Maandag 28/11/2022

Acht Navo-stappen voor een aanval

Brussel.

Eigen berichtgeving

De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (Navo) moet acht stappen nemen vooraleer ze kan overgaan tot aanvallen tegen 'vijandelijke doelwitten'. Als het 'activation order' gisterenavond of vandaag is goedgekeurd, is stap vier bereikt. Vanaf dan kan het bliksemsnel gaan omdat de beslissingsmacht dan aan het hoofdkwartier van de geallieerden (het Supreme Allied Command) en de Navo-raad is overgedragen.

De 'Supreme Allied Commander of Nato' (SACEUR) en de 'Nato-commander of the Atlantic Area of Operations' (SACLANT)', de hoogste militaire bevelhebbers van de Navo, zonden aan de zestien lidstaten een boodschap waarin ze waarschuwden voor de mogelijke uitvoering van een (militair) plan en adviseerden wat de potentiële benodigdheden zijn voor uitvoering.

Dit was het (positieve) antwoord van de Navo-lidstaten aan de Supreme Allied Commander van de Navo, waarbij de zestien lidstaten zegden dat ze de troepen ter beschikking stelden, alsook de vliegtuigen en andere nodige vuurkracht, waar de militairen om vroegen.

Het verzoek van de Supreme Allied Commander en de Navo-commandant van het Atlantisch operatiegebied aan de Noord- Atlantische Raad, de zestien Navo-ambassadeurs, waarbij gevraagd wordt te mogen beginnen met de uitvoering van een militair plan. Deze stap werd, na het positieve antwoord van de Raad vorige week, uitgevoerd door het klaarmaken van de bijna vijfhonderd gevechtsvliegtuigen voor acties tegen Joegoslavië. Het is bijvoorbeeld als gevolg van deze stap dat de Verenigde Staten vorige week B-52-bommenwerpers naar Groot-Brittannië stuurde.

Indien de Navo-ambassadeurs gisterenavond of vandaag het groene licht zouden geven voor deze stap mogen de twee hoogste Navo-commandanten de zestien lidstaten het bevel geven in actie te treden. Deze stap voorziet een "uitvoeringsdatum voor een plan dat werd geselecteerd, goedgekeurd en beschikbaar gesteld aan de militaire commandanten".

De belangrijkste stap, die naadloos voortvloeit uit het activeringsbevel. Alle Navo-naties dragen het bevel over hun troepen over aan de Navo-Supreme Allied Commander. Concreet: de ministeries van defensie, regeringen en parlementen van de lidstaten hebben operationeel niets meer te zeggen over de troepen en het materieel dat ze ter beschikking hebben gesteld. VS-generaal Wesley Clark heeft als Navo-opperbevelhebber de volledige bevoegdheid om de troepen te bevelen om het eerder goedgekeurde plan uit te voeren.

Een vraag van de Navo-commandanten aan de Navo-raad om de specifieke 'rules of engagement' (gedragscodes) goed te keuren. Deze stap is eigenlijk een formaliteit die samen met de 'activation order' al wordt genomen.

Goedkeuring van de gedragscodes door de Raad.

De opdracht van de Supreme Allied Commander aan zijn troepen om de actie te ondernemen die met de Navo-raad werd overeengekomen. Na deze stap hebben de militairen carte blanche voor hun operatie. (MR)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234