Donderdag 12/12/2019

Achterban ontevreden over ACV-top

Zowel de regering als de sociale partners maken zich op om te landen in het brugpensioendossier. Toch zal het debat blijvende sporen nalaten. Binnen het ACV manifesteert zich steeds meer verdeeldheid.

"U moet zich veel harder opstellen. In de media horen we alleen Marc Goblet van FGTB. Die spreekt tenminste klare taal." Marie-Hélène Ska, de Franstalige topvrouw van het ACV, is nog maar net het podium afgestapt, of ze wordt de les gespeld door een vijftal militanten.

Ze zijn kwaad om de koers die hun vakbond volgt. Verder praten is geen optie, de regeringsbemoeienis in het sociaal akkoord moet duidelijker afgewezen worden. ACV-voorzitter Marc Leemans liet dinsdag de deur op een kier, door de regering om 'verduidelijkingen' te vragen.

Zo'n 8.000 à 9.000 vakbondsmilitanten zijn afgekomen op de manifestatie op het Muntplein. Ze protesteren tegen de indexsprong, de pensioenhervorming en eisen een rechtvaardige belastinghervorming. Maar het gespreksonderwerp nummer één is de politieke actualiteit: het dossier van de beschikbaarheid bij bruggepensioneerden.

Boegeroep en gefluit

De verdeeldheid binnen het ACV wordt pijnlijk blootgelegd. Als Ska het woord neemt om de massa toe te spreken weerklinkt hier en daar boegeroep en gefluit. Bij afwezigheid van Marc Leemans (wegens familiale redenen) is zij de eerste in rang van de christelijke vakbond.

"Onze vakbondstop is veel te voorzichtig", zegt Peter Devroe, LBC-militant uit Antwerpen. "Waar leidt die diplomatieke aanpak naartoe? De meeste militanten zijn erg kwaad. Je moet hen ook echt verdedigen." Toch zijn er evenveel délégués te vinden die de weg van het overleg verdedigen. "Alleen door rond de tafel te zitten, kunnen we iets bereiken", zegt Lieve Cox van ACV-Kempen.

De verdeeldheid binnen het ACV wordt zo verder uitgediept. Ook bij de goedkeuring van het vorige akkoord schaarde slechts 52 procent zich achter de onderhandelde oplossing. "Ik heb begrip voor het ongenoegen, maar die verdeeldheid is er altijd geweest", relativeert Ska. "Het is altijd zaak een evenwicht te vinden tussen actie en overleg."

Toch lijkt de weg die ACV kiest te lonen. De Groep van Tien, waar de toplui van werkgevers en werknemers in zetelen, namen gisterochtend de strategie over, mét de steun van ABVV. Ze vragen dat de regering uitwerkt wat die 'passende beschikbaarheid' voor bruggepensioneerden nu juist betekent. Ook vragen ze meer uitleg bij het evaluatiemoment. Waaorm kan dat niet vervroegd worden naar 2016? Dan zitten de sociale partners toch opnieuw samen om te onderhandelen over de brugpensioenen bij zware beroepen.

De politiek lijkt mee te stappen in het verhaal. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) pleegt nu zo snel mogelijk overleg met zijn regionale collega's om de kwestie uit te klaren. De uitnodigingen zijn al verstuurd. Sociale partners zullen daarna geconsulteerd worden. Dan moet er ook duidelijkheid zijn over het evaluatiemoment. "Misschien komt de regering - of wij - tot een voortschrijdend inzicht", klinkt het bij de ACV-top.

Voorlopig weet geen kat wat die 'passende beschikbaarheid' nu juist zal inhouden. Het nieuwe systeem dat bruggepensioneerden meer op maat naar een job moet leiden, moet nog volledig op poten gezet worden. Pas tegen 2016 zal het ten vroegste operationeel zijn. Allicht biedt de vaagheid net ruimte voor consensus.

Dit dossier zal dan uiteindelijk van de baan geraken, het heeft zijn sporen nagelaten. Niet alleen bij het ACV. Het vertrouwen tussen de sociale partners en de regering is definitief geschaad. Bonden, maar ook werkgevers, nemen het niet dat de regering de akkoorden die ze sluiten telkens bijstuurt. Waarom zouden ze nog moeite en energie steken in andere moeilijke dossiers zoals de pensioenhervorming? Omgekeerd is de regering het grondig beu dat de sociale partners het regeerakkoord iedere keer doorkruisen. Bij het volgende sociale dossier staat een nieuwe clash in de sterren (zie inzet) geschreven.

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234