Zondag 28/02/2021

Acht miljoen voor de federale wetenschappelijke instellingen

wetenschapsbeleid

instellingen ervaren subsidie als opsteker

Brussel

Van onze medewerker

Ward Daenen

Aan het einde van elke regeerperiode maakt de federale regering traditiegetrouw de schuiven schoon. Voor de federale wetenschappelijke instellingen (FWI) lag daar nog een aardig bedrag in: 8 miljoen euro. Vooral het Jubelparkmuseum, onderdeel van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, viel op de ministerraad in de prijzen. Het kan ter waarde van 4,5 miljoen euro een islamzaal en een circuit van zes zalen art nouveau en art deco inrichten. "Brussel is toch de stad van de art nouveau", zegt dienstdoend hoofdconservator Anne Cahen-delhaye opgetogen. "Toeristen kunnen hier gevels en gebouwen van Horta komen bekijken, naar het Horta-museum gaan en binnenkort langs prachtige meubels en interieurs lopen. De islamzaal is al dicht sinds 1993, en de plannen voor de heropening zijn er al van 1995. Zo kunnen we onze collectie zijdeweefsels, een schenking van Isabella Errera, opnieuw tonen. Voor het overige bestaat de verzameling uit keramiek en brons. Er zal ook een reconstructie van een stuk moskee te zien zijn. De renovatie zal negen maanden duren en we hopen dus ergens in 2004 klaar te zijn. Dit is niet alleen belangrijk voor ons, maar ook voor de nieuwe Belgen."

De regering keurde voor 2003, tijdens de ministerraad van afgelopen vrijdag, ook het dossier voor een radartoren van het KMI goed. In veiligheid wordt dit jaar 2,1 miljoen euro geïnvesteerd. Er is ook een studie gevraagd voor de renovatie van het Jubelparkmuseum en het oprichten van een vooralsnog onbestaand Rijksarchief in Waals-Brabant. Het enkele maanden geleden voorgestelde intentieplan van het Afrikamuseum heeft eveneens het fiat van de ministerraad gekregen. De gevraagde bedragen, goed voor 16,9 miljoen euro in totaal, zullen jaarlijks ingeschreven worden op de begrotingen 2004-2008. Dit jaar wordt alvast 300.000 euro uitgetrokken voor een architecturale haalbaarheidsstudie voor het Afrikamuseum. Voor de jaren daarna moet deze principiële goedkeuring van de paars-groen wel nog worden bevestigd door de volgende regering. In die zin moeten de FWI's, het Afrikamuseum op kop, niet te vroeg victorie kraaien. "Toch zie ik het als een doorbraak", zegt Guido Gryseels, directeur van het Afrikamuseum. "De federale regering heeft eindelijk interesse getoond voor onze wetenschappelijke instellingen. Hopelijk is dit de aanzet voor het uitvoeren van het witboek."

De veelgeplaagde FWI's ervaren deze financiële toezeggingen als een opsteker. Maar er is meer. Straks moeten de tien directeurs-managers van de FWI's worden benoemd, volgens de nieuwe procedure van de federale overheid. De vacatures moeten toekomen bij Selor, uiterlijk op 10 april, morgen dus. Naar verluidt wil Charles Picqué nog voor 18 mei het oordeel van de verschillende jury's hebben, zodat hij met hen (als wisselgeld) naar de komende regeringsvorming kan. De vacatures staan in principe open voor alle burgers van de 'Europese economische ruimte', maar zijn behalve op de website van selor (www.selor.be) nergens gepubliceerd. "Kwestie van niet te veel kandidaten te hebben", zegt een ambtenaar van de bevoegde administratieve dienst ontgoocheld. "Ik heb inderdaad niet de indruk dat men internationaal wil gaan. Het is eens te meer een zaakje voor de incrowd." Sinds Eliane De Wilde, ere-directeur van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België op 1 april met pensioen ging, zijn niet minder dan zes van de tien instellingshoofden ad interim benoemd.

Gisteren tekende de koning het besluit voor de benoeming van Philippe Mettens tot voorzitter van de Programmatorische overheidsdienst (POD) Wetenschapsbeleid. "Het besluit ligt nog niet bij ons," zegt Henri Dineur, kabinetschef van de minister van Wetenschappelijk Onderzoek Charles Picqué (PS). "Maar ik denk wel dat de koning tekent, ja." Mettens, kabinetschef van regeringscommissaris voor Wetenschappelijk Onderzoek Yvan Ylieff (PS), werd als eerste gerangschikt door de jury. Hij stoot daarmee Eric Beka van de troon. Beka, tot nu de sterke man van de onlangs tot POD omgevormde Diensten voor wetenschappelijke, technische en culturele aangelegenheden (DWTC), meldde een paar maanden geleden eventueel kandidaat te zijn voor de Koninklijke Bibliotheek. Hij was gisteren niet voor commentaar bereikbaar.

Vooral het Jubelparkmuseum viel op de ministerraad in de prijzen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234