Woensdag 12/08/2020

De gids

Acteur Mandy Patinkin, Saul uit 'Homeland': "We mogen vluchtelingen niet aan hun lot overlaten"

Beeld REUTERS

Na de opnames van ‘Homeland’ bezoekt acteur Mandy Patinkin (65) elk jaar een vluchtelingenkamp, om hem eraan te herinneren wat het betekent mens te zijn. Wat Patinkin daar verder bij helpt? Wandelen, de film ‘It's a Wonderful Life’ en het werk van Stephen Sondheim.

Toen Mandy Patinkin in 2015 een half jaar in Berlijn doorbracht voor opnames van de spionageserie Homeland, zag hij met eigen ogen hoe Duitsland overspoeld werd door vluchtelingen uit het door oorlog verscheurde Syrië. Overdag begaf Patinkin zich als CIA-chef Saul Berenson in de fictieve wereld van het vijfde seizoen van Homeland, waarin de vluchtelingenproblematiek ook een belangrijke rol speelde. ’s Avonds, als hij de tv aanzette, zag hij op het nieuws hoe die fictie werd ingehaald door de realiteit.

De Syrische vluchtelingen, die over de Balkan richting het beloofde Duitsland trokken, deden hem denken aan zijn eigen grootouders, die aan het begin van de 20ste eeuw de pogroms in Oost-Europa ontvluchtten en naar Amerika kwamen. “Toen ik die vluchtelingen zag,” zegt Patinkin in een Londense privéclub, “zag ik mijn eigen zoons toen zij klein waren. Ik wilde bij die mensen zijn. Ik kon niet wachten tot we klaar waren met filmen, zodat ik met ze mee kon lopen, ze water kon geven, hun handen vast kon houden. Ik had geen idee hoe ik daar moest komen, dus ik begon wat mensen te bellen.”

Uiteindelijk kwam Patinkin in contact met de vluchtelingen­organisatie International Rescue Committee (IRC). Sinds 2015 bezoekt hij elk jaar na de opnames van Homeland een vluchtelingenkamp. Vorig jaar bezocht hij met zijn vrouw de Balkanroute en Lesbos. Dit jaar was hij op 28 maart klaar met filmen, op 29 maart vloog hij naar Londen en op 1 april pakte hij met vrouw en zoon het vliegtuig naar Oeganda, waar vluchtelingen uit Zuid-Soedan, Congo en Burundi worden opgevangen.

Hij is net weer terug en loopt over van verhalen. Een enkele keer, als hij zich drukt maakt, leunt hij naar voren uit zijn stoel en verheft hij zijn stem, zoals hij dat in Homeland ook weleens tegen Carrie Mathison (Claire Danes) wil doen.

De opvang in Oeganda is, zegt Patinkin, een voorbeeld voor de rest van de wereld. “De Oegandezen verwelkomen hun broeders en zusters, omdat ze zelf weten hoe het is om te moeten vluchten voor oorlog. Maar het is meer dan alleen een welkom; ze krijgen een stuk land, microkrediet om hun eigen zaakje op te zetten en hout zodat ze dezelfde hutten als de Oegandezen kunnen bouwen. In Bidi Bidi, het vluchtelingenkamp dat ik bezocht, zijn 37 basisscholen gebouwd en 7 middelbare scholen. Er zijn ziekenhuizen – tijdelijk, want ze hebben meer geld nodig – en zorgcentra speciaal voor vrouwen. Het was al met al een buitengewone reis waar de les er een was van ruimhartigheid en welkom, not walls.”

Beeld rv

Film: ‘It's a Wonderful Life’

De film uit 1946 van regisseur Frank Capra met Jimmy Stewart in de hoofdrol vertelt het verhaal van een wanhopige bankier die overweegt zelfmoord te plegen, maar hulp krijgt van een engel die hem laat zien hoe het leven er zonder hem had uitgezien.

“Dit gaat uiteindelijk ook over de vluchtelingenproblematiek. In Oeganda zag ik dat het IRC zogenaamde VSLA’s verstrekte: Village Security Loan Associations. Ze geven mensen microkredieten zodat ze hun eigen handeltje kunnen beginnen. Toen ik daar was, bedacht ik: waar heb ik dat nu eerder gezien? En het zit dus in It's a Wonderful Life!

“Het personage van Jimmy Stewart verstrekt leningen aan de arme mensen van Bedford Falls. En aan het eind van de film leert hij dat het ‘a wonderful life’ is als je voor je medemensen zorgt. Dus mijn favoriete film, die me al leerde hoe ik als mens moet leven, reflecteert op de humanitaire crisis van nu.”

Boek: Tara Westover, ‘Educated, a Memoir’

“Een van de meest bijzondere boeken (2018) die ik ooit gelezen heb. Tara Westover heeft een mormoonse achtergrond, ze groeide op in de heuvels van Idaho en heeft nooit een opleiding genoten omdat haar ouders heel streng religieus waren, geen interesse hadden in scholing en alles volgens de regels van het geloof deden. Tara en haar broer zijn dat toen ontvlucht, zij onderwees zichzelf en uiteindelijk studeerde ze op Cambridge en behaalde ze diploma’s. Ze veranderde haar hele leven door haar nieuwsgierigheid en haar bereidheid te leren, maar ook door van haar ouders te houden en hen te vergeven voor hun angst voor de wereld.

“Ook dit boek weerspiegelt voor mij de wereld van nu. Politici die onze stemmen willen winnen door ons wijs te maken dat we bang moeten zijn voor anderen. We zijn bang voor vluchtelingen; bang dat ze terroristen worden en onze burgers opblazen. Maar dat is gewoon niet waar. In de Verenigde Staten is er sinds de jaren 70 geen enkele terroristische aanslag gepleegd door een vluchteling. We kunnen het niet maken om die mensen aan hun lot over te laten. Ze zijn onze familie.

“Jij en ik hadden hier niet gezeten als niet iemand onze voorouders had verwelkomd in de landen waar we nu wonen. Dat mag je nooit vergeten! Daarom is educatie zou belangrijk. Educate yourself. Leer wat de echte regels zijn, leer wat fake news is en wat waarheid.”

Song: Adam Guettel, ‘The Light in the Piazza’

“Adam Guettel schreef in 2003 ‘The Light in the Piazza’, het komt uit de gelijknamige musical. Ik kan er niet naar luisteren zonder emotioneel te worden. De melodie vertelt een verhaal, net zoals dat het geval is bij Mahler. Als je daarnaar luistert, hoor je gewoon de verhalen die erbij horen.

“Toen ik op The Juilliard School in New York toneel studeerde, woonde ik weleens repetities van het orkest bij. Leonard Bernstein was toen de dirigent. In die tijd, 1972, kon je als student gewoon in je joggingbroek de zaal binnengaan en ergens op de grond een dutje doen terwijl Bernstein stond te dirigeren.

“Ik weet nog dat ik een keertje daar op de grond zat te dutten. Bernstein dirigeerde het orkest en plotseling riep hij: ‘Stop, stop, stop! Nee, nee, nee!’ En toen sprak hij zijn orkest toe: ‘Het stormt. En de bliksem slaat in. En de gazelles springen op. En de herten rennen weg. En de vogels vliegen alle kanten op. En de bomen gaan in vlammen op en alle dieren vluchten.’ Hij schetste een heel plaatje en toen zei hij: ‘Now play it’. En ze begonnen met spelen en het dak ging eraf. Zo speelde hij muziek, door verhalen te vertellen.”

Song: Stephen Sondheim, ‘Children Will Listen’

Behalve acteren, zingt Mandy Patinkin ook. Zo bracht hij een album uit waarop hij liedjes zingt van componist Stephen Sondheim.

“De tekst van 'Children Will Listen' (1986) van Stephen Sondheim is als een tekst van Shakespeare. Zij waren beiden individuen die de duistere kant van de mens begrepen en die zelf ook veel hadden doorleefd. Maar het was hun levenstaak om die duisternis om te zetten in licht. Ik probeer dat ook. Ik heb ook een hoop duisternis in me. En wat ons gaande houdt in het leven, is die duisternis omzetten naar licht.

“Per jaar ben ik zes, zeven maanden bezig met opnames voor Homeland. Ik ben een normaal mens, ik luister naar het nieuws. Maar in mijn werk moet ik dat wat de schrijvers mij geven – ook weer een afspiegeling van de realiteit – in mijn hoofd stampen en het dan 15, 16 uur per dag acteren, zeven maanden lang. Dus wat doe ik? Waar ga ik heen om weer te kunnen ademen en in het leven te geloven? Ik bezoek die vluchtelingen. Omdat zij een hel op aarde hebben meegemaakt, waarvan ik hoop dat niemand die dit leest die ooit hoeft mee te maken. Maar ondanks die hel op aarde, blazen ze zichzelf nieuw leven in. Ze maken muziek, ze zingen, ze bouwen huizen.”

Stad: South Side, Chicago

“Daar ben ik opgegroeid. Tegenwoordig is het door de armoede een killing field, een van de gevaarlijkste en moorddadigste plekken ter wereld. Maar ik krijg nog steeds een warm gevoel van Chicago, omdat het daar was dat mijn leven begon; alles was nieuw en spannend. Ik had nog geen weet van de pijn in de wereld.

Beeld AFP

“Ik ben geboren in 1952 en mijn ouders waren joods. Ze vertelden me over de Holocaust en antisemitisme. Maar ik wilde daar niets van weten. Ik zei tegen ze dat als ze er over zouden blijven praten, het opnieuw zou gebeuren en dat geen van mijn vrienden antisemiet was.

“Maar toen ik ouder werd besefte ik dat... Mijn opa zei altijd: een wiel blijft eeuwig ronddraaien. Haat komt altijd weer terug, steeds weer, tegen allerlei soorten mensen. Tegen homo’s, zwarten, mensen met kleur, immigranten, de dreamers in de Verenigde Staten (kinderen van illegale immigranten, red.). We moeten onze kinderen leren dat als iemand op je deur klopt en om hulp vraagt, je opendoet en ze helpt. En niet bang bent.”

Beeld Belga

Schilderij: Georges Seurat, ‘Un dimanche après-midi à l’Île de la Grande Jatte’

“Ik heb ooit in een musical gespeeld, door Stephen Sondheim geschreven, over Georges Seurat: Sunday in the park with George. Ik speelde George en dagen aaneen bestudeerde ik dat schilderij in het Art Institute of Chicago. Ik voerde gesprekken met de afgebeelde personages, ik voerde gesprekken met Seurat, die gedurende zijn hele leven niet één schilderij verkocht. Ik lééfde in dat schilderij.

“En omdat mijn personage de schilder was, schilderde ik ook de hele tijd. Ik vond het geweldig. Maar nog dierbaarder dan dat schilderij zijn voor mij de schetsen die Seurat ervoor maakte. Die zijn in zwart-wit; een groot vlak met een paar lijnen. Het zijn de meest simplistische kunstwerken die ik ooit heb gezien en tegelijk de meest expressieve.”

Televisie: 'The Three Stooges'

“Ik kijk weinig televisie. Ik kijk naar series en films met bevriende acteurs of dingen die ik moet zien voor mijn werk in Homeland. Dus de tv-series die ik leuk vind, komen allemaal uit mijn jeugd. The Honeymooners, The I Love Lucy Show, All in the Family, Superman.

Beeld rv

“Maar mijn favorieten waren The Three Stooges. Dat waren drie clowns, ergens uit de jaren 20 of 30. Ze maakten korte filmpjes van tien, vijftien minuten. Als ik naar school was geweest, kwamen die op tv. Ze waren gestoord. Ze sloegen elkaar op hun kop, trokken elkaars haren uit of staken vingers bij elkaar in de ogen. Het waren gewoon een paar sukkelige gasten, maar wel komieken, en ze maakten me aan het lachen.”

Sport: wandelen

“Wandelen is mijn sport. Ik wandel overal ter wereld. Als ik ergens in een stad ben, ga ik daar in het park wandelen. De mooiste plek waar ik ooit gewandeld heb is in Moab, Utah. Het heet Arches National Park en je hebt er van die beroemde bogen van rode zandsteen. Het is een van de mooiste plekken ter wereld.

“Maar ik loop dus overal. In New York loop ik langs de rivier. Vanaf Battery Park helemaal tot de George Washington Bridge. Als ik in Madrid ben, loop ik door de wijk Retiro. In Boedapest langs de Donau. Ik ben een zanger, ik heb meer dan tien uur aan liedjes in mijn hoofd. Dus ik zing, heel stil, mompelend. Mensen denken dat ik gek ben. Soms steek ik het script van Homeland in mijn zak en ga ik mijn teksten leren. En heel soms ben ik gewoon stil en laat ik mijn geest rusten.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234