Zondag 05/02/2023

Acht miljoen Pakistanen wachten op noodhulp

Nu de hulpdiensten eindelijk bij de slachtoffers van de watersnood raken, blijkt de ravage in Pakistan nog groter dan gevreesd. De Verenigde Naties hebben de schatting van het aantal mensen dat op noodhulp wacht van 6 naar 8 miljoen opgetrokken. Gevreesd wordt ook dat door wanhoop gedreven ouders hun kinderen verkopen.

Internationale organisaties vrezen voor toename kinderhandel als gevolg van ramp

Op een speciale VN-top gisteravond sprak secretaris-generaal Ban Ki-moon van ‘een tsunami in slow motion’.

De Verenigde Naties hebben een nieuwe schatting bekendgemaakt van het aantal door de overstromingen getroffen Pakistanen dat op noodhulp wacht. Was er tot dusver sprake van zes miljoen mensen, dan klom dat cijfer gisteren op tot acht miljoen. “De situatie op het terrein is en blijft aartsmoeilijk”, herhaalde VN-woordvoerder voor Pakistan Maurizio Giuliano, luttele uren voor zijn organisatie in New York een speciale top aan de ramp wijdde (zie pagina 3) en ook Washington zijn “volle steun” aan Pakistan uitsprak. Secretaris-generaal van de VN Ban ki-Moon gewaagde gisteravond zelfs van “een tsunami in slow motion”.

Het jongste cijfer wordt geschraagd door het nieuws dat uit de getroffen regio’s doorsijpelt. Vooral in de zuidelijke provincie Sindh, in Punjab en delen van Baloetsjistan is de situatie schrijnend. Zo hadden getuigen het over totaal ondergelopen dorpen waar mensen inmiddels al langer dan een week op de daken van hun huizen zitten, sommigen wuivend met potten en pannen om duidelijk te maken dat ze honger lijden. In het stadje Alipur, in Punjab, haalden de ordediensten er dan weer knuppels en wapenstokken bij om de hongerige massa uiteen te drijven en de voedseltoevoer per helikopter zo ordentelijk mogelijk te laten verlopen.

Werd er eerder deze week al heel wat nadruk gelegd op de ziekten waar vooral kinderen aan blootstaan - cholera, dysenterie, malaria enzovoort - dan waarschuwden de VN gisteren voor een bijkomend probleem als gevolg van de watersnood: de mogelijkheid dat ouders, zoals dat in het verleden al gebeurde bij rampen, uit pure wanhoop hun kinderen verkopen en ze zo de mensenhandel indrijven.

“Sommige families zullen geneigd zijn drastische maatregelen te nemen omdat ze nu eenmaal willen overleven”, aldus Giuliano. “Ik beklemtoon dat we nog geen aanwijzingen hebben dat dit gebeurt, maar we houden er wel rekening mee.”

Van de benodigde fondsen ter leniging van de ergste nood, zo’n 360 miljoen euro, is intussen zowat de helft geworven. Om de onrust te temperen waar de internationale gemeenschap aanvankelijk blijk van had gegeven, verzekerde de Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken Rehman Malik dat het geld in geen geval bij de taliban terecht zal komen. “Ik kan er borg voor staan dat het enkel voor de slachtoffers van de watersnood bestemd is”, zei Rehman aan de BBC.

Intussen heeft zelfs het straatarme, met oorlog kampende buurland Afghanistan 780.000 euro uitgetrokken voor noodhulp. “Het bedrag is laag in het licht van de omvang van de ramp, maar onze regering wil haar solidariteit met de slachtoffers betonen”, zei minister van Financiën Omar Zakhilwal. De Asian Development Bank stelt dan weer 2 miljard dollar (1,5 miljard euro) ter beschikking voor noodrehabilitatie en wederopbouw. In totaal wordt de schade voor de economie op 15 miljard dollar (7,5 tot 12 miljard euro) geraamd.

Ook de Pakistaanse landbouw heeft danig van de watersnood te lijden. Terwijl de ramp een gebied trof zo groot als België, Zwitserland en Oostenrijk samen, staat met name in de vlakte van de beneden-Indus nog altijd 25.000 vierkante kilometer akkerland onder water. Tot dusver zijn 200.000 stuks vee verdronken. De ontbinding van de kadavers is een van de belangrijkste factoren in de vervuiling van het water en het uitbreken van ziektekiemen.

Door de omstandigheden is er de jongste dagen minder aandacht voor geweest, maar sinds het begin van de watersnood drie weken geleden is ook de strijd tegen de taliban blijven doorgaan. Gisteren werd melding gemaakt van een aanval door islamistische opstandelingen tegen diverse politieposten in het noordwesten van Pakistan, waarbij het tot hevige vuurgevechten kwam. “Terwijl politie en leger de humanitaire slachtoffers helpen, proberen de rebellen van die situatie misbruik te maken om in de aanval te gaan”, zei Liaqat Khan, de politiecommissaris van Peshawar, “maar wij blijven over de hele lijn alert.”

Waarnemers zeggen dat de watersnood de dynamiek van de strijd niet fundamenteel gewijzigd heeft. Wel is het zo dat de noodhulp die door het leger wordt geleverd, in toenemende mate geapprecieerd wordt door de bevolking. Eerder speelden ook enkele militaire successen tegen de rebellen het leger al in de kaart.

Een gerucht als zou de legerkoepel die gunstige conjunctuur willen gebruiken om een zoveelste coup te plegen en de erg onpopulaire regering van president Zardari de laan uit te sturen, is volgens analisten uit de lucht gegrepen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234