Woensdag 28/10/2020

ACOD en CCOD staken als steunbetuiging aan beschuldigde collega's

CCOD: 'Er worden constant maatregelen aangekondigd, maar minister Vervotte talmt te lang'

Jeugdbijstand komt vandaag op straat

De jeugdconsulenten en de maatschappelijke werkers uit de bijzondere jeugdbijstand staken en betogen vandaag tegen 'de voortdurende crisissituatie' in hun sector. De rechtstreekse aanleiding is een rechtszaak waarin drie consulenten gedagvaard zijn voor schuldig verzuim. Maar de malaise is er al veel langer en zit veel dieper. 'Het is schrijnend en belastend dat wij door een gebrek aan middelen en mensen onze job niet naar behoren kunnen uitvoeren', zegt Christoph Vandenbulcke van de christelijke overheidsvakbond CCOD.

Brussel

Eigen berichtgeving

Tine Peeters

De jeugdconsulenten en maatschappelijke werkers trekken vandaag naar het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Inge Vervotte (CD&V). De vakbonden ACOD en CCOD verwachten zo'n vierhonderd betogers. De directe aanleiding voor de staking en de manifestatie is de dagvaarding voor de Brugse rechtbank van eerste aanleg van drie consulenten, die beschuldigd worden van schuldig verzuim. "Het gaat om een familiaal drama met een peuter, waarbij sprake was van verregaande verwaarlozing. De ouders werd vrijwillige begeleiding aangeraden", zegt Vandenbulcke. "Diezelfde ouders wijzen de consulenten nu echter als schuldigen aan." De bonden willen in deze zaak niet rechter spelen, maar ze wijzen erop dat zij hun werk niet naar behoren kunnen uitvoeren door een gebrek aan mensen en middelen. "Er zijn te veel dossiers voor te weinig mensen."

De laatste twee jaar gingen de vragen voor hulp met 25 procent omhoog. "De werkdruk is enorm gestegen, waardoor het onmogelijk is om adequate hulp te verlenen. Er worden constant maatregelen aangekondigd, maar minister Vervotte talmt te lang", aldus Vandenbulcke.

De bonden voeren ondertussen volop besprekingen met het kabinet-Vervotte voor de zogenaamde normbelasting voor consulenten. Die bepaalt hoeveel dossiers een consulent kan behandelen. "Krijgt hij meer dossiers, dan kan hij de normale kwaliteit niet meer leveren. Als je zo'n normbelasting vastlegt, hebben de consulenten ook een verweer voor de rechter."

Vandenbulcke wijst er ook op dat er onzekerheid bestaat over de 2 miljoen euro die Vervotte heeft uitgetrokken voor de bijzondere jeugdbijstand. Die moet voor 100 extra opvangplaatsen voor jongeren zorgen. "Het is niet geweten waarin dat geld geïnvesteerd zal worden. Er zijn bovendien 300 extra plaatsen nodig om te voldoen aan de huidige aanvragen."

Ook de plannen over de integrale jeugdzorg maken de consulenten onrustig. "De consulenten weten niet welke plaats ze krijgen in die nieuwe structuur. Ze horen wel dat ze ingepast zullen worden, maar meer niet. De politiek heeft weinig geduld, ze komen nu met iets totaal nieuws, maar waarom moet de oude structuur volledig verdwijnen? Die is moeilijk, maar het is wel de enige die werkt."

Het globale plan jeugdzorg, dat Vervotte in de loop van deze maand zou presenteren, stemt de CCOD evenmin bijster enthousiast. "Dat plan is al verschillende keren gepresenteerd, maar de concrete inhoud is nog niet bekend. De politici staan te ver van de werkelijkheid", zegt Vandenbulcke.

De opvangtehuizen voor jongeren staken vandaag niet mee. "Het is niet duidelijk wat er zal gebeuren met de 2 miljoen euro die in 2006 worden vrijgemaakt. Daarom vinden wij een grootscheepse actie te voorbarig", zegt Mark Selleslach van de christelijke bediendebond LBC. Morgen volgt er op initiatief van de bonden wel een platform van de verschillende organisaties die actief zijn in de bijzondere jeugdbijstand. Naast de werkgeversorganisaties zijn ook de Gezinsbond en de Unie van de Jeugdmagistraten uitgenodigd. Selleslach rekent op een krachtenbundeling: "Wij hopen een gemeenschappelijke tekst te kunnen ondertekenen waarin we het gebrek aan opvangplaatsen en de enorme werkdruk aanklagen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234