Dinsdag 16/08/2022

ACV ontkent toegevingen voor index in sociaal akkoord

Marc Leemans, topman van het ACV. Beeld BELGA
Marc Leemans, topman van het ACV.Beeld BELGA

ACV ontkent dat er toegevingen over de index zijn gedaan aan de werkgevers in ruil voor wat is verkregen rond ontslagmotivering en de tweede pensioenpijler. "De index is niet belazerd", benadrukt ACV-voorziter Marc Leemans.

De omzetting van de oude naar de nieuwe index gebeurt mathematisch, zegt Leemans. "De index verloopt correct. Er is geen vertragingsmechanisme, en geen versnellingsmechanisme. De conversie die gebeurt is de enige om de oude en de nieuwe indexlijn te verbinden zonder dat daar een knik in zit", legt Leemans uit. Eerder vandaag kwam er kritiek omdat het systeem van de index voortaan anders berekend zou worden, waardoor het loon van werknemers de komende twee jaar trager zou stijgen. Die toegeving aan de werkgevers zou er gekomen zijn in ruil voor de akkoorden rond de pensioenen en de ontslagmotivering.

"De index is niet belazerd. Waarom zou werkgeversorganisatie Agoria anders kritiek hebben". De technologiefederatie had inderdaad kritiek geuit op de omrekening. Volgens Agoria zou het de bedrijven 180 miljoen euro kosten.

Harmonisering vanaf 2025
De Groep van Tien, die bestaat uit de toponderhandelaars van vakbonden en werkgevers, bereikte gisteren een unaniem advies over de harmonisering van de aanvullende pensioenen van arbeiders en bedienden. Dat zal gebeuren vanaf 2025. Kritiek dat de gelijkschakeling zo nog wel heel lang op zich laat wachten, wuift Leemans weg. "De verschillen worden weggewerkt, zij het met een lange periode. Maar ook in het verleden waren soms lange perioden nodig voor een gelijkschakeling, denk maar aan de gelijkschakeling van de verloning tussen mannen en vrouwen", aldus de ACV-topman. De harmonisering zal volgens Leemans ook drempelverlagend werken voor sectoren die geen tweede pijler kennen.

De sociale partners bereikten ook een cao over de ontslagmotivering. Een stap in de goede richting, en die ook wordt verplicht door een conventie van de internationale arbeidsorganisatie IAO, luidt het bij het ACV. Bonden en werkgevers kwamen ook overeen de resterende verschillen tussen arbeiders en bedienden op korte termijn aan te pakken.

"Nog waarmaken in de praktijk"
Voorzitter Erwin De Deyn van de socialistische bediendenbond BBTK reageert afwachtend op het bereikte akkoord. "Laat ons de superlatieven achterwege laten", aldus De Deyn, verwijzend naar uitlatingen van de minister van Pensioenen Alexander De Croo. Die noemde het advies over het aanvullend pensioen een "historische mijlpaal".

De Deyn wijst erop dat de harmonisering van de aanvullende pensioenen voor arbeiders en bedienden enkel slaat op sectoren die dergelijke tweede pijler kennen. "In sectoren die geen tweede pijler hebben, valt er niets te harmoniseren", zegt De Deyn.

Hij wijst er op dat veel ook zal afhangen van de beschikbare marges binnen de sectoren. "De harmonisering zal nog in de praktijk moeten worden waargemaakt".

Idem voor de ontslagmotivering, waar ook bedienden voortaan op zullen kunnen rekenen. De BBTK is tevreden dat het principe van de motivering is erkend, maar aldus De Deyn, "de veralgemening daarvan zal ook in de praktijk moeten blijken".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234