Dinsdag 28/01/2020

Achttien jaar voor dodelijke schoppartij in Oostende

Het hof van assisen heeft Victor Deveycx (27) tot achttien jaar opsluiting veroordeeld voor de doodslag op Maxence Thooris (19). Beeld BELGA

Het hof van assisen heeft Victor Deveycx (27) tot achttien jaar opsluiting veroordeeld voor de doodslag op Maxence Thooris (19). De Duinkerkenaar bracht zijn jonge streekgenoot op 6 september 2014 in Oostende met zware schoppen om het leven.

In de nacht van 5 op 6 september 2014 trok Victor Deveycx met drie vrienden naar Oostende. In de prostitutiebuurt in de wijk 't Hazegras liepen ze een ander groepje Noord-Franse jongeren tegen het lijf. Zonder duidelijke reden begon Deveycx een jongeman lastig te vallen die in een auto lag te slapen. Marvin Valcke stapte uit en duwde de beschuldigde. Daarop gaf Deveycx hem een kopstoot.

Maxence Thooris had de feiten gezien en ging verhaal halen bij de beschuldigde. Deveycx reageerde door Thooris op de grond te werken. Daarna schopte hij hard tegen het hoofd van het weerloze slachtoffer. Maxence Thooris werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis, maar bleek op dat moment eigenlijk al hersendood. Op 9 september 2014 stierf hij in het ziekenhuis aan de gevolgen van een hersenbloeding.

In het arrest merkten het hof en de jury op dat Victor Deveycx op gewelddadige wijze de dood van Maxence Thooris veroorzaakte en opzettelijke slagen en verwondingen toebracht aan Marvin Valcke. "Er is rekening gehouden met de vaststelling dat het door Victor Deveycx gebruikte geweld in beide gevallen volledig nodeloos en niet uitgelokt was." Daarnaast is er ook nog het feit dat zijn impulsieve en explosieve karakter de beschuldigde sociaal gevaarlijk maakt.

Het Openbaar Ministerie had 27 jaar gevorderd. De verdediging vroeg om een fors mildere straf en ook het hof en de jury zagen verzachtende omstandigheden. Zo drukte de beschuldigde op de zitting zijn spijt uit. "We hopen dat dat begin van spijt gevolgd zal worden door een dieper inzicht in zijn daden en in het leed dat hij heeft berokkend." Het hof en de jury merkten ook op dat Deveycx altijd goed en constructief meegewerkt heeft aan het onderzoek.

Tenslotte sprak voorzitter Willem De Pauw de beschuldigde nog toe. "Achttien jaar opsluiting is een straf die u nog een hele poos in de gevangenis zal houden. Maar het is ook een straf die u nog een tweede kans biedt. U moet heel goed beseffen welke boodschap we met die straf willen geven. Die dramatische feiten met Maxence waren geen accident en ook geen toeval. Het vloeit eigenlijk voort uit een aantal verkeerde keuzes die u gemaakt heeft. Die straf is een signaal dat u uw leven drastisch moet omgooien. Dat gaat niet alleen over uw impulsiviteit en uw explosiviteit, maar zeker ook over uw algemene houding in de samenleving. Aan die aspecten gaat u zeker moeten werken."

Familie Maxence teleurgesteld
De familie van Maxence Thooris reageerde teleurgesteld op de milde straf. "Voor ons was het belangrijkste dat hij voor doodslag is veroordeeld. Uiteraard is het voor die mensen moeilijk dat de straf veel lager uitvalt dan wat het openbaar ministerie gevorderd had", aldus meester Nadia Lorenzetti, advocate van de moeder van het slachtoffer.

Meester Kris Vincke en meester Mélanie Sevenant konden zich vinden in de bestraffing voor hun cliënt. "We zijn tevreden over de straf, omdat er toch verzachtende omstandigheden zijn aanvaard. Dat was in deze zaak niet zo evident door de vorige veroordelingen van onze cliënt", aldus meester Vincke.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234