Vrijdag 02/12/2022

Medicatie

Acht bussen Vlamingen shoppen medicijnen in Nederland: "Dringend debat nodig over kostprijs"

Jan Van Duppen en PVDA/PTB-voorzitter Peter Mertens tijdens de protestactie van Geneeskunde voor het Volk. Beeld BELGA
Jan Van Duppen en PVDA/PTB-voorzitter Peter Mertens tijdens de protestactie van Geneeskunde voor het Volk.Beeld BELGA

De actie 'Belgische patiënten gaan geneesmiddelen shoppen in Hulst', waarbij ongeveer 400 Vlamingen net over de grens medicijnen kochten, was een groot succes. Dat zegt dokter Dirk Van Duppen van Geneeskunde voor het Volk, die samen met de PVDA acht bussen had ingelegd.

Redactie

Geneeskunde voor het Volk berekende dat de overheid 480 miljoen euro kan besparen door over te schakelen naar het kiwi-model, waarbij openbare aanbestedingen uitgeschreven worden voor geneesmiddelen en de goedkoopste producent mag leveren.

"Farmaceutische bedrijven maken grote winsten, terwijl de patiënt en de sociale zekerheid zich blauw betalen", zegt de PVDA. "De mogelijke besparingen zijn enorm. Zo betalen de Nederlanders voor de maagzuurremmer omeprazole van het merk Sandoz drie euro, terwijl exact hetzelfde doosje van dezelfde firma in België 42 euro kost."

Lees ook: "De Block kan 480 miljoen besparen op medicijnen"

Groot bedrag bespaard

Vanuit Deurne, Hoboken, Zelzate, Schaarbeek en Molenbeek werden er bussen ingelegd naar het Nederlandse Hulst. "In totaal waren er ongeveer 400 mensen op acht bussen, waarvan twee dubbeldekkers", zegt dokter Van Duppen. "De twee apotheken waren voorbereid op onze komst en ook de burgemeester daar heeft ons verwelkomd. Alleen onze eigen patiënten konden met hun (Begische, red.) voorschriften daar terecht. In Nederland is de medicatiebewaking door de apotheken goed geregeld. Ik weet niet hoeveel de 400 mensen samen bespaard hebben, maar het zal een groot bedrag zijn."

"Voor een koppel patiënten, zeventigers die chronisch ziek zijn en elk vier of vijf geneesmiddelen nodig hebben, kwam ik op jaarbasis op een besparing van 700 euro", zegt Van Duppen. "Soms scheelt het 40 euro per verpakking. Soms is het verschil maar marginaal voor de patiënt, maar is de besparing voor de ziekteverzekering enorm. We komen aan een bedrag van 203 miljoen euro alleen voor de tien meest voorgeschreven producten waarvan het patent vervallen is. Het klopt niet dat we overgebruik stimuleren, want we zien toe of de patiënten de medicijnen nodig hebben. De kritiek van Maggie De Block is dus niet terecht."

Debat nodig

Volgens de Christelijke Mutualiteit toont de actie aan dat er dringend een debat nodig is over de kostprijs van geneesmiddelen. "Tien jaar geleden trokken we al samen met Geneeskunde voor het Volk naar het Nederlandse Hulst om er goedkope pijnstillers te kopen. We stellen vast dat er de jongste jaren wel inspanningen gebeurd zijn om geneesmiddelen goedkoper te maken. Maar dat er vandaag nog altijd medicijntoerisme bestaat, bewijst dat er nog een lange weg te gaan is", zegt Michiel Callens, directeur van de CM-studiedienst.

"Het Kiwi-model waarbij enkel de goedkoopste producent geneesmiddelen mag leveren, heeft in landen als Nederland, Canada en Nieuw-Zeeland duidelijk effect gehad", zegt de CM, die in het verleden al pleitte voor een sluismodel. "Producenten die hun prijs willen laten zakken tot die van de goedkoopste aanbieder, krijgen in dat model ook de kans om hun geneesmiddel voor vergoeding in aanmerking te laten komen. Door meerdere producenten toe te laten, komt de bevoorrading niet in het gedrang."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234