Woensdag 15/07/2020

'Achter de schermen werk ik aan een filmscript'

Heeft hij pech of geluk? Vrije tijd wordt bij Stijn Meuris vaak werk. 'In mijn vrije tijd hield ik me graag bezig met sterrenkunde, maar met Stijn & het heelal wordt dat nu ook een beetje werken.' Vanaf volgende dinsdag op Canvas.

Door Sofie Vanden Bossche

Hoe bent u in de media terechtgekomen?

"Toen mijn diensttijd bij het leger tegen zijn einde aanliep, vond ik dat ik maar eens werk moest zoeken. Ik zag in de krant een advertentie staan van Het Belang van Limburg: Ze zochten een freelance muziekjournalist. Ik dacht dat het gewoon een manier zou worden om af en toe gratis naar Vorst Nationaal te gaan, en dat ik verder zou zoeken naar een échte job, maar toen de hoofdredacteur dat hoorde, zei hij: 'Vergeet het, je komt hier fulltime werken, daar is je bureau'."

Welke kranten en tijdschriften werden er bij u thuis gelezen?

"Het Belang van Limburg was onze krant. In Limburg is het als het ware bij wet verplicht een connectie te hebben met die krant. Mijn wereldbeeld bestond uit Het Belang van Limburg. Verder was er TV-Express, en toen ik zestien was, bracht ik Humo binnen."

Welke kranten en tijdschriften leest u nu?

"Ik ben al heel lang geabonneerd op Het Belang van Limburg en De Morgen. Ook Humo en Knack lees ik elke week. Met uitzondering van Het Nieuwsblad lees ik alle andere kranten ook wel een paar keer per week. En daarnaast heb ik een lopende rekening bij de International Press Store. Ik koop er van alles. Zo ben ik bijvoorbeeld fan van gespecialiseerde vliegtuigtijdschriften."

Wat is uw mooiste herinnering in de media?

"Mijn eerste professionele telefoontje bij Het Belang van Limburg. Ik belde naar een professor in Gent die onderzoek had gedaan naar graffiti. Ik was een beetje bang, want eigenlijk was ik geen journalist. Ik kwam pas van school en uit het leger. Maar toen ik mezelf voorstelde als Stijn Meuris van Het Belang van Limburg, was dat als een soort code waardoor die man op mijn vragen antwoordde. Hij kende me niet, ik had geen autoriteit, maar dat was de toegangscode om mensen aan het praten te krijgen.

"Een ander mooi moment was acht jaar geleden, toen ik van schrijvend journalist regisseur werd. Het was compleet nieuw en het bevalt me geweldig."

Wat is uw slechtste herinnering in de media?

"Het niet van de grond komen van Bonanza. Ik ben weggegaan bij Het Belang om voor Bonanza te gaan werken. We moeten daar niet flauw over doen, er waren grote verwachtingen, en die hebben we met z'n allen niet ingelost. Straf en mooi, hoe het dan ook opeens kon stoppen. Af en toe moet je durven zeggen dat iets niet werkt. Maar op dat moment voelde het aan als een mislukking."

Hoe zou u uw job zelf omschrijven?

"Ik heb lang nagedacht over wat mijn job precies is. Ik maak muziek en er staan weer nieuwe dingen op til, ik schrijf een column voor Het Belang, ik geniet van het nieuwe werk van regisseren, nu maak ik met Stijn & het heelal een eigen programma. Ik wist niet goed wat de kern is, maar uiteindelijk komt het erop neer dat ik een waarnemer ben. Of dat nu van een landschap, de mens of een gebeurtenis is. En daar doe ik dan iets mee: een nummer maken, een reportage of een voorstelling. Ik doe mijn job zo graag dat ik er soms aan kapotga."

Wat is het eerste medium dat u 's ochtends raadpleegt?

"Twee kranten: De Morgen en Het Belang. Onmiddellijk daarna gaat de radio aan, later volgt het internet met heel veel nieuws. Tenslotte check ik mijn mails."

Zonder welk medium zou u absoluut niet kunnen?

"Kranten, al heb ik er wel een bedenking bij. Ik ben ze namelijk al een beetje kwijt. Een aantal kranten zijn hun grip zo verloren dat ze hun lezers als randdebielen beschouwen. De krant is een briljant medium, honderdduizenden mensen lezen elke dag dat stuk papier met inkt erop, er is veel betrokkenheid mee gemoeid. Maar sommigen helpen het naar de kloten terwijl ze er zelf op staan te kijken. Ik hoop dat ze zich herpakken."

Herinnert u zich nog de eerste keer op het internet?

"Nee, maar wel de eerste mail. Ik stuurde het woord 'test' naar een collega op de redactie van Het Belang. Ik was heel bezorgd dat hij niet zou aankomen. Ik typte een adres in, drukte op enter, en dan verdween de mail en zou hij ergens toekomen...? Ik vond het geweldig, maar wist niet dat het zó zou evolueren."

Wie bewondert u in de media?

"Koen Meulenaere van Knack en Rudy Vandendaele van Humo. Ze getuigen van een enorm raffinement en humor, en ze kennen hun klassiekers. Uit hun taalbeheersing blijkt dat ze Godfried Bomans goed kennen, en wie Bomans kent en waardeert, daar wil ik vrienden mee zijn. Het is geen toeval dat ze zo schrijven, dat ze zo'n verfijning weten te bereiken, dat ze de balans tussen humor en ernst zo perfect weten te vinden."

Wat zou u doen als u niet in de media zou werken?

"Toen ik een jaar of zestien was, had ik het idee om truckchauffeur te worden of een bloemenwinkel te openen. Het was de rust die me er zo in aantrok. Maar het is anders uitgedraaid."

Is er een ambitie die u wilt verwezenlijken voor u op pensioen gaat?

"Het is een wensdroom, maar achter de schermen werk ik eraan: ik zou graag een script voor een film schrijven. Ik ben nu 44 en heb het gevoel van: verdomme Meuris, doe het nu gewoon eens.' Het schiet goed op. En verder is er het permanente streven naar die volmaakte liedtekst, die in drie, vier coupletten samenvat waar het om gaat. Ik wil letterlijk de zin van het leven vinden."

Wat doet u in uw vrije tijd?

"Het gekke aan mijn werk is dat ik het zo graag doe, dat het bijna vrije tijd is. Met muziek bezig zijn is mijn hobby, maar tegelijk ook mijn werk. En sterrenkunde, daar hield ik me in mijn vrije tijd ook graag mee bezig. Maar met Stijn & het heelal wordt dat nu ook een beetje werken."

1 december 1964

geboren in Neerpelt

1983-1986 regentaat Nederlands- geschiedenis- aardrijkskunde, Rijksnormaalschool Hasselt

1989-2000 journalist bij Het Belang van Limburg

2000-2001 journalist bij Bonanza

2001-nu

freelance regisseur bij Woestijnvis, onder meer voor Man bijt hond; maakt programma's voor Canvas zoals Week van liefde met Wim Opbrouck en Stijn & het heelal en regisseert reclamefilms

Het komt erop neer dat ik een waarnemer ben. En met die waarneming maak ik dan een nummer, een reportage of een voorstelling

n Stijn Meuris: 'Ik doe mijn jobs zo graag dat ik er soms aan kapotga.'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234