. Leemans herinnert de regering Michel aan de belofte om tegen de zomer met voorstellen te komen.

Zo moet de regering van het ACV de minimumuitkeringen en -pensioenen optrekken tot boven de Europese armoedegrens, want de inspanningen via de welvaartsenveloppe zijn "ruim onvoldoende". Die inspanning kost 1,5 miljard euro, klinkt het. "Een regering met een gehavend sociaal blazoen weet dus wat te doen." Voorts staan ook werkbaar werk, ook voor ouderen, op het wenslijstje. Daarom is het nieuwe systeem van flexijobs in de horeca een slechte zaak, klinkt het. En Leemans breekt een lans voor de huurder, want de indexsprong dient ook opgelegd te worden aan de verhuurders.

Tot slot betreurt de ACV-topman dat de regering al enkele keren het resultaat van het sociaal overleg tussen bonden en werkgevers nadien nog bijschaafde. Zo blijft het in het pensioendebat wachten op wat de regering net bedoelt met de 'aangepaste beschikbaarheid' van oudere bruggepensioneerden, dixit Leemans.

"Gezondheidszorg moet kwalitatief en betaalbaar blijven"

Voor de Christelijke Mutualiteit (CM) wordt het handhaven van de kwaliteit en betaalbaarheid van onze gezondheidszorg, ondanks de beperkte marges, de uitdaging voor de komende jaren. Dat heeft de voorzitter van de Christelijke Mutualiteit (CM), Marc Justaert, gezegd. De CM vraagt ook een belastingverlaging voor de langdurig zieken.

Een enquête heeft aangetoond dat zowat 10 procent van de Belgen gezondheidszorg uitstelt omwille van financiële redenen. Vooral tandzorg en consultaties bij een specialist worden uitgesteld wegens te duur.

De komende jaren is er evenwel weinig marge over om de terugbetaling te verbeteren of nieuwe prestaties of materialen op te nemen in de terugbetaling. "De uitdaging voor de komende jaren zal dus zijn om binnen het budget te blijven en toch de kwaliteit en de betaalbaarheid te handhaven", aldus Justaert over de gezondheidszorg.

Voor de CM moet vermeden worden dat de betaalbaarheid enkel nog gegarandeerd zou worden voor sociale categorieën, zoals werklozen, invaliden, lage pensioenen en lage inkomensgroepen. "Dit zou het draagvlak voor de sociale zekerheid echt in het gedrang brengen", waarschuwt Justaert.

De CM vraagt nog uitdrukkelijk dat de fiscus de langdurig zieken zou ontzien. Door het sociaal akkoord over de welvaartsenveloppe wordt hun vakantiegeld opgetrokken vanaf mei. Deze verhoging dreigt echter te worden afgeroomd door de fiscus. De CM vraagt daarom dat de belastingvrije som voor invaliden wordt opgetrokken.

Ook de CM dringt aan op een taxshift. De CM vraagt zich af of ook de talrijke extralegale voorwaarden niet moeten worden herbekeken. Voorzitter Justaert wijst onder meer op de bedrijfswagens.

"Strijd tegen armoede opvoeren"

Voor beweging.net is het onaanvaardbaar dat vijftien procent van de Belgen in armoede leeft. Dat heeft algemeen voorzitter Patrick Develtere gezegd.

"We mogen niet toelaten dat 15 procent van de mensen in armoede leeft", aldus Develtere in zijn Rerum Novarum-toespraak. Zonder sociale bescherming zou zelfs 40 procent in armoede leven. Cijfers die volgens beweging.net aantonen dat sociale bescherming noodzakelijk is en moet versterkt worden.

Develtere haalt uit naar politici die de armoede ontkennen. "Beseffen ze dat ze het over medemensen hebben", vraagt hij zich af. Ze kunnen tonen dat ze het wel beseffen door de strijd tegen armoede op te voeren, bijvoorbeeld door het verhogen van de uitkeringen tot de Europese armoededrempels.

Rode draad doorheen Rerum Novarum is de eis van de christelijke arbeidersbeweging om een tax shift. "Het uur van de tax shift is aangekomen. Iedereen is ervan overtuigd dat die moet en zal komen. Laat de tax shift dan maar snel komen! Geen uitstel, na uitstel. Geen afstel", sprak de voorzitter van beweging.net.

De christelijke arbeidersbeweging vraagt ook dat er een minister van vzw's, van verenigingen komt. Die moet zorgen voor maatschappelijke innovatie.

Beweging.net spreekt zich ook uitdrukkelijk uit tegen het voortdurend conflictmodel. "Ons model is het overlegmodel", aldus Develtere.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234