Vrijdag 25/06/2021

Update

Achterstand cipiers geraakt stilaan weggewerkt

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

In september zijn de eerste cipiers aan de slag gegaan sinds de federale overheidsdienst Justitie een nieuwe aanwervingsronde opstartte in juni. Die aanwervingsronde kwam er nadat de overheidsvakbonden en de minister van Justitie Koen Geens (CD&V) eind mei een protocolakkoord ondertekenden om een einde te maken aan de wekenlange gevangenisstaking in Franstalig België. Dat blijkt uit een tussentijdse balans van de FOD Justitie.

Even recapituleren: eind april organiseerde de socialistische overheidsvakbond ACOD een ambtenarenstaking tegen de federale besparingsmaatregelen. ACV Openbare Diensten Gevangenissen hing als een van de weinige christelijke takken zijn karretje aan de socialistische trein. Maar in tegenstelling tot het personeel in de Vlaamse gevangenissen nam het Franstalige personeel geen genoegen met een stakingsdag. Uiteindelijk breiden ze nog meer dan een maand aan de actie.

Een wekenlange staking en tiental onderhandelingen later bereikten vakbonden en overheid alsnog een akkoord. De regering beloofde in dat akkoord om het gevangenispersoneel tegen juni 2017 op te trekken tot 7.075, wat neerkwam op de aanwerving van 480 voltijdse equivalenten, onder wie 386 cipiers. Maar ook de uitstroom van het personeel zou opgevangen worden met een een-op-een-vervanging. Uit de penitentiaire statistieken blijkt dat er in september 6.679,60 voltijdse equivalenten werkzaam waren binnen het gevangeniswezen.

Selor, het selectiebureau van de federale overheid, heeft sinds de ondertekening van het protocolakkoord 10.544 mensen uitgenodigd voor de selectietesten. Daar kwamen 1.346 kandidaten op af, van wie er uiteindelijk 646 voor de toelatingsproeven zijn geslaagd.

Op dit moment zijn er van al die kandidaten 235 cipiers aangeworven. De eerste lichting van 69 penitentiaire beambten ging in september aan de slag. Deze maand zijn er 92 gestart. In november komen er 55 cipiers bij. En in december en januari respectievelijk zeventien en twee.

Omdat deze aanwervingen ook de uitstroom - door ontslag of pensioen - moeten opvangen, en de nieuwe cipiers in het begin hun eerste twee van tien opleidingsweken moeten volgen, zijn de nieuwe krachten niet meteen merkbaar op de vloer. "Het gaat traag", zegt Filip Dudal van ACV Openbare Diensten. "Eigenlijk heeft de staking een maand te lang geduurd. Er gebeuren nu wel inspanningen maar te laat en te weinig. Ondertussen neemt de druk op het gevangenispersoneel toe."

ACOD'er Gino Hoppe beaamt dat het aanwervingsproces traag gaat, "maar dat is zeker niet de schuld van Geens, wel van de procedures bij Selor". De socialistische syndicalist verwacht dat de instroom "een positief effect zal hebben tegen het einde van het jaar".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234