Maandag 23/11/2020

Achtergrond n moslims halen banden aan met internationale terreurnetwerken

Premier Thaksin drukt streven naar onafhankelijkheid hardhandig de kop in

Geweld in Zuid-Thailand neemt hand over hand toe

Het islamitische zuiden van Thailand zit gevangen in een steeds bloediger spiraal van geweld. De voorbije dagen kwamen minstens tien mensen om het leven bij blinde vergeldingsacties voor het bloedbad dat de Thaise autoriteiten vorige week maandag aanrichtten, waarbij 85 doden vielen. Sinds begin dit jaar stierven al 450 mensen in de regio.

Brussel

Eigen berichtgeving

Catherine Vuylsteke

De relaties tussen de zuidelijke, Maleissprekende, islamitische provincies van Thailand en Bangkok zijn nooit erg hartelijk geweest. Tot in 1902 behoorde dit gebied niet eens tot Siam, zoals Thailand toen heette, maar vormde het het koninkrijk Pattani. Die onafhankelijkheidsdroom bleef in de regio voortleven en kende in de jaren zeventig een gewelddadige opleving, maar doofde toen uit. De voorbije maanden is de situatie evenwel gigantisch uit de hand gelopen. Niet alleen vallen er sinds januari meer dan 450 doden te betreuren en kunnen de banden met internationale islamistisch-terroristische netwerken niet worden ontkend, bovendien helpt de manier waarop premier Thaksin de zaken aanpakt ook niet echt.

Traditioneel zijn de 2,3 miljoen moslims van Zuid-Thailand soefi-aanhangers, maar de jongste jaren neemt het reactionaire wahabisme er duidelijk toe. Dat bleek onder meer uit de arrestatie van de islamistische terrorisme-verdachte Hambali in Thailand twee jaar geleden. Bovendien geven experts aan dat er duidelijke links zijn tussen de extremistische madrassa's in Pakistan en Bangladesh en Zuid-Thailand. En: dat enige tientallen mensen daar jihadi-opleidingen kregen.

De huidige malaise gaat terug tot januari, toen wapens werden gestolen uit een legerkazerne, een actie waarbij vier militairen om het leven kwamen. Het incident raakte nooit opgehelderd. Hoe konden de dieven zo makkelijk bij de wapens, was er medeplichtigheid van de geüniformeerden? De advocaat van vijf beklaagden in de zaak, mensenrechtenactivist Somchai, werd in maart uit zijn auto gesleurd en meegenomen door de politie in Bangkok, luttele uren vooraleer hij de mensenrechtensituatie in het zuiden wou gaan onderzoeken. De man is nog steeds vermist.

In april werden meer dan honderd mensen gedood bij een bestorming van een moskee door politie en leger. In de moskee zouden zich extremisten hebben opgehouden. Die waren gewapend met machetes en het rapport van de onderzoekscommissie terzake zou enige maanden later aangeven dat er overdreven geweld werd gebruikt door de politie. Die kritiek werd vooral in het zuiden aanvankelijk gunstig onthaald, maar het optimisme veranderde in verbittering toen bleek dat het brutale politie- en legeroptreden niet veranderde.

Maandag kwam het geweld tot een nieuw hoogtepunt. Het begon zo: in de voorbije maanden deelde de politie in het zuiden wapens uit aan burgers voor zogenoemde zelfverdedigingseenheden - een elders uitvoerig beproefd maar wegens erg gevaarlijk en destabiliserend afgekeurd recept. Zes nieuwe wapeneigenaren deden bij de politie aangifte van de diefstal van hun geweer, een verhaal dat de ordediensten niet geloofden. De zes boeren werden op het kantoor onder druk gezet zodat ze zouden bekennen dat ze de schiettuigen aan islamisten hadden gegeven. De mishandeling van deze burgers kwam hun stadsgenoten ter ore en op 25 oktober verzamelden er zich zo'n drieduizend mensen die de vrijlating van de zes eisten.

De centrale overheid stuurde duizend extra agenten, die prompt niet minder dan 1.200 mensen oppakten. Het gros van hen, zo zou later blijken, waren toevallige voorbijgangers. De arrestanten werden vervolgens in vrachtwagens gestopt, maar aangezien er te weinig voertuigen waren, werd een erg onorthodoxe transportmethode gehanteerd. De mannen werden, met de handen op de rug gebonden en in de meeste gevallen ook gewond, horizontaal op elkaar gestapeld en zes uur in de vrachtwagens gehouden. Toen de deuren van de trucks weer opengingen, bleken 78 mensen te zijn overleden aan verstikking en stuipen.

Tot overmaat van ramp zei premier Thaksin, die in februari verkiezingen moet uitschrijven en graag wil gezien worden als een man die van wanten weet, diezelfde avond nog dat zijn mannen goed hadden gewerkt en dat hij trots op ze was. "We kunnen ons niet van de indruk ontdoen", aldus een mensenrechtenactivist in Asia Times, "dat er totale straffeloosheid heerst onder de politie nu een gewezen agent eerste minister is."

Sinds de dood van de 78 arrestanten zijn dagelijks mensen vermoord, meestal doodgeschoten vanaf een rijdende bromfiets. Een moeder met haar kind, een vader en zoon, een politieman. En dinsdag werd ook nog een boeddhistische dorpsoudste de keel doorgesneden nadat hij een ritueel voor vrede had uitgevoerd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234