Woensdag 16/10/2019

Acht toonaangevende Vlamingen richten zich met een open brief tot Elio Di Rupo

Beeld UNKNOWN

Acht toonaangevende Vlamingen richten zich met een open brief tot Elio Di Rupo, de man die de formatie en het land uit het moeras moet halen.

KAREL VINCK

Geachte heer formateur,

We zitten in een zeer zware crisis. De impasse waarin we zitten moet doorbroken worden. Ik heb het al eerder in een boek geschreven: een doorbraak is de kortste weg om in de kortste tijd bij de koplopers aan te sluiten. Hoe doen we dat? De OESO en de Europese Commissie hebben duidelijke richtlijnen op papier gezet. In functie daarvan moet u een actieplan uitwerken.

1. Er mogen geen taboes overeind blijven. Een van die taboes is het behoud van de huidige index. Jean-Luc Dehaene heeft in het verleden al aangetoond hoe dat probleem aangepakt moet worden: hij introduceerde de gezondheidsindex. Hou er rekening mee dat onze salarissen onze competitiviteit verzwakken. Let wel: netto moeten we niet minder gaan verdienen, wel moeten de lasten worden verminderd.

2. Laat de perceptie u niet schaden. U bent de hoofdonderhandelaar en niet de partijvoorzitter. Zorg ervoor dat u de uiteenlopende standpunten overstijgt.

3. In Duitsland leverde kanselier Gerhard Schröder uitstekend werk, maar dat belette niet dat hij bij de eerste gelegenheid electoraal afgestraft werd. Dat alles zorgde er wel voor dat zijn opvolgster Angela Merkel kon profiteren van zijn werk. Met als gevolg dat Duitsland vandaag een Europese lidstaat is waar wereldwijd naar opgekeken wordt. Ook u loopt het risico dat u de rekening gepresenteerd krijgt, maar dat mag u niet afschrikken.

4. De onderhandelingen moeten zoveel mogelijk discreet gebeuren. Daarom mag door de onderhandelaars niet gedurig gecommuniceerd worden met de media. Zulke praktijken zijn dodelijk voor uiterst moeilijke besprekingen.

Karel Vinck,
Belgisch ondernemer


LUC DE BRUYCKERE

Geachte Elio Di Rupo,

Ons land kreunt onder een overheidsbeslag dat sinds de nationalisering van Dexia ("die de burgers geen geld kost") op 55 procent is gebracht. Het kreunt onder een schuld van 350 miljard euro of 100 procent van het bbp. Het wendt 2,8 procent van zijn bbp aan voor werkloosheidsuitkeringen - dat is dubbel zoveel als het Europese gemiddelde van 1,4 procent. En toch leeft hier 12,5 procent van de bevolking onder de armoededrempel.

Een bevolking die te veel betaalt aan een land dat zijn middelen slecht aanwendt... Blijven we dat aanvaarden? Dat is vandaag de kern van de discussie. We moeten versoberen, en drastisch. Maar we moeten dat op een verstandige manier doen, met grondige hervormingen die de fundamenten van onze samenleving versterken. Want we willen blijven zorg dragen voor de zwakkeren, in de eerste plaats door hen de kans te geven voor zichzelf op te komen in plaats van ze levenslang steunbehoevend te maken.

We hebben er dus genoeg van dat men durft te stellen dat we al besparen als we extra geld voor de begroting niét uitgeven. We hebben er genoeg van dat men denkt de arbeidsmarkt te hervormen door binnen een jaar of tien de leeftijd voor vervroegd pensioen op 62 jaar te brengen. We hebben er genoeg van dat men ondernemingen verwijt dat ze in het buitenland willen investeren en niet in België, maar dat ondertussen diezelfde ondernemingen hier versmacht worden door een veel te zware belastingdruk en administratieve rigiditeit.

Hervormen is een moeilijke, maar geen onmogelijke opdracht. De voorbeelden zijn legio. Zweden heeft de toegang tot de ziekte- en invaliditeitsuitkeringen selectiever gemaakt. Frankrijk koppelt uitkeringen aan een billijke tegenprestatie van de uitkeringstrekker. Nederland heeft de pensioenleeftijd opgetrokken tot 67 jaar. Duitsland versoepelde zijn arbeidsmarkt aanzienlijk middels de zogenaamde 'Hartz IV-maatregelen'.

Wachten wij echt tot Europa en/of de financiële markten ons onder curatele plaatsen en ons dwingen tot een noodkabinet? Politieke leiders, geef leiding.

Luc De Bruyckere,
Voorzitter Voka


CAROLINE VEN

Geachte formateur,

Ons land verkeert in een zware crisis. Wat in 2008 is begonnen als een bankencrisis, is inmiddels uitgegroeid tot een systeemfalen. De toestand is dermate ernstig dat bepaalde landen van de eurozone er niet meer op eigen kracht uit geraken. Om te vermijden dat we ook tot die groep van landen gaan behoren, moet er zeer dringend en drastisch worden ingegrepen. Het is de verantwoordelijkheid van verkozen politici om het land te behoeden voor een financieel rampscenario.

Veel tijd rest u niet meer. Het vertrouwen van consumenten en ondernemers werd al te veel schade toegebracht. Het lijkt ook niet meer uitgesloten dat we opnieuw een zware economische inzinking tegemoet gaan. In tegenstelling tot de Grote Recessie van 2008-2009, beschikken de bedrijven ditmaal niet meer over buffers zoals de afbouw van voorraden en het verkorten van de arbeidsduur van werknemers om een drastische omzetdaling op te vangen.

Veel bedrijven dreigen over de kop te gaan en mensen dreigen hun job te verliezen. Voor een groot deel zijn we uiteraard afhankelijk van de internationale economische omgeving. Maar een gepaste beleidsreactie die tegelijkertijd perspectief biedt op schuldafbouw én op economische groei kan het vertrouwen, waar we nu zo'n grote nood aan hebben, herstellen. Nu is het moment gekomen om onze concurrentiekracht te versterken, een groot deel van de inactieve bevolking inzetbaar te maken en de toekomstige vergrijzingsfactuur te verminderen.

U zou toch ook de lessen moeten hebben getrokken uit de mislukte beleidsrecepten van de jaren zeventig? Te hoge loonstijgingen, de invoering van het brugpensioen, massale overheidstewerkstelling hebben ons opgezadeld met de nog steeds torenhoge schuld waardoor we nu opnieuw de negatieve aandacht trekken van de financiële markten.

U draagt momenteel een grote verantwoordelijkheid als formateur. Maar als politicus mag u in deze crisisomstandigheden niet kiezen voor de gemakkelijke weg of voor de vlucht. De tijd voor hervormingen is aangebroken.

Caroline Ven,
Gedelegeerd bestuurder van het ondernemersplatform VKW


KAREL VAN EETVELT

Mijnheer de formateur,

Alle begrip voor uw ongeduld na al die maanden stresserende onderhandelingen. Vele ondernemers delen dat ongeduld. U kent, net als wij, de stijgende druk van de internationale economische situatie en van de financiële markten. Niks zo makkelijk als kritiek leveren vanaf de zijlijn. Ondernemers bekijken heel de situatie vanuit hun eigen ervaringen. Gericht op concrete resultaten, op het snel doorhakken van knopen, op concrete acties. De eerste voorwaarde om daarin te slagen is bouwen aan het vertrouwen binnen het team, aan leveranciers en klanten, aan de markt. In die zin zien we veel gelijkenissen met uw opdracht.

Er is vertrouwen nodig tussen de onderhandelaars. Er zijn sterke vertrouwenwekkende signalen nodig naar de bedrijven, naar de burgers, naar de EU en naar de markten. Niet makkelijk, maar levensnoodzakelijk om te slagen. Zonder gezamenlijke inspanningen, ieder op zijn niveau, zal het niet lukken. Er is wel een belangrijke voorwaarde: perspectief op een betere toekomst en voldoende kansen om daarin te slagen. Welnu, zonder ondernemende mensen, ondernemers én werknemers, zal het nooit lukken.

Enkel door hun gemotiveerde inzet zorgen we samen voor toegevoegde waarde, maar ook voor de financiering van onze sociale zekerheid, van ons onderwijs,... Ondernemingszin moeten we volop stimuleren zonder de zorg voor wie door tegenslag echt uit de boot valt te verwaarlozen. Manifeste fiscale en sociale fraude moeten we inderdaad aanpakken want het ondermijnt de eerlijke concurrentie en de sociale zekerheid. Daarom vragen we u en alle onderhandelaars de aanbevelingen van de Europese Commissie om te zetten in realistische maatregelen die ook onze jongere generaties een perspectief geven op de toekomst. Als sociale partner zijn wij bereid daar constructief aan mee te werken. Vertrouwen geven, uitstralen en verdienen blijft het sleutelwoord. Daarom is een moedig regeerakkoord gedragen door een sterke, samenhangende regeringsploeg dringend nodig.

Ondernemers en alle burgers hebben daar na anderhalf jaar recht op.

Wij wensen u veel doorzettingsvermogen en overtuigingskracht toe om daarin te slagen.

Karel Van Eetvelt,
Gedelegeerd bestuurder UNIZO


De andere vier opiniestukken kan u hier lezen.

 U bent de hoofdonderhandelaar en niet de partijvoorzitter  
Karel Vinck
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234