✦Cult.jaaroverzicht
Actrice Eva Van der Gucht geeft tekst en uitleg bij haar drie culturele hoogtepunten
Risjaar Drei, Big Little Lies en Het monster van Essex, dat zijn de culturele hoogtepunten van actrice Eva Van der Gucht. Als dokter Bea geeft ze dit najaar seksuele voorlichting op Ketnet.
Haar absolute, culturele hoogtepunt beleefde ze in het theater. “Risjaar Drei van Olympique Dramatique vond ik fantastisch”, zegt ze. “Ik ben natuurlijk een grote Peter- en Jan-fan. Jan Decleir heeft dit stuk vroeger nog gespeeld, hier leek hij zijn kroon over te dragen aan Peter Van den Begin. Mijn melancholische ziel zag daar een mooie symboliek in. De bewerking was goed, de taal heel rijk. Met eerbied voor Shakespeare, maar ze hebben het zich toch eigen gemaakt. Ik heb erom gelachen, ik was ontroerd, echt een topavond theater.”
Voor Van der Gucht is het geen statement om precies deze voorstelling – die in De Morgen niet zo goed werd beoordeeld – eruit te pikken. “Ik woon in Amsterdam en heb daar niets over gelezen”, zegt ze. “We zagen de voorstelling ook in Nederland, in een zaal vol Hollanders die het Antwerps niet altijd begrepen. Maar ook zij waren laaiend enthousiast. Nu, meningen mogen verschillen, hé. Misschien moet ik eens koffie gaan drinken met jullie recensent.”
Schoonheid in de taal
Afgelopen zomer las Van der Gucht Het monster van Essex van de Britse schrijfster Sarah Perry. “Ik zocht iets spannends, zonder dat het Dan Brown werd”, zegt ze. “Voor mij mag het wat meer literair zijn, ik hou van lange, poëtische zinnen. Met alle respect voor Dan Brown, die ik ook heb gelezen. Zijn werk is eerder verhaalgedreven, daar vind ik minder schoonheid in de taal. Dus stelde mijn boekhandelaar dit boek voor. Precies wat ik zocht.”
In het boek staat de eind negentiende-eeuwse strijd tussen wetenschap en geloof centraal, een thema dat Van der Gucht erg interessant vindt. “Een vrouw werd jaren onderdrukt door haar rijke man, en verhuist als weduwe met haar autistische zoon naar Essex. Daar woont een soort Loch Ness dat het dorp helemaal in de ban houdt. De plaatselijke pastoor gelooft niet in het monster, maar intussen loopt zijn kerk wel vol, omdat de inwoners zich in angst tot God richten. Het is meer dan alleen: wie heeft het nu gedaan? Ik hou van boeken waarover ik moet nadenken.”
Dragende vrouwenrollen
Op televisievlak moet de actrice nog de Belgische najaarshit Tabula rasa inhalen. Maar eerder dit jaar zag ze wel de HBO-reeks Big Little Lies, met onder meer Reese Witherspoon en Nicole Kidman. “Dat was écht boven verwachting”, zegt ze. “Mijn zus had het me aangeraden. Ze zei: het gaat over rijke vrouwen die hun kinderen naar school brengen en er ontstaat ruzie, meer kan ik niet zeggen. Ik dacht, Jezus, dat klinkt saai. Maar wat had ik me vergist.”
Zo leek de premisse haar aanvankelijk erg oppervlakkig. “Zo gaat dat toch niet in het echte leven, dacht ik toen we ernaar begonnen te kijken. Maar als je dan mee bent met de verhalen van die vrouwen, wordt het echt interessant. Zeker de manier waarop ze het vertellen, met telkens tussenshots waar mensen worden ondervraagd door de politie. En nu ga ik niets meer zeggen, om niets te spoilen.”
Van der Gucht is ook erg opgetogen over het productiehuis van Witherspoon dat de reeks heeft gemaakt. “Zij vond dat er té weinig dragende vrouwenrollen zijn in Hollywood, dus nam ze zelf initiatief. Zij zoekt dus verhalen waar vrouwen voor de dramatische keerpunten zorgen. In deze reeks zijn dat zelfs vijf vrouwen, en ze zijn allemaal zo goed. Mijn man en ik hebben het in een weekend uitgekeken.”