Vrijdag 27/11/2020

Update

ACV en ABVV stappen naar Grondwettelijk Hof tegen indexsprong

Beeld Illias Teirlinck

Na de christelijke vakbond ACV stapt nu ook de socialistische vakbond ABVV naar het Grondwettelijk Hof tegen de indexsprong. Die werd woensdag in de plenaire Kamer goedgekeurd.

"We kregen de indexsprong niet van tafel. Niet via actie. Niet via overleg", zei ACV-voorzitter Marc Leemans vandaag aan in zijn slottoespraak op het vakbondscongres in Oostende. "En dus vragen we een vernietiging via het Grondwettelijk Hof."

Enkele uren later kondigde het ABVV aan dat het ook naar het Grondwettelijk Hof stapt om de wet op de indexsprong en de wet op de loonnorm te laten vernietigen. "We zullen alle middelen inzetten, ook de juridische, voor het herstel van de koopkracht en van de vrije loononderhandelingen", zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.

Leemans haalde vandaag, net als tijdens zijn openingsspeech van gisteren, opnieuw fors uit naar de regering. Volgens de ACV-voorzitter kan de federale overheid algemene maatregelen nemen inzake inkomens. "Maar dit is niet hetzelfde als selectief enkel de werknemers en sociale uitkeringen treffen en bijvoorbeeld niet de verhuurders en al die andere inkomensgroepen die veel beter tegen een stootje kunnen."

ACV-voorzitter Marc Leemans.Beeld BELGA
"We kregen de indexsprong niet van tafel. Niet via actie. Niet via overleg", speechte Leemans. "En dus vragen we een vernietiging via het Grondwettelijk Hof."Beeld PHOTO_NEWS

"Dit is een regering van averechtse herverdeling"

"Dit is een regering van herverdeling, maar dan wel van averechtse herverdeling. Die rijken rijker maakt en machtigen meer macht geeft. Met een beleid dat de rode loper uitrolt voor economische lobbygroepen. (...) Dat collectieve diensten ontmantelt en ontwricht, aanstuurt op een verarming van gewone mensen die van een loon of een uitkering moeten leven."

"Dit is een beleid dat de samenleving splijt, dat bevolkingsgroepen tegen elkaar opzet: wie werkt tegen wie niet werkt, oud tegen jong, mensen van hier tegen mensen met een migratieachtergrond, wie werkt in de privé tegen ambtenaren, én Vlamingen tegen Walen. Dat laatste in aanloop naar de staatshervorming van 2019, om dan het land te splitsen", aldus Leemans.

"Reken op vijf jaar verzet"

De ACV-voorzitter benadrukt alvast dat zijn vakbond in het verzet zal blijven gaan. "Deze coalitie tilde zich voor vijf jaar in het zadel, en dus mag ze rekenen op vijf jaar van verzet. Met één heldere baseline: stop de polarisatie en herstel de herverdeling." Het ACV belooft "juridische procedures tegen asociale maatregelen, als we niet enkel de rechtvaardigheid, maar ook het recht aan onze kant hebben".

"Maar", zegt Leemans, "dit is geen strijd regering versus vakbond. Dit is een clash tussen overtuigingen." Leemans verwijst daarbij naar een uitspraak van Nobelprijswinnaar Paul Krugman vorige week in Brussel: "Hoe ongelijker de samenleving, hoe gepolariseerder de politiek en hoe groter de kans dat je het verkeerde beleid voert voor de bevolking."

Het ACV belooft "juridische procedures tegen asociale maatregelen, als we niet enkel de rechtvaardigheid, maar ook het recht aan onze kant hebben".Beeld BELGA

Tien 'zeggenschapsmakers'

Leemans formuleerde vrijdag na het congres tien "zeggenschapsmakers", als 'snapshot' van een veel groter palet aan krachtlijnen. De eerste is dat ACV meer zeggenschap wil binnen ondernemingen en instellingen. "We hebben een sterk uitgebouwd overlegmodel, maar nog ruim ontoereikend. Dat willen we dus nu eerst verder versterken", klinkt het.

Tweede zeggenschapsmaker is het recht voor werknemers om in de bedrijven een beroep te doen op externe expertise. "Om met kennis van zaken de dialoog te kunnen aangaan."

Ten derde volgt de aanpassing van het ACV-zeggenschapsmodel aan de eenmaking van de statuten. "Midden 2018 willen we de aanpassing van de ACV-structuren afronden, met vanaf dan één centrale per sector of bedrijf. En tegen de sociale verkiezingen van 2020 willen we ook hervormde overlegorganen in bedrijven en instellingen."

Voorts benadrukt het ACV dat inspraak van werknemers en sociaal overleg grondrechten zijn. De vakbond geeft ook aan zijn werking te verbreden naar schijnzelfstandigen en zelfstandigen zonder personeel. Het ACV wil ook gaan naar nieuwe vormen van arbeidsorganisatie, zoals plaats- en tijdsonafhankelijk werken.

De belangen van wie zwak staat op de arbeidsmarkt moeten sterker ingebracht worden in het overleg, en het overleg moet verbreed worden tot was essentieel is voor de toekomst van het bedrijf. Tot slot wil de christelijke vakbond zeggenschap in toeleveringsketens en wil hij zijn actiemiddelen veilig stellen, maar ook vernieuwen. Dat laatste door mediagenieker te zijn.

Zowat 900 vrijgestelden en militanten van het ACV zakten gisteren en vandaag af naar het zeggenschapscongres van de vakbond in Oostende.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234