Dinsdag 02/03/2021

'Actieve rechter lost achterstand niet op'

Vlaamse advocatuur vindt voorstel Verwilghen nepoplossing

Brussel

Eigen berichtgeving

Caspar Naber

De manier waarop justitieminister Marc Verwilghen de achterstand in de behandeling van civiele rechtszaken wil wegwerken is niet goed, vindt de vereniging van Vlaamse balies. Die vergelijkt de toestand met het fileprobleem. 'Het voorontwerp van wet dat eerstdaags in de ministerraad wordt besproken verbreedt de toegang tot de snelweg, maar lost de files niet op. Integendeel. Je komt alleen maar sneller in de file te staan', vrezen voorzitster Geneviève Boliau en woordvoerder Hugo Lamon.

De vereniging van Vlaamse balies is volgens Boliau en Lamon niet tegen oplossingen voor de gerechtelijke achterstand in civiele zaken, maar dan moeten het wel goede oplossingen zijn. "De rechters in alle gevallen een actievere rol laten spelen, zoals het voorontwerp bepaalt, is niet wenselijk. Dat systeem bestaat al bij de Raad van State, maar heeft er niet geleid tot een snellere afhandeling van zaken. Logisch. Met een actieve rechter creëer je alleen maar meer procedure-incidenten. Hij dringt zijn manier van aanpak immers op aan de andere procespartijen. Die bepalen momenteel zelf onderling hoe de procedure verloopt. Alleen in geval van onwil van een van de partijen grijpt de rechter in. Bovendien zal een actieve rechter (rechters moeten volgens de huidige wetgeving passief zijn, CN) zich meer moeten bezighouden met de procedure en daardoor minder tijd hebben voor zijn eigenlijke taak: het beslechten van geschillen. Kortom, de gerechtelijke achterstand zal groeien in plaats van afnemen."

Even onjuist is volgens de Vlaamse advocatenvereniging de veronderstelling dat de fase vóór het pleiten korter wordt met de komst van een actieve rechter. "Het heeft geen zin maatregelen te treffen die zorgen dat zaken sneller gepleit kunnen worden als je daarna maanden of jaren moet wachten op het vaststellen van een pleitdatum door de rechter. Al zal de meerderheid van de rechters (België telt er ongeveer tweeduizend, CN) niet opzettelijk de boel vertragen, een aantal doet dat wel. Per rechtbank heb je er een stuk of twee, drie. Wij zijn van plan om hun werkwijze aan te klagen bij de Hoge Raad voor Justitie. De rest van de rechters kan echter niet snel genoeg werken omdat ze overbelast zijn. Dus lijkt het ons eerder aangewezen om die werklast gelijkmatiger te verdelen in plaats van hen een actievere rol te laten spelen."

In plaats van de actieve rechter had Verwilghen volgens Boliau en Lamon beter de elektronische justitie gelanceerd. "De wet daarover dateert al van oktober vorig jaar. Door het ontbreken van de uitvoeringsbesluiten is ze nog altijd dode letter. Ook zijn de dertien verschillende informaticasystemen van het gerecht nog niet verenigd in één systeem. Terwijl juist die e-justice kan zorgen dat zaken sneller klaar zijn om gepleit te worden. Conclusies, stukken, proceduredocumenten et cetera moeten momenteel nog altijd worden neergelegd bij de griffies van de rechtbanken. Dat kost veel tijd, waardoor zaken vertragen. Met e-justice kan die informatie allemaal langs elektronische weg worden doorgestuurd", aldus Boliau en Lamon.

'Minister had beter e-justice gelanceerd'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234