Zondag 05/12/2021

Terreurdreiging

Actualiteit te snel voor premier Michel

null Beeld © tim dirven
Beeld © tim dirven

Terwijl Charles Michel (MR) zijn uiterste best deed om de warrige terreurcommunicatie recht te trekken, lekte uit dat het dreigingsniveau voor Brussel weer naar 3 daalt. 'De beslissing moet zijn genomen net nadat die brave man in het parlement zei dat het gevaar nabij was.'

Nog geen drie kwartier nadat premier Michel zei dat de kans op een aanslag nog steeds 'imminent' en zeer reëel was, werd hij ingehaald door de actualiteit. Het nieuws lekte uit dat het dreigingsniveau in Brussel opnieuw van 4 naar 3 daalt. Zo had het OCAD, dat de dreiging analyseert, beslist.

Dit had niemand zien aankomen. De beslissing viel rond de middag, maar zelfs de topministers werden pas geïnformeerd toen het debat al volop aan de gang was. Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) zat op een vergadering over een heel ander thema, zijn collega op Justitie Koen Geens (CD&V) werd ingelicht toen hij in de Kamer zat. Woordvoerders werden opgebeld door journalisten, zonder dat ze van iets wisten.

Neen, het dreigingsniveau is geen politieke beslissing. Daar hamerde Michel in het parlement op. Hij lag onder vuur voor de communicatie van de regering. Moesten de scholen nu echt sluiten? Was er niet overtrokken gereageerd? De premier was duidelijk: alle beslissingen worden onafhankelijk genomen door de veiligheidsdiensten.

Ironisch genoeg werd zijn punt meteen bewezen. Zelfs de premier kon niet anticiperen op het feit dat de kans op een aanslag zou slinken. "Het is heel simpel. De regering heeft niets te maken met de bepaling van het dreigingsniveau", zegt een bron binnen de regering. "Vergelijk het met het weer. Daar kan de politiek ook niets aan doen." Waarom Michel het had over een nabije dreiging? "Wellicht is de beslissing pas genomen nadat die brave man zijn speech had uitgesproken."

Op elk moment van de dag

Vorige week overkwam Jan Jambon net hetzelfde. De minister van Binnenlandse Zaken verkondigde op tv dat de match van de Rode Duivels kon doorgaan. Maar toen hij uit de studio kwam, bleek dat die moest worden afgelast. De veiligheidsdiensten werken de klok rond, en de informatie die ze aanleveren, wordt voortdurend geanalyseerd en geëvalueerd. En dan kan de actualiteit op elk moment van de dag keren.

Het nieuws van bij het OCAD lekte vroegtijdig uit. Normaal gezien is de primeur voor de Nationale Veiligheidsraad, de vergadering waar de regering in samenspraak met de veiligheidsdiensten de concrete maatregelen bespreekt. Niemand van de topministers kon uitleg geven in het parlement. Ze haastten zich samen met hun medewerkers weg om de Veiligheidsraad voor te bereiden en daar de aanstaande maatregelen te bespreken.

Net nu stond het debat in het parlement grotendeels in het teken van de communicatie van de regering. Te veel ministers hadden uitlatingen gedaan over het onderzoek en de gevolgen van de terreurdreiging, waardoor de berichten alle kanten uitsprongen. "Zo jaag je de bevolking angst aan", klonk het bij sp.a.

De oppositie klopte collectief op dezelfde nagel en kreeg onverwacht enige steun van Open Vld-fractieleider Patrick Dewael. "Spreken is zilver, zwijgen is goud", stelde hij. "Dat geldt zeker in zo'n gevoelig dossier. De mensen van de veiligheidsdiensten werken dag en nacht. We moeten vermijden dat bepaalde uitspraken hun werkzaamheden op het terrein hinderen." Een vingerwijzing naar Jambon, die woensdag bevestigde dat er een aanslag in ons land was verijdeld. Brak hij niet het geheim van onderzoek?

Armand Pien

De premier wees de kritiek van de hand. "De ministers hebben telkens, in eigen woorden, dezelfde boodschap gebracht. Dat er in Frankrijk 130 doden zijn gevallen en meer dan 200 gewonden: dat zaait angst bij de mensen", zei Michel met dreigende stem. "Niet de communicatie van de regering."

Over de terreurdreiging wil niemand binnen de regering nog veel details wil geven. "We kunnen niet veel zeggen over de ware toedracht van de verlaging van het niveau", zegt een regeringsbron. "Holle frasen zouden we dan debiteren. We zouden beter, à la Armand Pien, elke avond een weerpraatje houden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234