Woensdag 20/11/2019

Aanslagen Brussel

Achtste verdachte opgepakt in onderzoek naar aanslagen 22 maart

Vandaag vond in Etterbeek een reconstructie van de voorbereiding van de aanslag in Maalbeek plaats. Beeld BELGA

In het onderzoek naar de aanslagen in Brussel en Zaventem is een 8ste verdachte aangehouden. Dat meldt het federaal parket. Het gaat om Youssef E.H.A., geboren op 4 augustus 1985 en van Belgische nationaliteit. De man is door de onderzoeksrechter in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, terroristische moorden en poging tot terroristische moorden, als dader, mededader of medeplichtige. Dat meldt het federaal parket.

Voorlopig wil het parket geen verdere details kwijt over de man. In het belang van het onderzoek kunnen op dit ogenblik geen verdere inlichtingen of details gegeven worden.

Eerder waren al zeven andere verdachten opgepakt, Mohamed Abrini, Osama Krayem, de broers Smail en Ibrahim Farisi, Bilal El Makhoukhi, Hervé B.M en Ali E.H.A.

Reconstructie afgelopen

Vandaag vond ook een reconstructie van de voorbereiding van de aanslag in Maalbeek plaats. De reconstructie is rond 20.45 uur afgelopen. Dat heeft Belga ter plaatse vastgesteld. Vijf verdachten waren bij de reconstructie aanwezig en moesten één voor één uitleggen wat ze in het appartement hadden gedaan. Het ging om Osama Krayem, Bilal El Makhoukhi, de broers Smaïl en Ibrahim Farisi en Ali El Haddad Asufi.Volgens het federaal parket verliep de reconstructie zonder bijzondere incidenten. Meer commentaar wenst het parket voorlopig niet te geven.

Het was in een appartement in de Kazernenlaan dat Khalid El Bakraoui en Osama Krayem zich schuilhielden en de rugzakken met explosieven voorbereidden die ze op 22 maart meenamen om de aanslag te plegen. El Bakraoui blies zichzelf op in het metrostation Maalbeek terwijl Osama Krayem terugkrabbelde en terugkeerde naar het appartement. Daar zou hij de explosieven, TATP, verdund hebben met water en vervolgens doorgespoeld hebben in het toilet.

Het appartement in de Kazernenlaan werd gehuurd door Smaïl Farisi en door hem en zijn broer Ibrahim grondig schoongemaakt in de dagen na de aanslag. Ook de man die vorige week donderdag onder aanhoudingsbevel werd geplaatst, Ali El Haddad Asufi, zou een link hebben met de flat. Hij zou geregeld gezien zijn op bewakingscamera's aan de Kazernenlaan.

Wat Bilal El Makhoukhi aan het appartement linkt, is niet duidelijk maar zijn aanwezigheid bij de reconstructie wijst er wel op dat de man ook betrokken zou geweest zijn bij de voorbereiding van de aanslagen. El Makhoukhi werd in 2015 nog veroordeeld tijdens het Sharia4Belgium-proces, omdat hij hand-en-spandiensten aan terroristische organisaties zou verleend hebben

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234