Dinsdag 28/01/2020

Actievoerders RITS boeken resultaat

Voorzichtig optimisme na overeenkomst omtrent herverkiezing van departementshoofd

Brussel.

Eigen berichtgeving

De studenten en leerkrachten van het RITS, de Brusselse hogeschool voor media, zien hun protestacties van de voorbije dagen verzilverd: het bestuurscollege van de Erasmushogeschool, waar het RITS sinds enkele jaren deel van uitmaakt, heeft een nieuw engagement uitgesproken dat ondere andere moet resulteren in nieuwe verkiezingen (op 16/2) van een departementshoofd. De studenten en leerkrachten hadden geprotesteerd omdat hun "democratisch verkozen" kandidaat voor deze functie, Marnix Verduyn, verplicht werd af te treden door de Raad van State.

Verduyn kon de functie niet uitoefenen omdat een andere kandidaat, Hugo Meert, Verduyns aanstelling als departementshoofd juridisch betwistte. Meert haalde het grootste aantal stemmen bij de eerste verkiezingen maar moest sindsdien telkens het onderspit delven, met uiteindelijk een verlies van acht tegen drie stemmen. Eergisteren, tijdens een vergadering van het bestuurscollege, werd Meert bovendien 'weggestemd' met zeven tegen één. Het bestuurscollege had zich eerder geschaard achter de roep van de studenten om een democratischer beleid.

Dat is niet het enige resultaat van de protestacties: tijdens een vergadering met de departementsraad, die eergisterenavond tot in de vroege uurtjes duurde, werd ook beslist om tot een begroting te komen die transparanter is, gestoeld op niet alleen kwantiteiten als de studentenaantallen maar ook op de kwaliteit die specifiek nodig is voor het kunstonderwijs. Tijdens de acties werd namelijk geklaagd over het feit dat het RITS als artistieke opleiding in hetzelfde schuitje zit als bijvoorbeeld een Brusselse verplegersschool.

Daarnaast wil het bestuurscollege van de Erasmushogeschool zich engageren om een ad-hoccommissie op te richten voor de gebouwen van het RITS. Het college zal op 2 februari aan de overkoepelende raad van bestuur het voorstel doen om, in overleg met studenten en docenten, over te gaan tot de aankoop van een pand in het centrum van Brussel. Ook geeft het bestuurscollege de opdracht aan de algemeen directeur om het schoolgebouw in de Dansaertstraat zo snel mogelijk te herstellen, want het RITS kampt sinds geruime tijd met een slechte behuizing.

Verwacht wordt dat Marnix Verduyn de verkiezingen van het departementshoofd volgende maand zal winnen. Volgens een woordvoerder van de studentencomités is het beleid van de school "alvast principieel" weer op het juiste spoor gezet.

(SH)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234