Vrijdag 03/04/2020

Achter Milingo-saga gaat zieltjesoorlog schuil

Heilige Stoel 1, Moonies 0. God heeft nagelaten de Unification Church of Moon-sekte van multimiljardair en dominee Sun Myung Moon een mirakel te gunnen. Gisteren kondigde Maria Sung, de 43-jarige Koreaanse vrouw van de onorthodoxe aartsbisschop Emmanuel Milingo, aan dat ze niet zwanger was van de 71-jarige Zambiaanse prelaat. Een week lang had ze de Italiaanse media in de ban gehouden.

Rome

Van onze correspondente

Hilary Clarke

Terwijl ze haar tranen bedwong, maakte Maria Sung zich sterk haar dinsdag begonnen hongerstaking voort te zetten - tot het Vaticaan haar toestemming verleent om haar echtgenoot face to face te ontmoeten. Milingo, die zowel in Afrika als in Italië talloze volgelingen heeft vanwege zijn 'miraculeuze' geneeskracht en zijn talent om duivels uit te drijven, verdween een week geleden, na een gesprek met paus Johannes Paulus, uit het openbare leven.

De Unification Church gewaagt van 'inquisitiepraktijken' en zegt dat Milingo tegen zijn wil in door het Vaticaan wordt vastgehouden. In een ogenschijnlijk authentieke brief die door het Vaticaan de wereld is ingestuurd, zegt Milingo dat hij naar het celibaat terugkeert en op dit moment op een geheime plaats boete doet en zich bezint. In elk geval hoeft hij zich sinds gisteren ook geen zorgen meer te maken over een baby die onderweg zou zijn.

"Ikzelf en Monseigneur Milingo hadden gehoopt dat God ons met een kind zou zegenen. Het stemt me droevig te moeten vaststellen dat de zegen nog niet gekomen is", zei Sung aan de internationale pers. Om weloverwogen reden droeg ze een zedige marinejurk, was haar make-up bescheiden en had ze nauwelijks een vleugje lipstick gebruikt. Toch lijkt de acupuncturiste, die vorig jaar op een massaviering in het New Yorkse Hilton-hotel met Milingo huwde, hoe langer hoe minder geloofwaardig als slachtoffer van een pauselijk complot. Zo weigerde ze te antwoorden op vragen van journalisten die verwezen naar haar eerdere huwelijk en de scheiding van haar echtgenoot die haar huwelijk met Milingo voorafging. De vragen waren in het Italiaans gesteld, en Sung begreep ze duidelijk zonder hulp van haar Iraanse vertaler.

De multiculturele soap, het heetste gespreksonderwerp op de Italiaanse stranden deze zomer, ziet er - ondanks de ontkenning van de betrokkenen - uit als een poging van de sekte om de katholieke kerk in een slecht daglicht te plaatsen, althans de gelofte tot celibaat die ze haar priesters oplegt. Het opzet gaat dan ook verder dan een vrouw die zegt bereid te zijn te sterven voor de liefde van een echtgenoot die oud genoeg is om haar vader te zijn, en die ze maar luttele dagen voor hun huwelijk leerde kennen. Deze zaak draait om een strijd tussen het Vaticaan en de Unification Church, die beide zwarte zielen hopen te winnen in Afrika en daarbuiten.

Volgens bepaalde bronnen, Romes belangrijkste duiveluitdrijver Gabriele Amorth inbegrepen, is het Vaticaan doodsbang dat Milingo, die katholicisme met zoeloegebruiken vermengt, in Afrika een concurrerende kerk in het leven roept, en daarbij behalve op zijn charisma ook een beroep doet op het geld van Reverend Moon.

"Milingo had dan ook een sterke troef in handen", zei Amorth in een interview eerder deze week. "Hij heeft de macht om een aparte Afrikaanse kerk op te richten. Het celibaat ligt moeilijk bij de Afrikanen. Veel priesters hebben er vrouwen en kinderen, zelfs als dit niet openbaar gemaakt wordt. Twintig jaar lang is Milingo erg slecht behandeld en is er met hem gesold. Het was heroïsch om zo lang weerstand te bieden. Nu accepteert hij niet langer dat hij wordt geboycot terwijl een meerderheid van de mensen achter hem staat."

Amorths theorie kreeg onrechtstreekse steun van Sung zelf. "Ik vraag alle openlijk of heimelijk met priesters getrouwde vrouwen me te helpen en te steunen."

De grote vraag luidt echter in hoeverre Milingo zelf verantwoordelijk is voor de heisa. Volgens het Vaticaan is hij door de Unification Church gedrogeerd zodat hij in het huwelijk stapte, een beschuldiging die de sekte van de hand wijst.

Als hij al iets gekregen heeft, dan is dat goedaardig geweest. Foto's van het gelukkige stel op hun huwelijk tonen een stralende Milingo. De bisschop heeft dan ook de voorbije drie jaar contact met de Moon-sekte gehad. In juni 1999 keerde hij uit ballingschap naar Rome terug, waar hij in het pauselijke bisdom kwam prediken. Daarna trok hij naar Korea, waar hij een massahuwelijk bijwoonde vóór hij naar Rome terugkeerde om daar geneeskrachtige diensten te houden compleet met Afrikaanse dans. Voor het Vaticaan, dat hem enige maanden later ontsloeg als bisschop, was de maat daarmee vol.

Op dit ogenblik is de enige aanwezigheid van de Unification Church in de Zambiaanse hoofdstad Lusaka een grote slagerij. Toch heeft de paus reden genoeg om te vrezen dat de sekte in Afrika hetzelfde zal doen wat ze eerder in Latijns-Amerika al deed: daar bezit ze grote stukken land en heeft ze honderdduizenden mensen overtuigd om de katholieke kerk te verlaten en zich bij hen aan te sluiten.

Milingo, een kleine dikkerd met een immense gouden ring en een naar verluidt wild temperament, is niet vies van enige controverse. Hij werd in 1983 uit Zambia verbannen, na protest van collega's-bisschoppen die zijn vermenging van katholieke met Afrikaanse elementen maar niets vonden. In een poging hem het zwijgen op te leggen riep de paus een bijzondere baan voor hem in het leven, als lid van de Pauselijke Raad voor Migratie.

Maar dat was een grove vergissing. Massa's mensen kwamen al snel op Milingo's kleurrijke uitdrijvings- en geneesceremonies af. Ook binnen de machtige Agnelli-dynastie verwierf hij veel vrienden. Zo was Milingo de enige man die toegelaten werd bij het sterfbed van Giovannino Agnelli, zoon van aartsvader Gianni, die vier jaar geleden in New York aan kanker overleed.

Behalve een talent inzake duiveluitdrijving en wonderbaarlijke genezing is Milingo ook een fantastisch danser en zanger. Hij bracht zelfs een cd uit met zoeloerap en trad op op een popconcert in San Remo.

In de VS werkt de Moon-sekte hard om bruggen te bouwen tussen zwarte Afrikanen en haar eigen kerk. Volgens de Romeinse krant Il Messagiero heeft Moon een gigantische ceremonie in de voorbereiding, met name om op 22 september in de New Yorkse Madison Garden een massale bidsessie te houden voor de terugkeer van Milingo. Zo'n twaalfduizend leiders van de Moon-gemeenschap zouden daarop zijn uitgenodigd. Moon werd onlangs ook door Reverend Al Sharpton verwelkomd in diens Canaan Baptist Church in Harlem.

Intussen gaat in Rome het gerucht dat het Vaticaan overweegt om Milingo zijn vrouw te laten ontmoeten, face to face zoals ze had gevraagd, en de hele zaak zo een halt toe te roepen. Als dat gebeurt en Sung stopt haar hongerstaking als gevolg daarvan, dan heeft de paus deze veldslag gewonnen. Maar de oorlog nog niet.

Een week lang wachtten de media in spanning af of Sung zwanger was van prelaat Milingo

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234