Woensdag 08/02/2023

Acteur Anthony Hopkins (72) speelt een nare vaderfiguur in de weerwolvenfilm ‘The Wolfman’‘Ik heb meer energie dan ooit tevoren’

Acteren doet hij nog erg graag, maar het hoeft niet per se. ‘Ik heb alles gedaan wat ik wilde. Alles wat daar nog bij komt, is meegenomen’, zegt Anthony Hopkins, die nu te zien is in The Wolfman.

brussell Hopkins heeft op dit punt van zijn carrière de vrijheid om niet te moeten handelen. Bezadigd maar toch nog altijd gedreven. ‘Ik ben in bloedvorm’, zegt de acteur.

“Ik heb de gezegende leeftijd van 72 jaar bereikt”, zegt Anthony Hopkins. “Nu kan ik zeggen: als het komt, dan komt het; komt het niet, dan komt het niet. Ik heb een mooi leven gehad. Ik schrijf muziek, ik schilder, ik heb familie en vrienden. En dus: als een film het goed doet, prima. Doet hij het slecht, geen probleem.”“Mijn houding is: neem de dingen zoals ze komen”, vervolgt de Oscarwinnaar. “Krijg je een opdracht, doe die dan naar best vermogen, maar neem jezelf niet te serieus en blijf niet bij de pakken zitten. Op die manier blijf je gezond, denk ik. Ik zit al vele, vele jaren in het vak, en wind me niet snel meer op.”“Pas op, ik doe het enorm graag”, voegt hij er snel aan toe. “Ik acteer enorm graag. Maar van sommige films die me op zich interesseren, zeg ik tegenwoordig: ‘Als je het rond krijgt, mag je me altijd bellen.’ Ik lig er niet langer van wakker. Als er iets van komt, prima. Als ze de bioscoop halen, dan is dat leuk. Is dat niet het geval, even goede vrienden. Het raakt me niet meer.”De jongste film met Anthony Hopkins haalt zeker de bioscopen. Universal Studios gaat ervan uit dat The Wolfman, een film die 100 miljoen dollar heeft gekost en op 12 februari in première gaat, een commercieel succes wordt. Ooit was Universal Studios Hollywoods grootste leverancier van monster movies. Wolfman moet mede dankzij merchandising en afgeleide producten opnieuw aanknopen bij die traditie.In de film speelt Benicio Del Toro Lawrence Talbot, een edelman-acteur die met tegenzin terugkeert naar huis als hij hoort dat zijn broer verdwenen is. Die gelegenheid brengt Lawrence weer samen met zijn vader John (Anthony Hopkins), van wie hij vervreemd was geraakt, en brengt hem in contact met Gwen, de mooie verloofde van zijn broer (Emily Blunt). Lawrence komt tot de ontdekking dat iets in het woud op gruwelijke wijze de plaatselijke bevolking afslacht. Snel daarna wordt hij zelf gebeten en ontpopt hij zich tot een weerwolf.

Een weerwolf is weliswaar een verschrikkelijk beest, het is ook een uitdrukking van het meest primitieve in een mens. John Talbot droeg in belangrijke mate bij aan het soort man - en wolfman - dat zijn zoon wordt. In een telefonisch gesprek vanuit zijn thuisbasis in Los Angeles beschrijft Hopkins Talbot senior als een complex personage.“Als ik een rol voorbereid, probeer ik me voor te stellen wat andere mensen over het personage zouden denken”, zegt Hopkins. Hij was eerder te zien in The Elephant Man (1980), The Silence of the Lambs (1991), Dracula (1992), The World’s Fastest Indian (2005) en meer dan honderd andere (televisie)films. “Ik zag Talbot als het soort man dat met zijn bediende met paard en kar naar het dorp zou rijden. Hij praat met niemand en koopt alleen zakken aardappelen en brood. De mensen bekijken hem en moeten niets van hem weten omdat ze hem een nare man vinden. Ze beginnen te roddelen over hem en over wat zich in Talbot Hall afspeelt, ook al kent niemand hem.”“Talbot is allesbehalve een vriendelijke man”, zegt de acteur. “De mensen zeggen ‘dag’, maar hij antwoordt niet. Hij koopt zijn spullen, en gaat naar huis. Dat was het personage dat ik heb neergezet: een man zonder sympathie, inlevingsvermogen, sentimentaliteit.”“Hij zegt tegen zijn zoon: ‘Trouwens, je broer is dood. Hij lag in een sloot”, vervolgt Hopkins. “Hij zegt het zoals hij zou zeggen: ‘Trouwens, je moeder is boodschappen gaan doen.’ Zo probeerde ik Talbot te spelen. Het publiek mag verder zelf beslissen wat het met hem aanvangt.”Del Toro is al verscheidene jaren bij The Wolfman betrokken, in die mate zelfs dat hij ook producer werd. Maar dat was voor Hopkins geen reden om zijn kijk op het personage af te toetsen bij Del Toro. “Ik heb hem nooit iets gezegd over mijn interpretatie. Ik wist dat hij de producer was, maar over visies of de reden waarom hij producer was, hebben we het niet gehad. Hij wilde gewoon de producer zijn, terwijl een andere producer, Scott Stuber, mij gevraagd had de vader te spelen. Ik bespreek dat soort dingen nooit met acteurs die ook producer zijn. Het gaat me niet aan.”“Ik had de indruk dat Benicio me maar een vreemde vogel vond”, zegt hij. “Maar ik denk dat hij wel opgezet was met wat ik deed. Ik hengelde daar niet naar, vroeg niet: ‘Is dit goed?’ Ik deed gewoon mijn ding en hij leek dat wel te smaken. We kwamen goed overeen, en hij is een goede acteur.”“Ik houd niet van overdreven gepalaver over een film of over de manier om een rol in te vullen”, vervolgt Hopkins. “Ik wil over alles praten, over wat omgaat in de wereld, maar niet over de film, acteren of hoe je iets benadert. Ik praat op de filmset kort met de regisseur om me ervan te vergewissen dat we het eens zijn, en begin eraan.”

Hopkins speelde in vier films die in 2007 uitkwamen: The City of Your Final Destination, Slipstream (die hij ook schreef, regisseerde en waarvoor hij de muziek neerpende), Fracture en Beowulf. Daarna lijkt hij een vakantie te hebben ingelast. Maar dat blijkt niet te kloppen. Hij acteerde in de korte film Immutable Dream of Snow (2008), speelde een cameo in het nog niet uitgebrachte drama Bare Knuckles, en begon twee jaar geleden aan The Wolfman.Momenteel zit hij in opnamen voor Thor van Kenneth Branagh, een film gebaseerd op de Marvel Comics gecreëerd door Stan Lee, Jack Kirby en Larry Lieber. Hopkins speelt Odin, koning van de Noorse goden en vader van het titelpersonage, gespeeld door Chris Hemsworth. Ook Kat Dennings, Tom Hiddleston, Natalie Portman en Rene Russo zijn in de film te zien. Daarnaast acteerde hij in You Will Meet a Tall Dark Stranger, een film van Woody Allen met Antonio Banderas, Josh Brolin, Anna Friel, Freido Pinto en Naomi Watts. “Ik vind Brannagh een heel verstandige kerel”, zegt Hopkins. “Hij is een buitengewoon mens, een prachtacteur en een fantastische regisseur. Ook Woody Allen is heerlijk. Tall Dark Stranger was een van de beste ervaringen die ik gehad heb. Hij is een leuke mens om mee te werken.”“Je hoort dingen over de legende Woody Allen”, zegt Hopkins. “Grappig. (doet prompt Allenimitatie)‘Okay. Everything Okay? Okay, let’s shoot it.’ Hij weet wat hij wil. Hij gaat heel vrij met acteurs om, is heel beleefd, lief. Hij is een heel toffe kerel, heel eerlijk, heel rechtuit ook. Wil niet dat je voor de lach gaat, maar neutraal speelt.”Op het einde van het gesprek herhaalt Hopkins dat hij weliswaar graag acteert, maar niet per se hoeft. Maar deze keer voegt hij er wel aan toe dat hij maar al te graag de telefoon opneemt. “Ik ben in bloedvorm”, zegt hij. “Ik train elke dag. Ik moet in vorm zijn voor het Odinpersonage dat ik speel. Toen ik met Woody Allen samenwerkte, verbaasde hij zich erover hoe fit ik was voor mijn leeftijd. Ik was 71. Hij zei: ‘Je ziet er fantastisch uit.’ Ik ben in jaren niet zo fit geweest, en heb meer energie dan ooit tevoren.”“Ik verbruik niet nodeloos energie door me zorgen te maken”, zegt Hopkins. “Ik hou van werken en hoop dat te blijven doen. Maar ik verbruik geen energie met angst en dat soort dingen. Ik heb alles gedaan wat ik maar wilde. Alles wat daar nog bij komt, is meegenomen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234