Maandag 02/08/2021

Wetenschap

"Actieve kinderen hebben minder kans om later depressie te krijgen"

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Kinderen die meer beweging hebben, vertonen op latere leeftijd minder symptomen van depressie dan hun minder actieve leeftijdsgenoten. Dat stelt een nieuwe Noorse studie in het vakblad Pediatrics, die bijkomend bewijs biedt voor de positieve gevolgen van sporten op de gemoedstoestand.

Onderzoekers van de universiteit van Trondheim maakten gebruik van activiteitstrackers om te registreren hoe sportief kinderen waren. Om te beoordelen of ze symptomen van depressie vertoonden, werden de kinderen en hun ouders geïnterviewd. De kinderen, een zevenhonderdtal, werden gedurende enkele jaren opgevolgd. Evaluatiemomenten waren er op zes-, acht- en tienjarige leeftijd.

Kinderen van 6 en 8 jaar die meer gematigde tot intense fysieke activiteit hadden, bleken minder risico te lopen om twee jaar later symptomen van depressie te ontwikkelen.

De cijfers

De activiteitstrackers leerden dat zesjarige kinderen gemiddeld 1,19 uur per dag bewegen en 8,58 uur per dag zitten. Kinderen van 8 zijn 1,18 uur per dag actief en zitten 9,22 uur.

De onderzoekers beoordeelden de kinderen op negen verschillende symptomen van depressie. Het besluit: hoe actiever de kinderen op zes- en achtjarige leeftijd waren, hoe minder symptomen van depressie ze twee jaar later vertoonden. Elk extra uur van fysieke activiteit leek te leiden tot een bescheiden vermindering van het aantal symptomen.

Belang

Naar het verband tussen sporten en de gemoedstoestand werden al talloze onderzoeken verricht. Maar hoewel veel geweten is over de positieve effecten bij volwassenen, is er nog maar weinig bekend over hoe fysieke activiteit de mentale gezondheid van jonge kinderen kan verbeteren. Depressie en andere mentale gezondheidsproblemen duiken meestal immers pas op tijdens de puberteit of jonge volwassenheid. Deze studie kan dus belangrijk zijn om daarover nieuwe inzichten verschaffen.

Toch heeft de studie enkele beperkingen, geven de auteurs toe. Een eerste is dat symptomen van depressie niet noodzakelijk daadwerkelijk wijzen op een depressie. Slechts bij enkele kinderen die aan de studie meewerkten, werd de diagnose depressie gesteld.

Bovendien gaat het om een observatiestudie. Hiermee is dus niet bewezen dat meer sporten ook effectief leidt tot een verminderde kans op depressie.

Verklaringen

Deze studie bevestigt wel eerder bewijs dat beweging een heilzame werking heeft op de gemoedstoestand. Daarvoor zijn er meerdere biologische verklaringen. Bij het sporten komen dopamine, serotonine en endorfine vrij, stoffen die de stemming kunnen verbeteren of gevoelens van depressie verminderen. Fysieke activiteit kan ook de aanmaak van het stresshormoon cortisol verminderen.

Daarnaast biedt sporten nog meer voordelen, die onrechtstreeks de kans op depressie kunnen verminderen. Denk bijvoorbeeld aan een verminderde stress, meer sociale interactie, betere leerprestaties en meer zelfvertrouwen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234