Woensdag 26/01/2022

Achtergrond De perfecte belichaming van de christendemocratie

Marc Justaert (voorzitter CM):

Van N-VA tot ACW: niemand waagt zich aan een woord van kritiek op de (voorlopig) enige kandidaat voor het CD&V-voorzitterschap. Als ultieme centrumfiguur is Marianne Thyssen dan ook de perfecte belichaming van de christendemocratie.

Door Fabian Lefevere

Thyssen heeft er een stevige Europese carrière op zitten. Ze werkte samen met zowat ieder boegbeeld van de voorbije decennia: van Leo Tindemans over Wilfried Martens tot Jean-Luc Dehaene. Behalve de vaststelling dat daar veel respect voor is, wil dat ook zeggen dat ze het tot nu toe relatief makkelijk had. Thyssen stond nooit volop in de wind als lijsttrekker, diende nooit het vuile werk van een fractieleider op te knappen en schoffeerde vanuit de Europese luwte nooit iemand in de Wetstraat. Met als resultaat dat ze bitter weinig vijanden heeft.

Neem nu het ACW. Van de Koepel van de Christelijke Werknemersorganisaties zou je kunnen verwachten dat die op zijn minst enkele kanttekeningen plaatst bij Thyssens Unizoverleden. Het tegendeel is waar. "Binnen het ACW zien we haar als een open en bekwaam iemand", zegt Marc Justaert, voorzitter van de Christelijke Mutualiteiten. "Ze is erg onderlegd in haar materies en ze is sociaal bewogen. Ondanks haar Unizoverleden is ze zeker niet rechts. Ik heb niets negatiefs over haar te vertellen, het spijt me."

Ook de N-VA mort niet, zelfs niet over het gebrek aan communautair profiel van Thyssen. "Vanuit haar Europese ervaring weet ze dat een staatshervorming belangrijk is voor Vlaanderen: anders halen we de Lissabondoelstellingen nooit", zegt Frieda Brepoels, N-VA-Europarlementslid. "Het is overigens niet omdat ze geen forse uitspraken doet dat ze geen Vlaamse overtuiging zou hebben. Ik ga ervan uit dat ze de afspraken binnen het kartel in de praktijk omzet."

Eenzelfde geluid bij haar partijgenoot Jan Jambon: "Jo Vandeurzen had ook geen communautair profiel." Toch lijkt Thyssen ook interessant voor de CD&V-top, omdat ze iemand is die allicht niet zal gaan morren, als Leterme half juli zou beslissen om een communautaire bocht in te zetten. Jambon zegt er niet bang voor te zijn. "Zulke beslissingen zal zij niet alleen nemen."

De reacties van N-VA en ACW vatten meteen ook de essentie van het waarom van Thyssens kandidatuur en (wellicht) haar uiteindelijke verkiezing. Ze werd gekozen omdat ze een vrouw is, zeer zeker. Bovendien staat ze ook bekend voor haar dossierkennis, zeker op sociaaleconomisch gebied. Maar haar grootste kwaliteit is haar centrumpositie. Voor een voorzitter die vooral bruggen zal moeten slaan tussen partij en regering, is dat een onmiskenbare troef.

"Leterme is beter af met iemand als Thyssen dan met een mogelijke stoorzender als Hendrik Bogaert", zegt Eric Van Rompuy. "Na acht jaar oppositie is het niet de tijd voor een grote ideologische verdieping. Thyssen is er voor de ondersteuning. Nu moeten we in de verschillende regeringen waarmaken wat we acht jaar lang in de oppositie geroepen hebben. Je zou Thyssens rol kunnen omschrijven met die van Frank Swaelen of mijn broer in de eerste jaren van zijn voorzitterschap: intellectueel sterk, maar altijd op zoek naar het evenwicht."

En tot slot, het helpt natuurlijk ook dat Thyssen geen echte ambities heeft om het van partijvoorzitter tot partijleider te schoppen.

Ik heb niets negatiefs over haar te vertellen, het spijt me

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234