Woensdag 27/10/2021

Nationale actiedag

Actiedag overschaduwd door stakende cipiers en NMBS-werknemers

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Vandaag komt het overheidspersoneel op straat tegen de besparingen in de openbare sector. Maar de boodschap wordt overschaduwd door de onverzettelijke acties van de spoor- en cipiersbonden.

"Het zou spijtig zijn dat onze boodschap wordt ondergesneeuwd door allerlei sideshows." Dat zegt David Vanbellinghen van het ACV aan de vooravond van de grote actiedag in de openbare sector.

De vakbonden voeren actie tegen recente besparingen bij de diensten van de overheid, zoals in onderwijs, cultuur en openbaar vervoer. Volgens de bonden kreunen die diensten onder een chronische onderbezetting en een gebrek aan infrastructuur. "Denk maar aan de onderbezetting in crèches. Daar komen werknemers steeds vaker in situaties terecht die onveilig zijn", zegt Chris Reniers, voorzitter van de socialistische vakbond ACOD.

De woede van de overheidsambtenaren zit erg diep. VRT, scholen, crèches, vervoersmaatschappijen, postkantoren: zij voeren vandaag allemaal mee actie tegen de maatregelen van de centrumrechtse coalitie. Die weerklank wijst erop dat de onvrede diep zit. "Eerst langer werken met de belofte van werkbaar werk. Dan een lager pensioen. En nu ook nog de afschaffing van de gewone loopbaanonderbreking. Het is genoeg geweest", zegt Jos Van Der Hoeven van de Christelijke Onderwijscentrale.

Blijven staken

Toch wordt de openbare actie overschaduwd door de aanhoudende acties van de Franstalige cipiers. Zij weigeren al vijf weken in te gaan op de toegevingen van justitieminister Koen Geens (CD&V). Gisteren sloot Geens een akkoord met de drie Nederlandstalige cipiersbonden en de Franstalige liberale vakbond. Vanaf morgen zullen zij geen enkele staking in de gevangenissen meer erkennen en dus ook geen stakingsvergoeding meer uitbetalen. Maar daarmee is het einde van de stakingen in de gevangenissen nog niet in zicht. "De cipiers blijven staken tot ze gehoord worden", zegt Laurence Clamar van CSC Services Publics.

Intussen liggen ook de treinen al zowat een week stil omwille van de twee recuperatiedagen die het personeel dreigt te verliezen. De spoorbonden hebben gisteren een stakingsaanzegging voor morgen ingediend. Zij weigeren in te gaan op de toegevingen die de directie van de NMBS vrijdag op tafel heeft gelegd. Ze eisen dat die haar plannen volledig intrekt. Het sociale overleg wordt er na de actiedag vandaag wel hervat.

Sabotage

"Alle sectoren zijn mijn kinderen, dus ook het spoor en de gevangenissen. Maar het is belangrijk dat andere sectoren ook aan bod kunnen komen", zegt Reniers. Het is haar niet ontgaan dat de cipiers- en spoorpiketten een tikkeltje combattiever zijn dan de uitgeputte leerkrachten of overwerkte opvoeders. "Misschien moeten we hen wat meer aandacht geven, want zij kampen met dezelfde problemen."

Het krediet van de vakbonden werd gisteren ook al ondergraven door een Facebook-post van anarchist Peter Terryn. Hij publiceerde een pamflet met de oproep om het spoor te saboteren en een uitleg hoe dat moet. "Tot de val van de regering", stond er te lezen. Niet meteen een constructieve boodschap, beseffen de vakbonden. "Er wordt veel op Facebook geplaatst zonder nadenken", zegt Vanbellinghen. Voor alle duidelijkheid: materiële sabotage is verboden en strafbaar.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234