Dinsdag 13/04/2021

Unia

Actiegroep betoogt tegen Unia: "Het is een lege doos"

Unia is een lege doos Beeld RV
Unia is een lege doosBeeld RV

Onder de titel "Unia is een lege doos" zal dinsdag een groep actievoerders betogen voor de deur van het gelijkekansencentrum om de afschaffing vragen. Daarmee krijgt N-VA, die de afschaffing van het instituut ooit in haar partijprogramma had staan, steun uit onverwachte hoek.

Al verschilt hun analyse. Terwijl N-VA'ers zoals staatssecretaris Zuhal Demir betreuren dat Unia "een centrum voor klagende allochtonen" is, vinden deze betogers dat het centrum net veel verder moet gaan tegen racisme.

Het initiatief komt van een tiental mensen die naar eigen zeggen hun bezorgdheid delen over het ontslag van juriste Rachida Lamrabet. "Maar velen bij ons vinden dat het al langer misloopt bij Unia", zegt Anissa Boujdaini, studente en dichteres. "Daarom moeten we nu reageren."

Waarom is Unia een lege doos?

Boujdaini: "Wie te maken krijgt met racisme in België kan daar nergens mee terecht. Je zou denken dat je bij een gelijkekansencentrum moet aankloppen, maar in werkelijkheid zien we dat Unia zelfs de meest flagrante schendingen van de discriminatiewet zelden of nooit voor de rechter brengt. Unia kiest liever voor bemiddeling."

Wat loopt er dan verkeerd volgens jullie?

Boujdaini: "Het vertrouwen in Unia is volledig weg en dat komt in de eerste plaats doordat de raad van bestuur te politiek gekleurd is. Daardoor bezwijkt de directie onder de politieke druk.

"Dat heeft als gevolg dat er personeel ontslagen wordt, zoals Lamrabet, of zelf ontmoedigd opstapt, zoals Eva Vergaelen.

"Bovendien legt Unia door die politieke druk te weinig de klemtoon op racisme. Zo kan ze het probleem nooit echt terugdringen. Structurele discriminatie blijft buiten schot en er is amper juridische vervolging."

Als je Unia afschaft, verzwak je de aanpak van racisme dan niet?

Boujdaini: "Nee, wij willen racisme net keihard aanpakken, met een nieuw instituut dat interfederaal is, maar vooral onafhankelijk. Ook het Instituut voor Gelijkheid van Mannen en Vrouwen moet daarin opgaan. Wie te maken krijgt met meervoudige discriminatie, zoals vrouwen met een migratieachtergrond, moet nu kiezen waar ze klacht neerlegt."

"We hebben nood aan een instelling die elke discriminatie hard aanpakt. En geen Unia dat alleen maar is opgericht om de belangen van politici uit te voeren en de illusie te creëren dat ze aan discriminatie werken.

Verwachten jullie een hoge opkomst?

Boujdaini: "We willen vooral een signaal geven voor de deur van Unia, maar we beseffen dat weinig mensen zich tijdens de werkuren kunnen vrijmaken. Op onze Facebook-pagina hebben een 70-tal mensen hun komst aangekondigd, maar dat zullen we nog moeten zien."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234