Zaterdag 19/10/2019

Zwerfvuil

Actie tegen zwerfvuil in Antwerpen: "Verenigingen kunnen geld oprapen"

Antwerpen wil verenigingen betalen om zwerfvuil op te ruimen. Beeld Pexels

De Antwerpse schepen Caroline Bastiaens (CD&V) start volgende week met een proefproject waarbij verenigingen betaald worden om plastic flesjes en blikjes van straat te halen. Ze verwijst ook naar haar partijgenote Joke Schauvliege: komt het statiegeld voor drankverpakkingen erdoor? 

10 eurocent per opgeruimd blikje of plastic fles, dat krijgen Antwerpse verenigingen die zich willen inzetten voor de strijd tegen zwerfvuil. De Antwerpse schepen van Cultuur en Stadsonderhoud lanceert zo een proefproject, waarbij verenigingen tot 2.750 euro kunnen verdienen voor het oprapen van achtergelaten drankverpakkingen. Jaarlijks betaalt Antwerpen nu 25 miljoen euro om ongeveer 10 miljoen weggegooide drankverpakkingen van straat te halen. 

"Maar het initiatief gaat veel breder breder dan het opruimen van plastic flesjes", zegt Caroline Bastiaens. "Met het project, dat zich toespitst op Antwerpen-Noord en Borgerhout, vragen we aandacht voor alle soorten zwerfvuil, dus ook voor sigarettenpeukjes. De drie beste verenigingen zouden eventueel nog een extra beloning krijgen in de vorm van een buurtfeest."

Het project van de Antwerpse schepen valt samen met de handhavingsweek. De Vlaamse overheid zal vanaf maandag lokale overheden aanzetten om strenger toe te zien op zwerfvuil en sluikstorten. De politie zal dan ook meer controles houden. 

Eerder heeft Antwerpen de strijd tegen sluikstorten zelf al opgevoerd. In Deurne werden twee maanden geleden 95 overtreders betrapt door camerabeelden. En vorig jaar zijn er maar liefst 1.491 gasboetes uitgedeeld voor het vervuilen van de openbare weg. 

25 eurocent

Maar omdat 40 procent van het totale volume aan zwerfvuil in de Vlaamse straten bestaat uit blikken en pet-flessen, is het belangrijk dat Vlaanderen daar extra op inzet. Bastiaens hoopt dan ook dat haar partijgenote Vlaams minister Joke Schauvliege volgend jaar werk maakt van statiegeld (25 cent) op drankverpakkingen uit kunststof en metaal.  Zo zorg je ervoor dat wie lege flessen naar de supermarkt terugbrengt en ze niet op straat gooit, er ook voor beloond wordt. 

"Ik ben erg pro-invoering", zegt Schauvliege. "OVAM werkt momenteel de details uit van het plan. En volgend jaar zou het ook effectief uitgerold worden, tenzij de industrie alsnog met een beter alternatief afkomt." 

Het probleem met de invoering, is wel dat die industrie er behoorlijk tegen is. "Dat zou ons 200 miljoen euro per jaar kosten", zegt Fatima Boudjaoui, woordvoerder van Fost Plus. Deze organisatie is in ons land verantwoordelijk is voor de ophaling en recylage van huishoudelijk verpakkingsafval. "Die hogere kosten zullen de bedrijven dan doorrekenen aan de consument, waardoor dranken duurder worden. Terwijl de huidige manier van recycleren - met de PMD-zak - zeer comfortabel is voor de burgers. Voor hen is het statiegeld dus een stap achteruit."

Verpakkingen op basis van koriander en schaaldieren

Ondertussen zoekt men in Vlaanderen nog naar andere oplossingen voor de afvalproblematiek. Aan de Universiteit Gent werkt een team van wetenschappers aan verpakkingen op basis van koriander en schaaldierafval. "Deze methode kan verpakkingsmateriaal opleveren voor landbouwproducten en voeding", vertelt professor Chris Stevens. "Door de natuurlijke grondstoffen is ze biologisch vrij afbreekbaar."

Het project van professor Stevens kadert in onderzoek naar circular economy, en gaat na hoe we bestaande afvalstromen kunnen inperken. "Kijk maar naar de voedingsindustrie", zegt Stevens. "We willen ook het schaaldierafval van krabben en kreeften, waar nu niets mee gedaan wordt, een tweede leven geven."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234