Woensdag 22/03/2023

NieuwsAanslagen Brussel

‘Acht dagen te laat’: moeder van terreurslachtoffer Brussel krijgt geen euro schadevergoeding

Nic Reynaert zat op 22 maart 2016 op de metro toen een terrorist zijn rugzak liet ontploffen in de wagon naast de zijne. Hij raakte daardoor tijdelijk doof. Beeld Photo News
Nic Reynaert zat op 22 maart 2016 op de metro toen een terrorist zijn rugzak liet ontploffen in de wagon naast de zijne. Hij raakte daardoor tijdelijk doof.Beeld Photo News

De moeder van een slachtoffer van de terreuraanslag op de metro in Maalbeek kan naar een schadevergoeding fluiten. Reden: volgens de bevoegde commissie diende ze haar aanvraag 8 dagen te laat in. ‘Schandalig eigenlijk’, zegt haar zoon. ‘Tijdens alle ellende zou mijn moeder dus óók nog eens de wirwar van wetgeving hebben moeten uitpluizen. Dat is gewoon onmenselijk.’

Bjorn Maeckelbergh

De vrouw uit Roeselare vroeg als indirect slachtoffer een bedrag van 4.235 euro aan bij de commissie voor financiële hulp aan terreurslachtoffers. Haar zoon - die destijds naar Brussel verhuisde voor zijn werk als advocaat - is een rechtstreeks slachtoffer.

Nic Reynaert (33) zat op 22 maart 2016 in de metro richting Kunst-Wet toen terrorist Khalid El Bakraoui zijn rugzak liet ontploffen in de wagon aan de zijne. Door de explosie barstten alle ruiten en verspreidde een vuurzee zich over de wagon. Reynaert raakte daarbij tijdelijk doof en liep lichte brandwonden op. Hij zag andere passagiers geëlektrocuteerd worden. Na de aanslag lukte het de dertiger niet zijn leven van voor de aanslag terug op te pakken. De flashbacks bleven maar terugkeren. Hij kreeg onder andere last van een hersenletsel, gehoorproblemen, slaapproblemen en angstaanvallen. Dokters stelden eveneens posttraumatische stress vast.

Reynaert probeerde aanvankelijk in Brussel te blijven wonen. Door de aanhoudende problemen moest hij echter noodgedwongen terug bij zijn moeder in Roeselare gaan wonen. Volgens zijn moeder - een gepensioneerd verpleegster - werd ze op die manier geconfronteerd met een situatie die zij niet kon inschatten. Ze stond haar zoon bijvoorbeeld al die jaren al bij bij elke medische consultatie. In haar dossier schreef ze dat het haar moederhart pijn doet om haar zoon te zien veranderen in een persoon die zij in de verste verte niet meer herkent.

Morele schade

De moeder van Nic Reynaert diende het verzoek voor een vergoeding op grond van morele schade, advocatenkosten en procedurekosten in op 26 maart 2020. De commissie wees haar aanvraag af. Niet omdat ze geen recht zou hebben op de vergoeding. Maar omdat ze dat document eigenlijk ten laatste op 18 maart 2020 had moeten indienen - acht dagen eerder dus.

De redenering van de commissie is dat de wet voorschrijft dat de vraag tot het bekomen van financiële hulp als slachtoffer van terreur moet ingediend worden binnen een termijn van drie jaar vanaf de bekendmaking van het koninklijk besluit (kb). Dat kb werd gepubliceerd op 17 maart 2017 - volgens de commissie had ze dus tijd tot 18 maart 2020.

“Mijn fysisch en psychisch herstel slorpte al haar energie op. Wanneer had mijn moeder zich ook nog eens een weg moeten zoeken door de wirwar van wetgeving”, vraagt haar zoon. Hij wijst er ook op dat de overheid ernstig nalatig is geweest in het voorzien van informatie. “De enige informatiebrochure van de Belgische Staat voor terreurslachtoffers kan niet eens aanzien worden als een informatiebrochure.”

De metro na de explosie. Beeld Photo News
De metro na de explosie.Beeld Photo News

De vrouw vecht de geweigerde schadevergoeding aan. Het dossier werd recent behandeld door de Raad van State. De vrouw en haar advocaat Klaas Van Dorpe noemen de opgelegde termijn veel te kort en oneerlijk. Omdat slachtoffers van opzettelijke gewelddaden dan weer wel een verzoek tot financiële hulp kunnen indienen tot drie jaar ná een uitspraak van de rechtbank. Dat is veel langer in vergelijking met slachtoffers van terreur. Want zoals bekend is er wat betreft de terreuraanslag - straks 6 jaar na de feiten - enkel de prognose dat het proces pas volgend jaar zou beginnen.

Volgens de moeder en haar advocaat zouden de slachtoffers van opzettelijke gewelddaden en terreur minstens op een gelijke manier moeten worden behandeld. En zouden ze dus minstens evenveel tijd moeten krijgen om een financiële vergoeding aan te vragen.

Dat juridisch argument viel bij de Raad van State niet in dovemansoren. Het speelt de hete aardappel door aan het Grondwettelijk Hof, dat nu moet uitmaken of de gelijkheidsregel al dan niet geschonden is. Opvallend: voor de Raad van State loopt een gelijkaardige procedure van een vroegere medewerkster van Aviapartner. Zij maakte de bomaanslag op de luchthaven in Zaventem mee en diende een verzoek in op 17 maart 2020 - volgens de commissie was dat dus op tijd. Alleen wezen ze haar verzoek af en zou de vrouw die beslissing vervolgens niet op tijd hebben aangevochten. Nic Reynaert staat dit slachtoffer nu bij als advocaat. De Raad van State moet zich er nog over uitspreken. “Het strafproces start pas volgend jaar, maar nu al moeten we zogezegd de kosten perfect kunnen inschatten. Dat is absurd en houdt gewoon geen steek”, zegt Reynaert.

Nodeloos ingewikkeld

De advocaat klaagt al langer aan dat de huidige procedures het slachtoffers van terreur onnodig lastig en zelfs onmogelijk maken. Reynaert is ook de man die de Belgische staat dagvaardde omdat er volgens hem op de dag van de aanslag niet adequaat werd gereageerd en cruciale medische info werd verzwegen. In zijn dagvaarding stond ook al dat de procedures voor een schadevergoeding voor terreurslachtoffers nodeloos ingewikkeld zijn gemaakt.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234