Achttien procent politiecellen onbruikbaar
Achttien procent van de bestaande politiecellen worden niet gebruikt omdat ze nog steeds niet beantwoorden aan de wettelijke normen. In 2007 werd een koninklijk besluit uitgevaardigd dat minimumnormen vastlegt voor politiecellen. De belangrijkste voorwaarden zijn een hoogte van 2,5 meter, een minimale oppervlakte van 4,5 vierkante meter, een verankerde rustbank en een deken, een matras en een drinkbeker. Nu blijkt dat 276 van de 1.542 politiecellen niet voldoen aan de norm. Een deel van de cellen blijft ongebruikt omdat ze niet de vereiste oppervlakte hebben, maar vreemd genoeg staan sommige leeg omdat er een matras, deken of beker ontbreekt.
Cannabisplantage ontdekt na garagebrand in Ename
OUDENAARDE
Bij een brand in een garage in het Oost-Vlaamse Ename is gisterenmorgen een cannabisplantage ontdekt. De brand ontstond rond 7 uur ‘s ochtends in een garage in de Abdijstraat. Tijdens het blussen ontdekte de brandweer een cannabisplantage op de zolder boven de garage. Volgens het parket van Oudenaarde gaat het om een semi-professionele plantage met ruim 200 planten. Het eigenaarskoppel van de garage is gisteren verhoord maar opnieuw vrijgelaten. Het labo van de federale gerechtelijke politie voert ter plaatse een onderzoek uit. Het parket benadrukt dat het momenteel onduidelijk is wie de plantage precies beheerde.
Ronde van Vlaanderen: 91 snelheidsduivels geflitst op laatste stuk parcours
OUDENAARDE
Het parket van Oudenaarde heeft zondag, naar aanleiding van de Ronde van Vlaanderen, snelheidscontroles gehouden in de buurt van het parcours van de wielerwedstrijd. Zo'n tien procent van de gecontroleerde voertuigen reed te snel. Die cijfers liggen een stuk lager dan de voorbije jaren. "Van de 957 gecontroleerde bestuurders, reden er 91 te snel. Zo'n 77 bestuurders krijgen binnenkort een boete in de bus, 14 buitenlandse bestuurders moesten een onmiddellijke inning betalen. Alles samen werden voor 2.260 euro onmiddellijke inningen uitgeschreven," verduidelijkt Luc Van Geersdaele van het Oudenaardse parket.
België bij Europese top op vlak van bodemsanering
BRUSSEL
Vlaanderen zit goed op schema om tegen 2036 de historische bodemverontreiniging weg te werken. Dat blijkt uit cijfers van OVAM.
Van de 85.000 potentieel vervuilde bodems zijn er tot nu toe 29.503 onderzocht. Voor 4.417 daarvan was een sanering vereist. “Vandaag de dag hebben we 1.407 saneringen afgerond en 2.838 saneringen opgestart”, verklaart woordvoerder Jan Verheyen. “Hiermee behoren we tot de top van Europa. In de meeste lidstaten staat het bodembeleid nog in de kinderschoenen en dat is jammer. Wij pleiten dan ook voor een Europese richtlijn en we zien het als een uitdaging om onze kennis internationaal te valoriseren.”