Zondag 15/12/2019

Update

"Actie zal worden voortgezet tot de val van de regering"

Beeld BELGA

Een opmerkelijke vakbondsactie heeft vandaag plaatsgevonden in Bergen, de thuisstad van Elio Di Rupo. Militanten van de socialistische overheidsvakbond zetten er een pop die premier Charles Michel voorstelde op een schavot en verhingen hem symbolisch. Voor de betoging daagden volgens de CGSP/ACOD zo'n 1.500 vakbondsmilitanten op. Ook elders in het land vonden vandaag vakbondsacties plaats.

Voor het stadhuis van Bergen stond een schavot waar een pop was geplaatst, die de premier moest voorstellen. Hij kreeg een symbolisch proces, waarbij de vakbondsmilitanten volgens de Franstalige omroep RTBF systematisch "schuldig" riepen. Uiteindelijk werd de pop verhangen.

Het proces was het orgelpunt van een manifestatie waar volgens de socialistische overheidsvakbond zowat 1.500 mensen aan deelnamen. Zij kwamen uit verschillende sectoren, onder meer het spoor en de gevangenissen.

"Alle diensten in de regio hebben gevolg gegeven aan de actie, die zal worden voortgezet tot de val van de regering", aldus vakbondsafgevaardigde Laurent Dufrasne. "Er zal ook een planning worden opgesteld voor beurtelingse stakingen die in de verschillende sectoren van de openbare diensten worden opgezet tot 24 juni, de dag waarop een nieuwe nationale manifestatie plaatsvindt."

Grote betoging in Brussel

De christelijke overheidsvakbond organiseerde vanmiddag een betoging in Brussel, maar in de menigte was hier en daar wel het blauw van de liberale en het rood van de socialistische vakbond te zien. Er liep ook een delegatie van politievakbond NSPV mee in de optocht.

Iets na 11 uur kwam de betoging in beweging vlak bij Brussel Noord. Van daar ging het via de kleine ring naar de Albertina, vlak bij Brussel-Centraal, en daar werden om 13 uur nog enkele korte toespraken gehouden.

Volgens Luc Hamelinck, voorzitter van ACV Openbare Diensten, daagden ruim 12.000 mensen op. De politie hield het op 7.500 betogers en bevestigde dat er geen incidenten waren.

Dat de betoging in Brussel zo goed werd opgevolgd, net als die van vorige week dinsdag, wijst er voor Hamelinck op dat het om een belangrijk signaal gaat vanuit de vakbond waar de regering niet anders dan rekening mee kan houden. Hamelinck pleitte nogmaals voor overleg. "Echt overleg, meer dan een paar punten en komma's verplaatsen. Het signaal van vandaag was alleszins duidelijk genoeg."

De komende weken plant de christelijke vakbond geen verdere acties meer, al gaat ze de komende weken wel verder sensibiliseren. "We hebben ervoor gekozen om geen acties te voeren die de bevolking het leven nog verder zuur maken", aldus Hamelinck. De socialistische vakbond ABVV riep voor 24 juni op tot een algemene staking, maar daar neemt de christelijke vakbond niet aan deel. "We willen zo ons draagvlak behouden", aldus nog Hamelinck.

Beeld BELGA
Beeld BELGA
Beeld BELGA
Beeld BELGA

ACOD voert actie in Gent

Het Vlaamse ACOD hield een manifestatie op de Gentse Vrijdagmarkt. Volgens Guido Rasschaert, algemeen secretaris van ACOD, waren daarbij meer dan duizend militanten aanwezig. Vooral het spoor, onderwijs en de post waren goed vertegenwoordigd, met delegaties uit heel Vlaanderen. Naast prominenten van het ABVV, tekenden ook de Gentse sp.a (Karin Temmerman, Tom Balthazar...) en pvda (Peter Mertens) present. De sfeer was gemoedelijk, met muziek en drankjes. Slechts in beperkte mate werden voetzoekers en rookbommetjes afgestoken.

"Handen af van ons pensioen", "Geen fiscale rechtvaardigheid zonder vermogensbelasting" en "Poten van VRT" was te lezen op spandoeken. "Weldra helemaal uitgekleed? " vroeg een militant in zwembroek zich af.

In de toespraken van vakbondsleiders kreeg vooral Voka ervan langs. "Als we die idioten kunnen geloven, kunnen we straks allemaal naar Panama trekken", zei Rasschaert naar aanleiding van de enquête die de Vlaamse werkgeversorganisatie vandaag verspreidde. ACOD-topvrouw Chris Reniers had het op haar beurt over "de leugens en halve waarheden van De Wevers vakbond: Voka" en benadrukte dat het "onaanvaardbaar" is dat een werkgeversorganisatie de regering openlijk kan steunen terwijl vakbonden verweten wordt een politieke staking te voeren.

Actiedag in Waver

In Waver, de stad van premier Charles Michel, daagden ongeveer 400 manifestanten op voor een actiedag, zo blijkt uit cijfers van de politie. De manifestanten verzamelden vanochtend aan het gemeentehuis. Enkele socialistische vakbondsvertegenwoordigers spraken de betogers toe. Ook de christelijk vakbond heeft tientallen manifestanten afgevaardigd. De brandweer is eveneens vertegenwoordigd.

De manifestatie ging rond 11.30 uur van start en trekt later naar de brandweerkazerne van Waver.
De manifestatie werd ontsierd door een incident met een groepje spoorstakers, dat werd aangevallen door enkele relschoppers. Politieagenten in burger moesten ingrijpen en een van de relschoppers werd administratief aangehouden en verhoord in het politiecommissariaat.

Door de acties in Namen is de administratie van het stadhuis gedurende de hele dag gesloten.

Manifestatie in Namen

In Namen kwamen 300 tot 350 manifestanten van de socialistische vakbond CGSP op straat. Ze trokken van het stadhuis naar het Elysette, de zetel van de Waalse regering, waar ze ontvangen werden door minister-president Paul Magnette. Rond 12.30 uur was de betoging afgelopen.

Onder de manifestanten waren niet alleen werknemers van het spoor, maar ook van de openbaarvervoermaatschappij TEC, de brandweer, bpost en de lokale, regionale en federale overheden. Ook enkele cipiers betoogden tegen onder meer de pensioenmaatregelen van de federale regering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234