Donderdag 28/01/2021

"Actieplan blijft van kracht"

De vakbondsacties blijven in voege, zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.Beeld BELGA

Experts van de drie vakbonden overleggen deze namiddag met deskundigen van de werkgevers en kabinetsvertegenwoordigers van de minister van Werk over het Stelsel Werkloosheid met Bedrijfstoeslag (SWT), het vroegere brugpensioen. Maar de experts van de socialistische vakbond zullen er enkel luisteren en geen beslissingen nemen, aldus het ABVV. De vakbondsacties blijven in voege.

Daags na de eerste provinciale maandagstaking was er een ontmoeting tussen de minister van Werk Kris Peeters en de top van de drie bonden. Peeters stelde voor om deskundigen af te vaardigen voor een vergadering over het brugpensioen.

"De deskundigen van het ABVV zullen luisteren naar de voorstellen van het kabinet en van de experten van de werkgevers, zonder een advies uit te brengen of beslissingen te nemen", zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.

Algemeen secretaris Marc Goblet voegt toe dat dit zo zal blijven, zolang er geen "tweepartijenoverleg" is geweest tussen vakbonden en werkgevers over het loopbaaneinde.

Prioriteiten
De vakbond stelt dat ze nog geen antwoord heeft gekregen, van regering noch werkgevers, over de vier prioriteiten van het vakbondsfront:

> de koopkracht ("vrijheid van onderhandelen en afschaffing indexsprong")
> een sterke federale sociale zekerheid
> investeren in relance en duurzame banen, en tot slot
> fiscale rechtvaardigheid.

Ook bij andere sociale partners - zowel bij vakbonden als werkgevers - valt te horen dat er enkel vergaderingen zijn geweest op niveau van de technici, omtrent adviezen over kb's inzake tijdskrediet, landingsbanen, SWT, enz...

"Oplossingen liggen niet op straat"
Dat is geen goed nieuws voor FEVIA. De federatie van de voedingsindustrie, had de vakbonden vanochtend opgeroepen om af te zien van nieuwe stakingsacties. "Na de recente syndicale acties dreigen de Belgische voedingsbedrijven de rekening te betalen in een hyperconcurrerende internationale context", stelt FEVIA in een persbericht. "Oplossingen worden niet op straat gevonden, maar rond de tafel tijdens overleg."

De voedingsindustrie claimt al jaren een "uiterst stabiele" werkgever te zijn, "ook en vooral voor kort geschoolde profielen". Tot eind 2012 deed de sector het vrij goed, maar in 2013 vertraagde reeds de groei.

De sector haalt bovendien een toenemende prijsdruk aan in de voedingsindustrie, wat zich in de hele agro-voedingsketen laat voelen. Dat brengt dalende marges met zich mee.

Loonkloof
Fevia becijferde de loonkloof tegenover de buurlanden op 21 procent, "meer dan welke industriële tak ook", en dat begint door te wegen. Directeur-generaal Chris Moris vraagt daarom het sociaal overleg op te zetten om de uitdagingen aan te pakken en in te zetten op innovatie. "Alvorens over te gaan tot acties die onze competitiviteit schaden." De voedingsindustrie vraagt de bonden af te zien van verdere acties "zoals het lam leggen van bedrijven met piketten".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234