Vrijdag 18/06/2021

Financiën

Achterhaalde gegevens van kadaster ‘dwingen’ Niel tot allerhoogste opcentiemen in Vlaanderen

Burgemeester van Niel Tom De Vries (Open Vld). Beeld Ben Conaerts
Burgemeester van Niel Tom De Vries (Open Vld).Beeld Ben Conaerts

1.550 gemeentelijke opcentiemen heft Niel sinds begin dit jaar en dat is meer dan elke andere gemeente in Vlaanderen. ‘We moesten wel’, zegt burgemeester Tom De Vries (Open Vld). ‘Volgens het kadaster heeft een op de drie woningen in onze gemeente geen sanitaire voorzieningen. Dat kan onmogelijk kloppen, maar we missen daardoor wel inkomsten. Door de opcentiemen met 60 procent te verhogen, ontvangen we voortaan evenveel als een gemiddelde gemeente in Vlaanderen.’

Ongeveer vier vijfden van de geïnde gemeentebelastingen zijn afkomstig van de aanvullende personenbelasting (APB) en de opcentiemen op de onroerende voorheffing (OOV). De APB is een percentage van de inkomstenbelasting die u elk jaar aan de federale overheid betaalt. De OOV wordt berekend op basis van de onroerende voorheffing die u aan de Vlaamse overheid betaalt voor uw eigendom. Het kadastraal inkomen (KI) vormt de basis voor de berekening van de onroerende voorheffing en dus voor de gemeentelijke opcentiemen op die OVV. Probleem is dat die KI’s al sinds 1976 niet meer worden geactualiseerd, alleen geïndexeerd. De belangrijkste gemeentelijke belasting (jaarlijks goed voor 2,2 miljard aan ontvangsten) is dus gebaseerd op verouderde gegevens.

In Niel, een kleine gemeente aan de Rupel tussen Boom en Antwerpen, wordt sinds begin dit jaar bijna 60 procent meer OOV geheven tot 1.550, wat het meeste is van alle 300 Vlaamse gemeenten en steden. Het Vlaamse gemiddelde is 897. “De waarde van 100 opcentiemen is amper 23 euro in Niel, bij de allerlaagste in Vlaanderen en veel minder dan het provinciale gemiddelde van 41 euro”, zegt burgemeester Tom De Vries. “Volgens het kadaster heeft 35 procent van de woningen in Niel geen badkamer of toilet. Wij zijn Schilde niet, maar als ik in de gemeente rondloop, kan ik me voorstellen dat dat hier voor sommige woningen het geval is, maar nooit voor zoveel. De cijfers kloppen gewoon niet. We worden in dezelfde cluster ingedeeld als Ninove, Zelzate en Denderleeuw, maar met een gemiddelde van 29 euro doen ook zij veel beter dan wij.”

‘Verouderde waardering’

De Vries zegt dat de spectaculaire verhoging van de opcentiemen nodig is om de uitdagingen van de toekomst te kunnen aangaan. “We toppen het lijstje, maar dat betekent niet dat we plots ook het meeste geld binnenhalen: in werkelijkheid gaan we nu de inkomsten van een gemiddelde Vlaamse gemeente ontvangen”, zegt hij.

“De waardering van onroerende goederen in Vlaanderen is verouderd”, erkent Nathalie Debast, woordvoerster van de Vereniging van Vlaamse Gemeenten en Steden (VVSG). “We onderzoeken met de Vlaamse overheid hoe we een systeem kunnen opzetten van jaarlijkse waardering van onroerende goederen aan de hand van beschikbare gegevens zoals bebouwde oppervlakte, volume van het gebouw, verkoopprijzen van gelijkaardige onroerende goederen in de buurt, energieprestatie enzovoort. Naar Nederlands voorbeeld willen we de waardering van onroerende goederen ook publiek maken.”

Overigens: in 84 procent van de Vlaamse gemeenten blijven de belastingen onveranderd. In zestien gemeenten verschuiven de belastingen en vindt er een lokale taxshift plaats: de APB gaat omlaag, maar de OOV omhoog. “Het is duidelijk dat gemeenten meegaan in de federale taxshift en arbeid minder belasten. Ondanks de negatieve gevolgen van de federale taxshift op de gemeentebudgetten laten slechts negen gemeenten het APB-tarief stijgen”, zegt Debast. “Achttien gemeenten laten het APB-tarief zelfs dalen. Als een gemeente de belastingen optrekt, is het in de meeste gevallen de OOV. Eerder bleek al dat de lokale besturen in deze legislatuur voor 13 miljard euro aan investeringen plannen, dat is 2,5 miljard meer dan in de voorbije legislatuur. Toch hebben die plannen in de meeste gemeenten niet geleid tot hogere belastingen. De resultaten bevestigen de intentie van de burgemeesters bij het begin van de legislatuur.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234