Woensdag 24/07/2019

Actrice Julie Harris overleden

De Amerikaanse actrice en musicalster Julie Harris is op 87-jarige leeftijd overleden. Dat melden Amerikaanse media. Harris werd vijf keer onderscheiden met een Tony Award, de belangrijkste theaterprijs in de VS. Dat is een record. Harris speelde niet alleen toneel, ze was ook te zien in films: zo speelde ze in 1955 naast James Dean in East of Eden en in 1988 in Gorilla's in the mist.

Daarnaast speelde ze zeven seizoenen lang in de televisieserie Knots Landing, een van de langstlopende series in de VS.

Legendarische cameraman van 'Star wars' gestorven

Gilbert Taylor, de Britse director of cinematography die onder andere de eerste Star Wars-film inblikte is niet meer. Taylor overleed vrijdag thuis, dat liet zijn echtgenote Dee aan de BBC weten. Hij werd 99 jaar.

Taylor filmde naast Star Wars ook klassiekers als Dr. Strangelove van Stanley Kubrick, Repulsion van Roman Polanski en The Beatles' A Hard Day's Night.

De Brit begon zijn carrière als camera-assistent en werkte zich op tot director of photography. In totaal stond hij haast 65 jaar op set. Taylor werkte mee aan het oorlogsdrama Ice Cold in Alex (1958), de film The Bedford Incident (1965) en Alfred Hitchcocks voorlaatste prent, Frenzy (1972). Daarnaast maakte hij ook Richard Donners horrorfilm The Omen, een Dracula-film uit 1979 en de fantasy-prent Flash Gordon (1980).

De twee films die hij voor Polanski draaide, Repulsion en Cul-de-Sac leverden hem BAFTA-nominaties op. Vooral in Repulsion kon de cameraman zijn kunnen laten zien. Zijn donkere zwart-witbeelden gaven de prent zijn nachtmerriesfeer mee. Hij ging in de jaren negentig op pensioen.

België gastland voor Wereldtheater- festival voor amateurs

Het theaterfestival Spots Op West uit Westouter organiseert in 2015 het Wereldtheaterfestival voor amateurs. De IATA (International Amateur Theatre Association) verkoos Westouter boven Argentinië.

Het Wereldtheaterfestival vindt om de vier jaar plaats in Monaco. Om de twee jaar kan een gastland zich kandidaat stellen. De voorbije jaren werd het evenement achtereenvolgens in Noorwegen, Canada en Zuid-Korea georganiseerd.

Op het evenement zullen er zo'n 25 groepen uit de hele wereld optreden. De beste gezelschappen uit de VS, Bangladesh, Israël, Japan en heel wat Europese landen passeren de revue. Voorafgaand aan het festival is er ook een congres voor alle overkoepelende organisaties voor amateurtheater. Dat zal plaatsvinden in Ieper.

Het festival gaat door van 3 tot 12 juli 2015. België kreeg twee keer goed nieuws uit Monaco want onze landgenoot Antwerpenaar Rob Vangenechten werd verkozen tot nieuwe voorzitter van IATA.

Parkinson verhindert Linda Ronstadt om nog te zingen

Linda Ronstadt lijdt aan de ziekte van Parkinson. De zangeres vertelde in een interview met het Amerikaanse magazine AARP dat ze acht maanden geleden de diagnose kreeg. De ster, die elf grammy's achter haar naam heeft, was door het nieuws volledig van de kaart. Door de ziekte kan ze niet meer zingen.

De 67-jarige zangeres vertoonde naar eigen zeggen acht jaar geleden al de eerste symptomen van de ziekte maar dacht toen dat het ging om de gevolgen van een tekenbeet. Toen ook haar handen begonnen te beven, vermoedde ze dat dat kwam door een operatie aan de schouder. Uiteindelijk bezocht ze toch een neuroloog die haar de diagnose meedeelde. "Ik had het niet verwacht. Niet in een miljoen jaar", vertelde ze aan AARP.

Zingen lukt haar niet meer. "Niemand kan zingen met parkinson. Hoe hard je ook probeert." De ster verkocht in de jaren zeventig tientallen miljoenen platen. Ze scoorde hits met You're No Good, It's So Easy en When Will I Be Loved. Ronstadt zong popmuziek, maar experimenteerde later in haar loopbaan ook met country en mariachi.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden